20 juni 2024

Joana Serrat - BIG WAVE

De Spaanse muzikante Joana Serrat is in Nederland helaas nog altijd vrij onbekend, maar levert ook met het wat ruwere en donkerdere BIG WAVE weer een uitstekend album af, dat echt alle aandacht verdient
Ondanks mijn liefde voor de vorige albums van Joana Serrat had ik het nieuwe album van de Spaanse muzikante bijna gemist. Dat zou doodzonde zijn geweest, want met BIG WAVE voegt Joana Serrat weer een fascinerend hoofdstuk toe aan haar oeuvre. De ooit als folky begonnen muzikante omringt zich dit keer door een veel ruwer en gruiziger geluid, waarin gitaren de hoofdrol spelen. Het is een behoorlijk donker geluid, maar als Joana Serrat zingt schijnt nog altijd de zon. Het is knap hoe de Spaanse muzikante op haar nieuwe album weer flink anders klinkt dan op haar vorige album, maar er ook in slaagt om een bijzonder hoog niveau vast te houden.Het nieuwe album van de Spaanse muzikante Joana Serrat is eerder deze maand bijna geruisloos verschenen in Nederland. Ondanks het feit dat ik haar vorige albums erg goed vond had ik de release van het nieuwe album daarom bijna gemist, maar gelukkig waren de Britse muziektijdschriften Mojo en Uncut wel bij de les. 

Met name Uncut is bijzonder positief over BIG WAVE en geeft het album de voor het tijdschrift (zeker voor een nieuwe release) redelijk zeldzame 9. Daar valt wat mij betreft niets op af te dingen, al is het maar omdat Joana Serrat op haar nieuwe album weer een andere kant van zichzelf laat horen, zonder aan kwaliteit in te boeten. 

BIG WAVE is het zesde album van de Spaanse muzikante, maar zelf ken ik er vijf. Ik ontdekte Joana Serrat aan het begin van 2015, toen het op dat moment al een jaar oude Dear Great Canyon, het tweede album van Joana Serrat, voor het eerst aandacht kreeg in Nederland. Het is een album waarop de muzikante uit Vic (bij Barcelona) zich vooral laat beïnvloeden door de folk(rock) en country(rock) albums uit de platenkast van haar vader en de invloeden uit het verleden combineert met een beetje dreampop en indierock in een prachtige productie van de van The Arcade Fire bekende Howard Bilerman. 

Het zijn invloeden die ook zijn te horen op het uit 2016 stammende en wederom dor Howard Bilerman geproduceerde Cross The Verge en op het in 2017 verschenen Dripping Sins, waarop Joana Serrat samenwerkt met Israel Nash. Op het samen met leden van Midlake gemaakte Hardcore From The Heart uit 2021 werd het vizier wat meer gericht op pop, maar de muziek van Joana Serrat bleef bijzonder en zeer aansprekend. 

Vorig jaar dook de Spaanse muzikante op met de gelegenheidsband Riders Of The Canyon, maar met BIG WAVE keert ze terug met een eigen album. Joana Serrat nam haar vorige albums op in Texas en ook BIG WAVE werd weer in de zuidelijke Amerikaanse staat opgenomen, met dit keer de van Centro-Matic, John Moreland, Jason Isbell & The 400 Unit en Nikki Lane bekende muzikant en producer Matt Pence achter de knoppen. 

Mojo hoort in de muziek op het nieuwe album van Joana Serrat invloeden van My Bloody Valentine en Cocteau Twins. Dat vind ik persoonlijk wat ver gezocht, al is de muziek op BIG WAVE, waarvoor de Spaanse muzikante een beroep deed op leden van Midlake en Mercury Rev, wel een bijzondere combinatie van dromerige en zweverige en rauwe en gruizige klanken. 

Het bij vlagen vervormde geluid op het album wordt gecombineerd met de mooie stem van Joana Serrat en dat is een bijzondere combinatie. Ik hou persoonlijk wel van het folky geluid van de muzikante uit Catalonië, maar ook het wat donkere en ruwe geluid op BIG WAVE is zeer aansprekend en ook dit geluid past prima bij de stem van Joana Serrat. 

Ik ben zoals gezegd zeer gecharmeerd van de vorige albums van de Spaanse muzikante, die het op het interessante muziekplatform MusicMeter.nl in de meeste gevallen helaas alleen met mijn observatie moeten doen. Ook voor BIG WAVE is er nog geen aandacht in Nederland, maar zoals Mojo en Uncut terecht concluderen is ook het nieuwe album van Joana Serrat weer een uitstekend album. 

Het is een album waarop gruizige gitaren en donkere wolken een belangrijke rol spelen, maar ook dit keer zijn de songs stuk voor stuk zeer aansprekend en hoor je nog steeds de folk- en countryinvloeden uit de platenkast van haar jeugd. Ik zou er zeker eens naar luisteren. Erwin Zijleman

De muziek van Joana Serrat is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het label van de Spaanse muzikante: https://greatcanyonrecords.bandcamp.com/album/big-wave-lp.