07 maart 2024

The Hello Darlins - The Alders & The Ashes

De Canadese band The Hello Darlins levert met The Alders & The Ashes een album af dat in muzikaal en vocaal opzicht een uur lang indruk maakt, maar dat ook zeer aangenaam vermaakt met een rijk en veelzijdig geluid
In eigen land twijfelt niemand meer aan de kwaliteiten van de Canadese band The Hello Darlins en de kans is groot dat ook Europa nu snel overstag gaat. Met het nieuwe album The Alders & The Ashes heeft de band immers indrukwekkend werk afgeleverd. De band bestaat uit een aantal uitstekende muzikanten, wat een mooi en veelzijdig geluid oplevert. The Hello Darlins beschikt in de persoon van Candace Lacina bovendien over een uitstekende zangeres, die de songs van de band flink optilt. Het zijn songs die binnen de Amerikaanse rootsmuziek op een breed terrein uit de voeten kunnen, wat van The Alders & The Ashes ook nog eens een lekker veelzijdig rootsalbum maakt.



Go By Feel, het debuutalbum van de Canadese band The Hello Darlins, ontdekte ik in 2021 pas vele maanden na de release en hetzelfde geldt voor het vorig jaar verschenen mini-album In The Sundust, dat ik pas een paar weken geleden voor het eerst hoorde. The Alders & The Ashes, het deze week verschenen nieuwe album van The Hello Darlins, wordt gelukkig wat uitvoeriger gepromoot, waardoor liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek met geen mogelijkheid kunnen ontsnappen aan de nieuwe muziek van de band uit Calgary. Dat is maar goed ook, want op haar nieuwe album imponeert de Canadese band ruim een uur lang. 

De basis van The Hello Darlins wordt gevormd door zangeres Candace Lacina en toetsenist Mike Little, maar ook de rest van de band bestaat uit gelouterde sessiemuzikanten. Dat hoor je, want in muzikaal opzicht valt er heel veel te genieten op het zeventien songs tellende album. Het dobro- en gitaarwerk op het album is echt prachtig en hetzelfde geldt voor het toetsenwerk, maar ook in de bijdragen van de ritmesectie hoor je de hoge kwaliteit, die ook terug keert in de subtiele accenten die hier en daar worden toegevoegd aan de muziek van The Hello Darlins. 

De band kan uit de voeten met sober ingekleurde songs, maar kiest vaak voor een mooi vol maar zeker niet overvol geluid, waarin gitaren en keyboards elkaar op fraaie wijze versterken. Het is een mooi verzorgd geluid, maar gelukkig klinkt de muziek van The Hello Darlins niet te gepolijst en is er ook ruimte voor net wat ruwer gitaarwerk en af en toe een solo, wat het album voorziet van dynamiek. 

In muzikaal opzicht maakt de Canadese band makkelijk indruk, maar het sterkste wapen van de band is wat mij betreft zangeres Candace Lacina, die zomaar kan uitgroeien tot een van de beste zangeressen in het genre. De muzikante uit Calgary zingt met veel gevoel en precisie, excelleert in de ingetogen songs op het album en houdt zich makkelijk staande in het voller klinkende geluid van haar band. 

Candace Lacina neemt de meeste zang op The Alders & The Ashes voor haar rekening, maar in een aantal tracks vertrouwt de band op mannelijke (gast)zangers. Het zorgt absoluut voor variĆ«teit binnen het geluid van The Hello Darlins, maar persoonlijk ben ik minder gecharmeerd van de songs waarin Candace Lacina niet het voortouw neemt, ook al is er echt niets mis met de doorleefde mannenstemmen op het album. 

The Alders & The Ashes is in muzikaal en vocaal opzicht een veelzijdig album, maar The Hello Darlins kan ook overweg met meerdere invloeden uit het brede spectrum van de Amerikaanse rootsmuziek. De Canadese band verwerkt invloeden uit de folk en de country, maar kan ook heerlijk bluesy of soulvol klinken en schakelt bovendien makkelijk tussen meer traditioneel klinkende rootssongs en songs met een vleugje pop. 

Het is allemaal zeer smaakvol geproduceerd door de ervaren Ross Hogarth, die zorg draagt voor een mooi en authentiek klinkend geluid. The Alders & The Ashes bevat zoals gezegd ruim een uur muziek en in dit uur komen zeventien songs voorbij. Dat is misschien wat veel, zeker omdat de sterkste songs op het eerste deel van het album staan. Op het tweede deel van het album hoor je wat meer terug van de inspiratiebronnen van de band, wat ook dit deel van het album zeker interessant maakt. Alles bij elkaar ben ik zeker te spreken over het album van een band die in eigen land niet voor niets is overladen met prijzen. Erwin Zijleman

De muziek van The Hello Darlins is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het label van de band: https://continentalrecordservices.bandcamp.com/album/the-alders-and-the-ashes-2cd.


The Alders & The Ashes van The Hello Darlins is verkrijgbaar via de Mania webshop: