20 maart 2024

Megan de Kruijf - BIRD (video) / Once Upon A Time Something Happened And I Think I Was There (EP)

De Nederlandse singer-songwriter, actrice en performer Megan de Kruijf lanceert vandaag een fraaie video, maar die vestigt wat mij betreft vooral de aandacht op haar muzikale talent en een vergeten EP



Ik krijg dagelijks meerdere verzoeken om te luisteren naar singles, EP’s en albums en dat kan ik vanwege een chronisch gebrek aan tijd helaas maar in zeer beperkte mate doen. Ik krijg maar zelden een verzoek om aandacht te besteden aan een video, maar dit verzoek kreeg ik vandaag van Megan de Kruijf, een Nederlandse actrice, performer en singer-songwriter. 

Ze omschreef de video, die vandaag in première is gegaan, als volgt: “De video van BIRD is een modern sprookje in een indierock jasje waarin lyrics, muziek en performance samenkomen. BIRD is lief, BIRD is eng, BIRD is een fantasie, BIRD is je nachtmerrie op klaarlichte dag in het bos”. Bij nachtmerries in het bos moet ik nog altijd denken aan de film The Blair Witch Project, die me ooit de stuipen op het lijf joeg zonder dat er ook maar iets griezeligs te zien is. De video van BIRD van Megan de Kruijf is een stuk minder eng, maar is wel heel knap gemaakt. 

Mijn aandacht werd echter vooral getrokken door de muziek achter de beelden. BIRD is een interessante en eigenzinnige popsong, die in muzikaal opzicht makkelijk de aandacht trekt, maar die vooral opvalt door de stem van Megan de Kruijf. Het is een stem die anders klinkt dan de meeste andere stemmen van het moment en ik vind het persoonlijk een zeer aansprekende stem. 

BIRD ademt wat mij betreft kwaliteit en dat geldt ook voor de andere songs op de EP Once Upon A Time Something Happened And I Think I Was There, die al in de zomer van 2022 verscheen. Megan de Kruijf had wel wat meer aandacht verdient met deze EP, want de zes songs op de EP zijn van een uitstekende kwaliteit, zeker als je meeweegt dat het gaat om songs van een debuterende muzikante.

Die kwaliteit krijgt een flinke impuls door de bijzondere stem van de Nederlandse muzikante en haar expressieve manier van zingen, maar Once Upon A Time Something Happened And I Think I Was There bevat ook songs die de fantasie prikkelen. Het wordt gecombineerd met een behoorlijk toegankelijk en vaak wat zwoel popgeluid met een vleugje soul en een beetje folk, dat avontuurlijk genoeg is om het etiket indie te verdienen.

Het is een geluid dat op zich niet heel onderscheidend is, maar het is wel goed gemaakt en door de karakteristieke zang en de fantasierijke songs klinkt Once Upon A Time Something Happened And I Think I Was There geen moment doorsnee. De kleine twintig minuten muziek op de EP hebben me zeker nieuwsgierig gemaakt naar een album, dat er hopelijk nog eens, en bij voorkeur snel, gaat komen. Het is zeker de moeite waard om te kijken naar de nieuwe video van Megan de Kruijf, maar luister vooral ook naar haar uitstekende EP. Erwin Zijleman

De video van BIRD zie je hier:



De muziek van Megan de Kruijf is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://megandekruijf.bandcamp.com/album/once-upon-a-time-something-happened-and-i-think-i-was-there.