27 maart 2024

Olivia Chaney - Circus Of Desire

Oliva Chaney maakte al twee prachtige soloalbums en een uitstekend album met Offa Rex, maar zet een fraaie volgende stap op Circus Of Desire, waarop de Britse muzikante diepe indruk maakt met haar stem
Er zijn niet veel zangeressen die genoeg hebben aan wat subtiele piano- of gitaarakkoorden, maar voor Olivia Chaney is het meer dan genoeg. De Britse muzikante heeft haar nieuwe album uiterst sober in laten kleuren door producer en muzikant Thomas Bartlett, die de voornamelijk door Britse folk beïnvloede songs van Olivia Chaney heeft voorzien van stemmige klanken. Het is vervolgens aan de stem van de Britse muzikante om indruk te maken en dat doet de stem van Olivia Chaney elf songs en 45 minuten lang. Circus Of Desire is een behoorlijk sober album, maar alles op Circus Of Desire klopt. Het is druk deze week, maar het zou doodzonde zijn als het album van een van de beste zangeressen van het moment tussen wal en schip valt.


In een week met heel veel nieuwe albums van vrouwelijke singer-songwriters zal het voor de relatief onbekende Olivia Chaney waarschijnlijk niet meevallen om aandacht te trekken met haar nieuwe album Circus Of Desire. De Britse muzikante wist zich dankzij de albums die ze de afgelopen jaren heeft uitgebracht gelukkig wel direct verzekerd van mijn aandacht, want Circus Of Desire is een album dat ik niet graag had gemist. 

Op haar debuutalbum The Longest River uit 2015 liet Olivia Chaney horen dat ze niet voor niets al een tijd werd geschaard onder de grote beloften van de Britse folk. Het album herinnerde aan belangrijke Britse folkalbums uit de jaren 60 en 70, waarbij meer dan eens de naam van Sandy Denny op kwam als vergelijkingsmateriaal. Twee jaar later dook de Britse muzikante op in de gelegenheidsband Offa Rex, die verder bestond uit de leden van de Amerikaanse band The Decemberists, die de Britse folk verrijkten met een vleugje Americana. 

Vervolgens verscheen in 2018 het wat mij betreft nog mooiere Shelter, waarop Olivia Chaney zowel invloeden uit de Britse als de Amerikaanse folk verwerkte en haar stem op prachtige wijze werd gecombineerd met de sobere maar zeer smaakvolle klanken van producer Thomas Bartlett. Ook op haar tweede soloalbum maakte de Britse singer-songwriter indruk met haar stem, die het beste van Sandy Denny, Eva Cassidy, Joni Mitchell en Kate Bush leek te verenigen. 

Alle reden dus om heel nieuwsgierig te zijn naar het deze week verschenen Circus Of Desire. Olivia Chaney heeft ruim vijf jaar gewerkt aan haar derde soloalbum, dat uiteindelijk in New York werd opgenomen. Ook Circus Of Desire is weer geproduceerd door Thomas Bartlett, die ook dit keer zijn best heeft gedaan om de stem van Olivia Chaney centraal te stellen. 

De Britse muzikante kiest ook op haar nieuwe album voor relatief sober en akoestisch ingekleurde songs met een hoofdrol voor de akoestische gitaar en de piano en maar heel af en toe wat strijkers. Het zijn songs die vaak een wat melancholisch karakter hebben, wat terug komt in de stemmige klanken, maar vooral in de stem van Olivia Chaney. 

De muzikante uit het Britse York maakt ook dit keer diepe indruk met haar prachtige stem, die de songs op het album met veel gevoel en precisie vertolkt. Ook de zang op Circus Of Desire roept weer herinneringen op aan een aantal grote zangeressen, maar Olivia Chaney heeft ook een herkenbaar eigen geluid. 

Circus Of Desire verschijnt zoals gezegd in een week waarin het dringen is, zeker wanneer het gaat om nieuwe albums van vrouwelijke singer-songwriters, maar Olivia Chaney is haar concurrenten in vocaal opzicht makkelijk de baas. Ook de sober ingekleurde songs op het album zijn stuk voor stuk van een bijzondere schoonheid en het zijn songs die alleen maar mooier worden wanneer je ze vaker hoort en je nog wat intenser gaat houden van de geweldige stem van Olivia Chaney. 

Het is een stem die me op haar nieuwe album misschien net wat meer aan Eva Cassidy doet denken dan aan de andere bovengenoemde zangeressen. Eva Cassidy vertolkte vooral songs van anderen en dat doet Olivia Chaney ook prachtig wanneer ze aan de haal gaat met Dory Previn’s Lady With The Braid, maar de Britse muzikante schrijft zelf ook fantastische songs, die nooit kiezen voor de makkelijkste weg, genoeg hebben op een uiterst sobere muzikale basis en vertrouwen op een stem die behoort tot de mooiste stemmen van het moment. Erwin Zijleman

De muziek van Olvia Chaney is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://oliviachaney.bandcamp.com/album/circus-of-desire.


Circus Of Desire van Olivia Chaney is verkrijgbaar via de Mania webshop: