24 maart 2024

The Staves - All Now

The Staves is op All Now gereduceerd tot een duo, maar Camilla en Jessica Staveley-Taylor laten horen dat ze ook zonder zus Emily garant staan voor uitstekende songs en voor zang die goed is voor flink wat kippenvel
Het is een mooi stapeltje albums dat Camilla, Emily en Jessica Staveley-Taylor het afgelopen decennium hebben gemaakt als The Staves. Camilla en Jessica moeten het vanaf All Now zonder zus Emily doen, maar de zang en de harmonieën zijn er niet minder mooi om. Aan de hand van topproducer John Congleton combineren de Britse zussen de liefde voor de Britse folk met een vleugje pop, maar het geluid van The Staves is over de hele linie smaakvol, terwijl een verrassing nooit ver weg is. De toekomst van de The Staves hing even aan een zijden draadje, maar Camilla en Jessica Staveley-Taylor laten op All Now horen dat het een verstandig besluit is geweest om samen verder te gaan.



De zussen Camilla, Emily en Jessica Staveley-Taylor leverden in 2012 met Dead & Born & Grown het debuutalbum van hun project The Staves af. Op het door de legendarische Glyn Johns en zijn zoon Ethan geproduceerde album lieten de Britse zussen zich vooral beïnvloeden door Britse folk en vertrouwden ze op hun prachtige stemmen, die elkaar versterkten zoals alleen de stemmen van zussen dat kunnen. 

De zussen Staveley-Taylor lieten op de albums die volgden horen dat ze een goede neus hebben voor interessante samenwerkingsverbanden. Zo duwde producer Justin Vernon (aka Bon Iver) Camilla, Emily en Jessica Staveley-Taylor op hun tweede album If I Was richting een wat meer door Amerikaanse folk beïnvloed geluid, terwijl de samenwerking met het bijzondere New Yorkse kamerorkest yMusic op het prachtige The Way Is Read de Britse zussen voorzag van een uniek en bijzonder fraai geluid. 

Het aan het begin van 2021 verschenen Good Woman was tot voor kort het laatste wapenfeit van The Staves. Het door topproducer John Congleton geproduceerde album liet een net wat toegankelijker en bijzonder mooi geluid horen, maar Good Woman was ook een intens en persoonlijk album dat werd getekend door de nodige persoonlijke misère van de zussen Staveley-Taylor. 

Op alle albums van The Staves stonden de prachtige stemmen en de betoverend mooie harmonieën van Camilla, Emily en Jessica Staveley-Taylor centraal. Op het deze week verschenen All Now moeten we het helaas met een stem minder doen, want Emily (die overigens nog wel heeft bijgedragen aan het album) heeft gekozen voor haar gezin, waardoor The Staves vanaf nu bestaat uit Camilla en Jessica Staveley-Taylor. 

De Britse zussen kozen tot dusver op ieder nieuw album voor een interessante nieuwe producer, maar de samenwerking met John Congleton is kennelijk zo goed bevallen dat de Amerikaanse producer nog een keer mocht opdraven. All Now volgt op een periode waarin al het leed dat werd bezongen op Good Woman moest worden verwerkt. Ook All Now is hierdoor weer een emotioneel album, waarop Camilla en Jessica Staveley-Taylor met veel passie en emotie zingen. 

De Britse zussen moeten het misschien zonder Emily doen, maar de zang op het nieuwe album klinkt fantastisch en zeker wanneer de stemmen van de twee samensmelten is kippenvel nooit ver weg. In muzikaal opzicht ligt het nieuwe album in het verlengde van zijn voorganger, al is de hand van John Congleton misschien net wat duidelijker hoorbaar. De Amerikaanse producer heeft het nieuwe album van The Staves voorzien van een lekker toegankelijk geluid met een aangenaam laagje elektronica. 

Het is hier en daar redelijk ver verwijderd van de eerste stappen van The Staves, die vooral waren geworteld in de Britse folk, maar door de zang heeft All Now nog zeker wat folky accenten en het album bevat ook een aantal wat sober ingekleurde folksongs. Het is absoluut degelijk werk dat John Congleton heeft afgeleverd, maar de grootste kracht van de muziek van The Staves schuilt nog altijd in de fantastische stemmen van Camilla en Jessica Staveley-Taylor, die er voor zorgen dat het album nooit door slaat richting doorsnee pop. 

All Now bevat deels het geluid dat we kennen van het vorige album van The Staves, maar de Britse zussen verkennen ook op All Now weer nieuwe richtingen en laten horen dat ook 1+1 in het geval van The Staves nog meer is dan de som van de delen. Erwin Zijleman

De muziek van The Staves is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse zussen: https://thestaves.bandcamp.com/album/all-now.


All Now van The Staves is verkrijgbaar via de Mania webshop: