09 maart 2024

Norah Jones - Visions

Norah Jones slaat op Visions nieuwe wegen in en laat een wat ruwer, energieker en soulvoller geluid horen dan we van haar gewend zijn, wat zowel in muzikaal als in vocaal opzicht verrassend goed uitpakt
Ik was zelf best te spreken over het vorige album van Norah Jones, maar de lome jazz van Pick Me Up Off The Floor werd ook wel als wat slaperig ervaren. Op Visions is Norah Jones weer klaarwakker, want het nieuwe album van de Amerikaanse muzikante sprankelt van begin tot eind. De keuze voor producer Leon Michels levert een veel soulvoller geluid op dan we van haar gewend zijn en het is een geluid met ruwe randjes en scherpe kantjes. Het voorziet de nieuwe songs van Norah Jones van energie en urgentie. Visions is op hetzelfde moment een wat nostalgisch aandoend album, dat stevig put uit de soulmuziek zoals die in de jaren 60 werd gemaakt. Je wist bij Norah Jones zo langzamerhand wel waar je aan toe was, maar met Visions heeft ze een verrassend album afgeleverd.


De naam van Norah Jones is nog altijd stevig verbonden met haar inmiddels ruim twintig jaar oude debuutalbum Come Away With Me. Het album uit 2002 is verreweg het bekendste album van de Amerikaanse singer-songwriter, maar ik vind het persoonlijk niet haar beste album. Dat is wat mij betreft het indringende breakup album The Fall uit 2009, waarop Norah Jones wat afstand nam van haar jazzy geluid en nieuwe wegen verkende. 

Wanneer ik het wat overbodige kerstalbum I Dream Of Christmas van eind 2022 niet mee tel, was het in de zomer van 2020 verschenen Pick Me Up Off The Floor tot voor kort het laatste wapenfeit van de muzikante uit New York, die de afgelopen twintig jaar een imposant oeuvre heeft opgebouwd met flink wat hele goede albums. 

Pick Me Up Off The Floor volgde op het uitstekende mini-album Begin Again en op beide albums werkte Norah Jones samen met topmuzikanten als Jeff Tweedy, Thomas Bartlett en Brian Blade. Het zijn albums waarop Norah Jones wat opschoof richting ‘late night jazz’, maar slaapverwekkend was het wat mij betreft zeker niet, al werden de albums hier en daar ook omschreven als de mid-life crisis van Norah Jones.

Op het deze week verschenen Visions werkt Norah Jones, net als op haar kerstalbum, samen met producer en multi-instrumentalist Leon Michels, die vooral bekend is van zijn werk met Sharon Jones & The Dap-Kings, Lee Fields & The Expressions en Charles Bradley. Het zijn allemaal namen die verbonden zijn met de soulmuziek en die soulmuziek hoor je ook nadrukkelijk terug op Visions. 

De openingstrack van het nieuwe album van Norah Jones klinkt nog enigszins jazzy, maar met name in de koortjes klinkt de Amerikaanse muzikante soulvoller dan op haar vorige albums. Norah Jones verwerkte eerder invloeden uit de soul in haar muziek, maar op Visions omarmt ze het genre een stuk steviger. Het pakt uitstekend uit want haar warme stem gedijt uitstekend in de warmbloedige tracks op het album. 

Norah Jones laat zich op Visions ook beïnvloeden door andere genres, wat een verrassend veelzijdig album oplevert. Het is ook een verrassend gedreven en opgewekt klinkend album, dat veel meer pit laat horen dan zijn directe voorgangers. Het is mede de verdienste van de productie van Leon Michels, die Visions heeft voorzien van een soms wat nostalgisch aandoend, maar ook lekker dynamisch en rauw geluid, met hier en daar heerlijk ruw gitaarwerk. 

Het is een geluid met meer scherpe randjes dan we van Norah Jones gewend zijn, wat ook vraagt om net wat ruwere vocalen. Die laat de Amerikaanse muzikante met veel overtuiging horen, waardoor Visions een in vocaal opzicht indrukwekkend album is. Het nieuwe geluid en de wat minder gepolijste zang zorgen er voor dat Visions duidelijk anders klinkt dan de vorige albums van de muzikante uit New York en het nieuwe geluid bevalt me uitstekend. 

Norah Jones neemt je in een aantal tracks op haar nieuwe album mee terug naar de soulmuziek van Motown uit de jaren 60, maar de songs op Visions hebben ook een wat psychedelisch karakter. In muzikaal opzicht sprankelt Visions meer dan welk Norah Jones album dan ook, wat grotendeels de verdienste is van producer en multi-instrumentalist Leon Michels, die het album heeft voorzien van een veelkleurig geluid, maar ook de andere muzikanten op het album, onder wie topdrummer Brian Blade, kunnen er wat van. 

Omdat ook de songs op Visions zeer aansprekend zijn en zich veel meer opdringen dan de songs op de vorige albums, durf ik na een paar keer horen al wel te beweren dat Norah Jones met Visions een van haar beste albums tot dusver heeft afgeleverd en misschien zelfs wel haar beste. Het is een knappe prestatie en een zeer aangename verrassing. Erwin Zijleman


Visions van Norah Jones is verkrijgbaar via de Mania webshop: