05 maart 2024

The Bevis Frond - Focus On Nature

Nick Saloman gooit er met zijn band The Bevis Frond nog maar eens vijf kwartier rockmuziek tegenaan en het is ook dit keer rockmuziek vol echo’s uit het verleden, maar ook rockmuziek met een eigentijdse twist
De Britse band The Bevis Frond leverde in 2021 met Little Eden misschien wel haar beste album af. Het was een razend knappe prestatie van een band die al sinds de jaren 80 bestaat. Ook op het deze week verschenen Focus On Nature slaagt de band rond Nick Saloman er in om een bijzonder hoog niveau vast te houden. De Britse muzikant maakt geen moment een geheim van zijn liefde voor muzikale helden uit het verleden, maar ook Focus On Nature klinkt geen moment als een belegen rockalbum. Nick Saloman soleert er heerlijk op los, maar verliest de compacte rocksongs ook niet uit het oog. Het levert vijf kwartier tijdloze rockmuziek op en het is muziek van een niveau waarvan de jonge honden van het moment alleen maar kunnen dromen.



De Britse band The Bevis Frond ontdekte ik een jaar of acht geleden, toen een aantal oude albums van de band opnieuw werden uitgebracht. De band bleek, toch wel enigszins tot mijn verbazing, al sinds de jaren 80 te bestaan en had op dat moment al zo’n twintig albums op haar naam staan. Het oeuvre van de band bleek een ware schatkist, waarin het uit 1991 stammende New River Head wat mij betreft het indrukwekkendst blonk. 
Dat veranderde in 2018 met het uitstekende We’re Your Friends, Man, dat in 2021 weer werd overtroffen door het geweldige Little Eden, dat uiteindelijk mijn jaarlijstje haalde. Alle reden dus om uit te zien naar het nieuwe album van de band, dat deze week is verschenen. 

In The Bevis Frond draait alles om Nick Saloman, die vorig jaar zijn zeventigste verjaardag vierde. Op Focus On Nature laat de Britse muzikant horen dat hij nog lang niet klaar is voor een plekje achter de geraniums, want The Bevis Frond rockt nog altijd als in haar beste dagen. Het knappe van de vorige albums van de Britse band was dat Nick Salomon geen geheim maakt van zijn liefde voor uiteenlopende soorten rockmuziek uit de jaren 60 en 70, maar zeker niet is blijven steken in het verleden. 

Op de albums van The Bevis Frond hoor je volop echo’s van met name de psychedelische rockmuziek uit het verre verleden, maar de songs van Nick Saloman sluiten net zo makkelijk aan bij de indierock uit de jaren 90. De albums van de Britse band klinken daarom zeker niet als retroalbums, maar juist verrassend fris en urgent. Het is ook weer het geval op Focus On Nature, dat verder gaat waar Little Eden in de herfst van 2021 ophield. 

Ook op zijn nieuwe album laat Nick Saloman zich weer inspireren door zijn muzikale helden uit de jaren 60 en 70, wat je vooral hoort wanneer de Britse muzikant kiest voor langer uitgesponnen passages met heerlijke gitaarsolo’s. Het is gitaarwerk van een soort dat je tegenwoordig nauwelijks meer hoort, maar het klinkt echt geweldig. 

Focus On Nature overtuigt bijzonder makkelijk wanneer je wordt ondergedompeld in rockmuziek uit het verre verleden, maar Nick Saloman laat ook op het nieuwe album van The Bevis Frond horen dat hij ook uit de voeten kan met moderner klinkende rocksongs. Focus On Nature laat, net als zijn voorgangers, ook flink wat invloeden uit de 90s indierock horen, bijvoorbeeld van een band als Dinosaur Jr., dat eveneens beschikt over een gitarist die niet vies is van lekker lange gitaarsolo’s. 

Nick Saloman maakt zich er ook dit keer niet makkelijk van af, want Focus On Nature bevat maar liefst negentien tracks en is goed voor vijf kwartier muziek. Het is muziek die klinkt als een omgevallen platenkast en het is een platenkast waarin Britse en Amerikaanse rockmuziek uit de jaren 60, 70, 80 en 90 goed vertegenwoordigd is, maar waarin ook enkele omliggende genres niet zijn vergeten. 

In muzikaal opzicht is het smullen op het album dat werd opgenomen met een volledige band, de zang van Nick Saloman klinkt nog altijd uitstekend en de Britse muzikant is ook in tekstueel opzicht nog vlijmscherp en zet een pijnlijk beeld neer van de huidige samenleving. The Bevis Frond opereerde een groot deel van haar bestaan wat in de marge, maar behoort momenteel tot het beste dat de rockmuziek te bieden heeft. Erwin Zijleman

De muziek van The Bevis Frond is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://bevisfrondmusic.bandcamp.com/album/focus-on-nature.


Focus On Nature van The Bevis Frond is verkrijgbaar via de Mania webshop: