21 maart 2024

Andrea von Kampen - Sister Moon

De Amerikaanse singer-songwriter Andrea von Kampen heeft met Sister Moon een uitstekend album afgeleverd, waarop ze nadrukkelijk haar eigen weg kiest en de aandacht trekt met een mooi en veelzijdig stemgeluid
Het is dringen in de diverse genres waarin jonge vrouwelijke singer-songwriters aan de weg proberen te timmeren. Andrea von Kampen bindt vanuit Lincoln, Nebraska, de strijd aan met de vele vrouwelijke folky singer-songwriters van het moment en doet dit met een eigen geluid dat afwijkt van de mainstream in het genre. Sister Moon is een tijdloos ingekleurd album met een hoofdrol voor akoestische gitaar en piano en het is een album met een serie uitstekende songs. Het zijn aansprekende songs, die nog wat aansprekender worden door de bijzonder mooie stem van Andrea von Kampen, die met veel gevoel en met veel expressie zingt op dit album dat ruimschoots boven het maaiveld uit steekt.Andrea von Kampen is een singer-songwriter uit Lincoln, Nebraska, die inmiddels een kleine tien jaar actief is. Dat leverde de afgelopen jaren al een aantal EP’s en twee albums op, maar het deze week verschenen Sister Moon is mijn eerste kennismaking met de muziek van Andrea von Kampen. De jonge singer-songwriter uit Nebraska heeft op het moment zeker niet te klagen over concurrentie en het zal waarschijnlijk ook niet meevallen om vanuit Nebraska de strijd aan te gaan met de machtige muziekindustrie in Nashville 1.400 kilometer verder op, maar met Sister Moon doet Andrea von Kampen een dappere poging. 

De eerste twee albums van de Amerikaanse singer-songwriter waren aan de korte kant en ook Sister Moon duurt slechts 31 minuten. Ik heb zelf een voorkeur voor wat langere albums, maar Sister Moon is wel 31 minuten mooi, wat natuurlijk een goede score is. Andrea Von Kampen schreef alle songs op het album en tekent bovendien voor het gitaarwerk en de zang op Sister Moon. Hiermee hebben we direct een aantal belangrijke ingrediënten van het album gehad, want de muzikante uit Lincoln maakt muziek zonder al te veel opsmuk. 

Muziek zonder opsmuk is niet hetzelfde als kale muziek, want kaal klinken de songs van Andrea von Kampen zeker niet. De fraaie bijdragen van de piano en de subtielere accenten van bas, drums, cello, viool en trompet zorgen voor een mooi en aangenaam geluid dat soms sober en soms aangenaam vol klinkt, maar dat ook vol zit met originele arrangementen en verrassende versiersels.

Het is een veelkleurig geluid waarin de stem van Andrea von Kampen uitstekend gedijt. Die stem is wat mij betreft het sterkste wapen van de Amerikaanse muzikante. De zang op Sister Moon is warm en aangenaam, maar Andrea von Kampen zingt ook met veel expressie en gevoel en heeft een groot bereik, wat zorgt voor flink wat dynamiek in haar zang. De aansprekende stem van Andrea von Kampen zorgt er voor dat Sister Moon makkelijk de aandacht trekt en vervolgens ook makkelijk overtuigt. 

De songs van de Amerikaanse muzikante bewegen zich tussen spaarzaam ingekleurde folksongs en tijdloze singer-songwriter songs en op beide terreinen maakt Andrea von Kampen indruk met songs die ook de fantasie voldoende prikkelen. Dat doet de muzikante uit Nebraska ook met haar teksten, die stil staan bij wereldproblemen als de klimaatcrisis, maar zich ook hebben laten inspireren door literatuur. 

Je hoort goed dat de muzikante uit Nebraska al een aantal jaren mee gaat, want Sister Moon klinkt te gelouterd voor een debuutalbum. Overigens zijn ook de vorige albums van Andrea von Kampen uitstekend, waardoor ik het jammer vind dat ik haar niet eerder heb opgemerkt. In haar oeuvre steekt het nieuwe album er wat mij betreft echter wel wat bovenuit en ik vind Sister Moon zo goed dat ik hoop dat Andrea von Kampen niet onopgemerkt blijft de komende tijd. 

Sister Moon is gemaakt met bescheiden middelen, met onbekende muzikanten en zonder de steun van de machtige platenbazen in Nashville, maar in kwalitatief opzicht doet het album niet onder voor de meest interessante albums die momenteel uit de Amerikaanse muziekhoofdstad komen. Misschien is het verstandig als Andrea von Kampen ook naar Tennessee verkast, al zorgt het maken van muziek ver van Nashville wel voor een net wat eigenzinniger en ook net wat authentieker geluid. Ik ga Andrea von Kampen in ieder geval goed in de gaten houden vanaf nu. Erwin Zijleman

De muziek van Andrea von Kampen is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://andreavonkampen.bandcamp.com/album/sister-moon.