19 maart 2024

Tom Neven & The Side Effect - Soon

De Brabantse muzikant Tom Neven leverde acht jaar geleden een prachtig debuutalbum af en keert nu samen met zijn band The Side Effect terug met het werkelijk prachtige en van emotie overlopende Soon
Ik moet eerlijk toegeven dat ik de naam van Tom Neven al lang weer was vergeten, maar sinds ik een paar weken geleden zijn nieuwe album ontving ben ik weer in de ban van de muziek van de Brabantse muzikant. Samen met zijn band The Side Effect heeft Tom Neven immers een prachtig album gemaakt. Soon is een akoestisch folkalbum met een aantal ingetogen en een aantal wat uitbundigere tracks, maar alle tracks vallen op door de passie waarmee muziek wordt gemaakt en de emotie waarmee Tom Neven zingt. Het debuutalbum van Tom Neven was acht jaar geleden bijzonder mooi, maar het met The Side Effect gemaakte Soon is nog een stuk mooier en indrukwekkender.Bij de naam Tom Neven moest ik in eerste instantie flink graven in het geheugen. Dat is ook niet zo gek, want Closer, het debuutalbum van Tom Neven, verscheen bijna acht jaar geleden. Het is een album dat ik destijds ontving samen met een handgeschreven brief waarin de Brabantse muzikant uitlegde hoe het album tot stand was gekomen en wat hij met zijn muziek wilde zeggen. Het zorgde ervoor dat het album misschien net wat makkelijker mijn aandacht trok en dat is wanneer het aanbod zo groot is als in de laatste jaren zeker geen overbodige luxe. 

Closer bleek vervolgens een prachtig singer-songwriter album, waarop Tom Neven indruk maakte met intieme songs, een zeer fraaie muzikale begeleiding en een stem vol gevoel. Closer wist zich in de zomer van 2016 makkelijk te onderscheiden van de meeste andere singer-songwriter albums en deed uitzien naar veel meer. Vervolgens werd het helaas stil rond Tom Neven, tot de postbode een paar weken geleden de vinyl versie van zijn nieuwe album afleverde. 

De Brabantse muzikant werd na zijn debuutalbum vader, wat alle aandacht opeiste maar begon een tijdje terug met zijn band The Side Effect aan het opnemen van de opvolger van Closer. Ook het nieuwe album van Tom Neven werd weer vergezeld door een handgeschreven brief en door de foto die uiteindelijk op de fraaie en herkenbare cover van het album terecht kwam (ik heb ook nog wel wat van dit soort foto’s die lang geleden werden gemaakt tijdens gezinsuitjes naar attracties in Nederland). 

In de brief is te lezen dat Tom Neven en zijn band tijdens het opnemen van Soon niet streefden naar perfectie, maar vooral het juiste gevoel vast wilden leggen. Dat is direct in de openingstrack uitstekend gelukt. De openingstrack van Soon opent met fraaie vioolklanken en een akoestische gitaar, waarna de bijzonder emotievolle stem van Tom Neven opduikt. Het is een prachtige start van het album, zeker wanneer een deel van de band de stem van Tom Neven ondersteunt en de viool ook nog eens flink mag uitpakken. 

Fraai akoestisch ukelele en gitaarspel, mooie achtergrondvocalen, trefzeker baswerk, in het oor springende vioolpartijen, een enkele keer een mondharmonica, sterke achtergondvocalen en de geweldige stem van Tom Neven bepalen ook in de andere tracks op het album het geluid. Het is een geluid dat in het hokje akoestische folk past, maar vergeleken met de meeste andere albums in het genre klinkt Soon van Tom Neven & The Side Effect een stuk opwindender. 

Soon is een echt bandalbum geworden, waardoor de namen van Marie de Thouars (viool, zang), Robbert van Elewout (ukulele, zang) en Rob Couweleers (basgitaar) zeker genoemd moeten worden. Dat de band niet heeft gestreefd naar perfectie is wat mij betreft nauwelijks hoorbaar, want Soon klinkt echt prachtig, maar in de poging om het gevoel goed vast te leggen zijn Tom Neven en zijn band glansrijk geslaagd. Het is gevoel dat direct overslaat op de luisteraar, want Soon is een album dat direct de volledige aandacht opeist en absoluut wat met je doet. 

Het is best druk in het genre waarin Tom Neven opereert, maar net als met zijn debuutalbum geeft de Brabantse muzikant de concurrentie het nakijken met de prachtige songs op Soon, die deels persoonlijk van aard zijn, maar ook bijzondere verhalen vertellen. Met name de ingetogen songs met echt hemeltergend mooie zang grijpen je keer op keer bij de strot, maar ook in de uptempo songs bereiken Tom Neven & The Side Effect een zeer hoog niveau. Prachtalbum. Erwin Zijleman

Ga voor de cd of het prachtig uitgevoerde vinyl van Soon naar de website van de Nederlandse muzikant: https://www.tomneven.nl.