17 maart 2024

Hannah Everingham - Siempre Tiene Flores

Nieuw-Zeeland staat bekend om muziek die net wat anders klinkt, wat ook weer duidelijk is te horen op Siempre Tiene Flores van Hannah Everingham, die verrast met bijzondere klanken en imponeert als zangeres
Tips van Flying Out Records uit het Nieuw-Zeelandse Auckland neem ik heel serieus en het album van de maand van de muziekwinkel is bijna altijd verplichte kost. Het geldt ook weer voor Siempre Tiene Flores van de Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Hannah Everingham. De muzikante uit Christchurch maakt vooral folky songs, maar het zijn songs die op afwijkende maar bijzonder wijze worden ingekleurd. Het zijn bovendien songs die uiteenlopende invloeden verwerken, waaronder invloeden uit de wereldmuziek. In muzikaal opzicht klinkt het fris en origineel, maar Hannah Everingham maakt de meeste indruk met haar geweldige zang en haar gepassioneerde voordracht.



De nieuwsbrief van de Nieuw-Zeelandse platenzaak Flying Out Records maakte me deze week weer eens heel nieuwsgierig naar een album dat ik zonder deze nieuwsbrief echt nooit zou hebben ontdekt. Het gaat om Siempre Tiene Flores van de Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Hannah Everingham. Het is een songwriter die volgens Flying Out Records afkomstig is uit Ōtautahi, wat de Maori naam voor Christchurch is. 

Ik weet niet heel veel over Hannah Everingham buiten het feit dat Siempre Tiene Flores haar tweede album is en dat ze voorafgaand aan de release van haar nieuwe album speelde als support act van de crème de la crème van de Nieuw-Zeelandse muziekscene en bovendien haar vaderland een tijdje verruilde voor Brooklyn, New York. Het zijn ervaringen die ze meeneemt op Siempre Tiene Flores dat een eigenzinnig maar ook bijzonder knap album is. 

Siempre Tiene Flores opent redelijk conventioneel met de folksong Mercury, die wel direct laat horen dat Hannah Everingham beschikt over een hele mooie stem, die ze op bijzondere wijze gebruikt. Naarmate de track vordert voegt de muzikante uit Christchurch opvallende klanken van de vibrafoon toe, waardoor het een steeds minder conventionele folksong wordt. Door de verrassende instrumentatie, die uit gitaar, vibrafoon, keyboards, bas en percussie bestaat, maar vooral door de sterke zang van Hannah Everingham was mijn aandacht direct getrokken. 

Die houdt Siempre Tiene Flores makkelijk vast met de zwoele en bijna tropische klanken en de Spaanse tekst van Maria, dat definitief duidelijk maakt dat Hannah Everingham zeker geen dertien in een dozijn singer-songwriter is. Halverwege de track schakelt de Nieuw-Zeelandse muzikante over naar het Engels en wordt de track wat theatraler. Bij eerste beluistering moest ik er vooral om glimlachen, maar ook de tweede track op het album heb ik inmiddels omarmd. 

Dat ging overigens een stuk makkelijker met de meeste andere tracks op het album, want de Engelstalige songs dringen zich een stuk makkelijker op. In deze songs hoor ik flarden Britse folk en flarden Amerikaanse folk en het is vooral folk van een aantal decennia geleden met zeker Leonard Cohen als inspiratiebron. Het zijn echo’s uit het verleden die worden gecombineerd met meer hedendaagse accenten en met de geweldige zang, die me echt steeds dierbaarder wordt. 

Hannah Everingham kan de concurrentie met haar folky collega’s uit de VS en het VK makkelijk aan door haar songs veel origineler in te kleuren en door te imponeren met haar zang. Siempre Tiene Flores lijkt echt geen moment op andere albums van vrouwelijke singer-songwriters van het moment en combineert op bijzondere wijze invloeden uit uiteenlopende genres, waaronder met name invloeden uit de folk en de jazz. 

Iedere song op het album klinkt weer anders en in iedere song zit je op het puntje van de stoel door de spannende klanken en luister je ademloos naar de bijzondere zang van Hannah Everingham, die in de Spaanstalige track verandert van een psychedelische folkie in een gloedvolle vertolkster van zwoele wereldmuziek. 

Je moet het maar durven maken als startende singer-songwriter en je moet het maar durven uitbrengen als platenmaatschappij. Op basis van de bovenstaande beschrijving klinkt Siempre Tiene Flores waarschijnlijk als een heel vreemd album, maar dat valt reuze mee en op een of andere manier werkt alles op dit bijzondere maar o zo overtuigende album. Erwin Zijleman

De muziek van Hannah Everingham is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nieuw-Zeelandse muzikante: https://hannaheveringham.bandcamp.com/album/siempre-tiene-flores.