01 maart 2024

Mary Timony - Untame The Tiger

Met Untame The Tiger brengt de Amerikaanse muzikante Mary Timony eindelijk weer eens een soloalbum uit en het is een album dat zich kan meten met de geweldige albums die ze in het verleden uitbracht
Mary Timony was de afgelopen jaren vooral actief met haar band Ex Hex, maar hiervoor maakte ze een aantal hele goede soloalbums en timmerde ze aan de weg met haar band Helium. De Amerikaanse muzikante ging de afgelopen jaren door een paar diepe dalen, die de inspiratie vormden voor haar eerste soloalbum in 17 jaar tijd. Untame The Tiger is een heel erg goed album geworden, dat deels in het verlengde ligt van haar vorige albums, maar ook invloeden uit de psychedelische rock en de folkrock verwerkt. Het levert een rockalbum zonder poespas op en het is een heel goed rockalbum. De naam Mary Timony zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar check dit album absoluut.


Mary Timony is vooral bekend van de Amerikaanse band Helium, die in de jaren 90 van zich deed spreken met drie uitstekende albums waarop stevige indierock werd verrijkt met een vleugje progrock. Na het uit elkaar vallen van Helium begon Mary Timony aan een solocarrière, die met Mountains uit 2000, The Golden Dove uit 2002 en Ex Hex uit 2005 drie hele goede albums opleverde. Het zijn albums waarop Mary Timony verder ging waar Helium was opgehouden, maar de Amerikaanse muzikante sleepte er nog flink wat invloeden bij, wat ongrijpbare maar ook fascinerende muziek opleverde. 

In 2007 verscheen nog het door mij niet opgemerkte The Shapes We Make, maar hierna kwam de solocarrière van Mary Timony voorlopig tot stilstand. Sindsdien maakte ze nog twee albums met haar band Ex Hex, die zich wat meer op garagerock, powerpop en indierock richtte, maar met het deze week verschenen Untame The Tiger blaast Mary Timony haar solocarrière nieuw leven in. 

Het album volgt op een zware periode waarin Mary Timony niet alleen haar beide ouders verloor, maar bovendien een lange relatie op de klippen zag lopen. Het heeft in muzikaal opzicht het beste naar boven gebracht bij Mary Timony, want Untame The Tiger is een uitstekend album. Het is een album waarop Mary Timony excelleert als zangers, gitarist en songwriter en waarop ze het niveau van haar vroegere werk op zijn minst evenaart. 

Untame The Tiger is in eerste instantie een gitaaralbum, want het elektrische gitaarspel van Mary Timony staat centraal in alle songs op het album. De Amerikaanse muzikante leunt op haar nieuwe album stevig tegen de indierock aan, maar ook invloeden uit de folkrock en psychedelische rock hebben hun weg gevonden naar de nieuwe songs van Mary Timony en zeker wanneer de keyboards tijdelijk de gitaren verdringen hoor je heel af en toe ook nog het vleugje progrock, dat zo’n opvallende rol speelde in het geluid van Helium. 

De songs op Untame The Tiger hebben iets ruws, zowel door het gitaarwerk als door de zang, maar het zijn op hetzelfde moment heerlijk melodieuze songs. En tijdloze songs, want het nieuwe album van Mary Timony had niet misstaan in een van de decennia die achter ons liggen. 

De meeste songs op het album zijn songs zonder poespas en hebben genoeg aan de basis van bas, gitaar en drums. Funfact is dat de drums in de meeste gevallen werden bespeeld door Dave Mattacks, die in een heel ver verleden achter de drumkit zat bij de Britse folkrockers van Fairport Convention. De relatief eenvoudige basis geeft het album iets puurs en eerlijks en dat draagt bij aan kwaliteit en urgentie van de songs op Untame The Tiger. 

Gezien alle recente gebeurtenissen in het persoonlijke leven van Mary Timony is het niet zo gek dat het vijfde soloalbum van de Amerikaanse muzikante een album met flink wat melancholie is geworden, maar het is zeker geen somber klinkend album. Het is knap hoe Mary Timony iedere keer weer andere invloeden verwerkt in haar songs, die het ene moment stevig zijn verankerd in de indierock van de jaren 90, maar ook een psychedelisch jaren 60 gevoel of een jaren 70 folky sfeer kunnen hebben. 

Ik had echt al een hele tijd niet meer naar de muziek van Mary Timony geluisterd, maar was gezien de ervaringen uit het geleden direct nieuwsgierig naar het nieuwe album, dat me echt geen moment heeft teleurgesteld. Erwin Zijleman

De muziek van Mary Timony is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://marytimony.bandcamp.com/album/untame-the-tiger-2.


Untame The Tiger van Mary Timony is verkrijgbaar via de Mania webshop: