22 maart 2024

Sam Lee - songdreaming

Sam Lee maakt wat traditioneel aandoende Britse folk, maar geeft wel een fascinerende draai aan het genre met geweldige zang, wonderbaarlijke arrangementen en razend knap in elkaar zittende songs
songdreaming van de Britse folkmuzikant Sam Lee is een album om ademloos naar te luisteren. Het is een album dat begint bij de wat traditionelere Britse folk, maar dat vervolgens de grenzen opzoekt. songdreaming valt op door de geweldige zang van de Britse muzikant, die zijn songs een bezwerend karakter geeft. Dat wordt nog eens versterkt door de prachtige instrumentatie, de betoverend mooie arrangementen, de fraaie productie van Bernard Butler en de hoge spanningsbogen die zijn verstopt in de songs op het album. Sam Lee was me eerlijk gezegd nog niet zo opgevallen, maar songdreaming is echt in alle opzichten een fascinerend en hoogstaand album.



Eerder deze week besprak ik The Living Kind van de mij tot dusver onbekende Britse folkmuzikant John Smith, die op zijn nieuwe album aan de hand van topproducer Joe Henry wat opschuift richting Amerikaanse rootsmuziek. Ook Sam Lee is een Britse folkmuzikant, waarvan ik de naam volgens mij wel eens eerder heb gehoord, maar wiens vorige albums mij tot voor kort onbekend waren. Net als John Smith maakte Sam Lee in het verleden behoorlijk traditioneel klinkende Britse folkmuziek, maar in tegenstelling tot John Smith is Sam Lee het genre trouw gebleven op zijn nieuwe album songdreaming. 

Nu ben ik over het algemeen niet zo gek op traditionele Britse folkmuziek, maar wat is songdreaming van Sam Lee een opwindend album. De Britse muzikant werkte op zijn vorige album samen met Bernard Butler, ooit de stergitarist van Suede, maar de afgelopen jaren, buiten een uitstapje met Jessie Buckley, vooral actief als producer. Bernard Butler heeft ook songdreaming voorzien van een prachtige productie, waarin Sam Lee de traditionele Britse folk trouw blijft, maar ook continu de grenzen van het genre opzoekt. 

Naast Bernard Butler speelt ook componist en arrangeur James Keay een belangrijke rol op het nieuwe album van Sam Lee. De in de basis sobere en traditioneel klinkende folksongs van de Britse muzikant zijn voorzien van fascinerende arrangementen en zo nu en dan groots en meeslepend klinkende klankentapijten. Het contrasteert prachtig met de meer ingetogen delen van de songs van Sam Lee, die beschikt over een stem die gemaakt is voor traditioneel klinkende folk. Het is het soort stem waar ik normaal gesproken geen zwak voor heb, maar de zang op songdreaming is echt geweldig en geeft de songs van Sam Lee een indringend of zelfs bezwerend karakter. 

In de meer ingetogen passages domineert de fascinerende zang van Sam Lee, maar let ook zeker op de prachtige instrumentatie, waarin bijzondere baslijnen centraal staan en waar de andere grotendeels akoestische instrumenten prachtig omheen draaien. Het is een instrumentarium dat past bij Britse folk, maar ze zijn dit keer ingepast in een razend spannend geluid. Het is een geluid dat veel grootser klinkt wanneer de strijkers aanzwellen, wat de songs van Sam Lee voorziet van hoge spanningsbogen. 

Omdat ik niet zo heel vaak naar dit soort folk luister moest ik er even aan wennen, maar ik vind songdreaming minstens net zo spannend als de albums van Lankum en ØXN, waarvan met name de laatste heel hoog in mijn jaarlijstje stond vorig jaar. Zeker wanneer de muziek van Sam Lee donker en dreigend klinkt is hij niet zo heel ver verwijderd van de muziek van de twee Ierse bands, maar songdreaming is een stuk veelzijdiger en kan ook flink gas terug nemen. 

Het album bevat negen songs, waaronder een aantal langere songs, en het zijn songs die zeker bij eerste beluistering en zowel door de zang als door de instrumentatie en de productie behoorlijk overweldigend over kunnen komen, al heeft het album ook zeker zijn rustpunten. Ook na meerdere keren horen blijf ik me verbazen over alle rijkdom in de zang en de muziek en over het gevoel die in de stem en de instrumenten zijn gestopt en iedere keer als ik naar songdreaming van Sam Lee luister ben ik weer wat meer onder de indruk van dit buitengewoon fascinerende album. Erwin Zijleman

De muziek van Sam Lee is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikant: https://samleesong.bandcamp.com/album/songdreaming.


songdreaming van Sam Lee is verkrijgbaar via de Mania webshop: