15 juni 2024

Jenny Don't & The Spurs - Broken Hearted Blue

Zangeres Jenny Don’t en haar band The Spurs vinden op Broken Hearted Blue de grootse vorm en combineren op fraaie en zeer energieke wijze invloeden uit de garagerock, de rockabilly en de country
Ik was tot dusver nog niet heel erg onder de indruk van de muziek van Jenny Don’t & The Spurs, maar het deze week verschenen vierde album van de band uit Portland, Oregon, vind ik een stuk beter. De band zoekt de inspiratie vooral in het verleden en verwerkt uit dit verleden uiteenlopende invloeden. Countrymuziek staat centraal op Broken Hearted Blue, maar Jenny Don’t & The Spurs voegen er lekker ruwe invloeden aan toe. De ritmesectie speelt prima, maar de gitarist van de band steelt de show met prachtig snarenwerk. Ook Jenny Don’t trekt nadrukkelijk de aandacht met een stem die herinnert aan grote countryzangeressen van weleer. Het levert een heerlijk album op.



Jenny Don’t (echte naam: Jenny Connors) en haar band The Spurs timmeren inmiddels een aantal jaren aan de weg en leveren met Broken Hearted Blue hun vierde album af. De band uit Portland, Oregon, vermengde op haar eerste albums invloeden uit de countrymuziek met invloeden uit de garagerock, een genre dat ook wel wat oneerbiedig ‘cowpunk’ wordt genoemd. 

De albums van Jenny Don’t en haar band werden de afgelopen jaren steeds beter, maar ook het in 2021 verschenen Fire On The Ridge vond ik persoonlijk nog niet meer dan leuk. Ik had dan ook geen overdreven hoge verwachtingen van Broken Hearted Blue, maar op het vierde album laten Jenny Don’t & The Spurs enorme groei horen. 

Het heeft deels te maken met de geluidskwaliteit, want waar de vorige albums nogal rammelden knalt Broken Hearted Blue uit de speakers. Producer Collin Hegna heeft knap werk geleverd, want de muziek en de zang zijn op het album fraai in balans en alles klinkt even ruimtelijk. 

Jenny Don’t & The Spurs hebben naast zang genoeg aan gitaren, bas en drums en vooral het gitaarwerk op Broken Hearted Blue is prachtig. Gitarist Christopher March speelt breed uitwaaiende gitaarlijnen, maar is ook niet vies van stevige riffs. In twee tracks duikt een pedal steel op, maar meestal klinkt de muziek van Jenny Don’t & The Spurs vrij elementair. 

Het is muziek die je meestal ver mee terug neemt in de tijd, zeker wanneer The Spurs zich laten inspireren door rockabilly uit de jaren 50 en garagerock uit de jaren 60. Het zijn invloeden die worden gecombineerd met invloeden uit de countrymuziek uit dezelfde periode. Zeker wanneer het tempo hoog is, is het gitaarwerk op het album imponerend goed, maar ook de ritmesectie speelt ijzersterk. 

Het combineert allemaal prachtig met de stem van Jenny Don’t. De Amerikaanse muzikante roept met haar stem herinneringen op aan countryzangeressen uit vervlogen tijden en combineert heel veel power en energie met een aangename snik. Ik vond het in het verleden zoals gezegd wel leuk, maar Broken Hearted Blue houdt je tien songs lang in een wurggreep. 

Countrymuziek en garagerock zijn wel vaker vermengd, denk bijvoorbeeld aan de geweldige albums van Jason & The Scorchers, maar de stem van Jenny Don’t zorgt toch weer voor een heel ander geluid. Broken Hearted Blue zal vooral in de smaak vallen bij liefhebbers van wat traditionelere en bij voorkeur wat stevigere Amerikaanse rootsmuziek. Dat is normaal gesproken niet de muziek die ik er als eerste uit pik, maar het vierde album van Jenny Don’t & The Spurs kan ik maar moeilijk weerstaan. 

Zowel de muziek als de zang op het album zijn zo energiek dat ook de eigen energie alleen maar een boost kan krijgen wanneer Broken Hearted Blue uit de speakers komt. Ik ging er van uit dat ik het na een paar keer horen wat minder interessant zou vinden, maar dat is zeker niet het geval. Met name de zang en het gitaarwerk zijn zo goed dat ik steeds weer naar het album wordt getrokken, waardoor de songs steeds meer blijven hangen. 

Fire On The Ridge kreeg drie jaar geleden al behoorlijk goede recensies, maar ik vind Broken Hearted Blue een paar klassen beter. Ik luister de laatste tijd vooral naar moderner klinkende Amerikaanse rootsmuziek, met bij voorkeur een beetje pop, maar ook het zeer oorspronkelijk klinkende Broken Hearted Blue van Jenny Don’t & The Spurs gaat er in als koek. Erwin Zijleman

De muziek van Jenny Don't & The Spurs is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://jennydontandthespurs.bandcamp.com/album/broken-hearted-blue.


Broken Hearted Blue van Jenny Don't And The Spurs Below is verkrijgbaar via de Mania webshop: