20 maart 2024

Oisin Leech - Cold Sea

Oisin Leech maakte mooie albums met de Ierse band The Lost Brothers, maar maakt minstens evenveel indruk met zijn eerste soloalbum, waarop betoverend mooie klanken worden gecombineerd met een imposante stem
Zeker als de zon onder is doet Cold Sea van Oisin Leech wonderen. De klanken van de akoestische gitaar verwarmen de ruimte, waarna atmosferische synths en strijkers uitnodigen tot wegdromen. Het is de bijzonder mooie stem van Oisin Leech die je bij de les houdt, want de zang op Cold Sea is van een bijzondere schoonheid. De folky songs van de Ierse muzikant durven te experimenteren, maar de meeste songs op het album strelen uitvoerig het oor. Cold Sea had een nagenoeg perfect album kunnen zijn, maar persoonlijk ben ik minder gecharmeerd van de instrumentale tracks op het album. Het zijn tracks die echter niet kunnen voorkomen dat ik Cold Sea een betoverend mooi album vind.



Cold Sea van Oisin Leech had ik vorige week al bijna geselecteerd voor een plekje op de krenten uit de pop, maar op het laatste moment viel het album toch nog af. Dat lag zeker niet aan de tracks op het album waarop vocalen zijn te horen, want die zijn stuk voor stuk prachtig. Mijn twijfel werd vooral veroorzaakt door de paar instrumentele tracks op het album, waarin weliswaar mooie klanken voorbij komen, maar die ik vorige week ook behoorlijk overbodig vond klinken. 
De ene week is de andere week niet kennelijk, want deze week raken de vocale tracks op het album me misschien nog wel harder, terwijl de instrumentale tracks op Cold Sea vrij eenvoudig vervliegen. 

De naam Oisin Leech kwam me niet direct bekend voor, maar ik bleek hem toch al te kennen. Oisin Leech is immers lid van het Ierse duo The Lost Brothers, dat vier jaar geleden met After The Fire After The Rain een prachtig album afleverde, waarop gloedvolle Americana werd verrijkt met een vleugje The Everly Brothers en een beetje Ierse volksmuziek. Oisin Leech maakte met zijn stem indruk op het album van The Lost Brothers en dat doet hij ook op zijn debuutalbum als solomuzikant. 

Op Cold Sea verruilt de Ierse muzikant de Americana voor de folk, maar Oisin Leech heeft zeker geen doorsnee folkalbum gemaakt. Cold Sea opent met prachtig akoestisch gitaarspel en de imposante stem van Oisin Leech, die met veel overtuiging uit de speakers komt en onmiddellijk de aandacht opeist. October Sun is een openingstrack van een bijzonder hoog niveau, wat vooral de verdienste is van de prachtige stem van Oisin Leech, maar ook de wijze waarop de subtiele klanken van de akoestische gitaar worden verrijkt dwingt direct bewondering af. 

Cold Sea is in muzikaal opzicht een rijk en veelzijdig album, maar het werd desondanks in een vloek en een zucht opgenomen in een oud schoolgebouw aan de ruige Ierse westkust. Oisin Leech deed dit niet alleen, maar werd bijgestaan door de Amerikaanse gitarist, singer-songwriter en producer Steve Gunn, die ook nog een aantal gerenommeerde muzikanten inschakelde, onder wie de van Bob Dylan bekende bassist Tony Garnier en M Ward. 

Ook in de tweede track op het album zijn de akoestische gitaar en de indrukwekkende stem van Oisin Leech de belangrijkste ingrediĆ«nten, maar er worden ook op fraaie wijze synths ingezet, die de muziek van Oisin Leech een ruimtelijk en beeldend karakter geven. Cold Sea bevat negen tracks waarin de stem van Oisin Leech is te horen en deze zijn stuk voor stuk prachtig. 

Het zijn folky tracks waarin het experiment niet wordt geschuwd en waarin de stem van de Ierse muzikant wordt omgeven door prachtige klanken van gitaren, synths, de bouzouki en strijkers. Het is muziek van een bedwelmende schoonheid die keer op keer prachtig combineert met de indrukwekkende zang van Oisin Leech. 

In drie tracks op het album is geen zang te horen en deze tracks vond ik in eerste instantie vooral saai. Inmiddels hoor ik ook wel wat in deze songs waarin het vooral draait om de sfeer, al vind ik het ook bijna misdadig om een prachtige stem als die van Oisin Leech niet in te zetten. Het is een stem die tweederde van het album optilt tot indrukwekkende hoogten. Met negen vocale tracks was Cold Sea nog wat beter geweest, maar ook in de huidige vorm is het een bijzonder mooi en beeldend album. Erwin Zijleman

De muziek van Oisin Leech is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Ierse muzikant: https://oisinleech.bandcamp.com/album/cold-sea-2.


Cold Sea van Oisin Leech is verkrijgbaar via de Mania webshop: