29 juni 2024

Guided By Voices - Strut Of Kings

Guided By Voices gooit er nog maar eens een album tegenaan en ook het met de inmiddels vertrouwde bezetting gemaakte Strut Of Kings voegt weer wat toe aan het inmiddels imposante oeuvre van de band
We hebben er dit keer redelijk lang op moeten wachten, maar met Strut Of Kings is het eerste Guided By Voices album van 2024 verschenen. De ultieme bezetting van de band is inmiddels bekend en zorgt wederom voor veel vuurwerk met twee topgitaristen. In muzikaal opzicht hebben invloeden uit de progrock aan terrein gewonnen, maar ook Strut Of Kings is een typisch Guided By Voices album. Guided By Voices bestaat inmiddels 41 jaar en heeft een buitengewoon indrukwekkende stapel albums op haar naam staan, maar het heilige vuur brandt nog steeds. Ik vind alles dat Guided By Voices de afgelopen zeven jaar heeft gemaakt, maar Strut Of Kings is een van de beste.



Het was de afgelopen zeven jaar een ‘running gag’ om bij ieder nieuw album van de Amerikaanse band Guided By Voices weer te roepen dat het zo langzamerhand ook wel weer eens tijd was voor een nieuw album van de band. De band rond Robert Pollard maakte sinds 2017 maar liefst zestien (!) albums, waardoor er gemiddeld meer dan twee Guided By Voices albums per jaar verschenen. 

Het bijzondere is dat al deze albums werden gemaakt met dezelfde bezetting, terwijl Robert Pollard in de eerdere jaren van zijn band een heel legioen aan muzikanten had versleten. De bezetting met, naast lid van het eerste uur Robert Pollard, de gitaristen Bobby Bare Jr. en Doug Gillard en de ritmesectie bestaande uit bassist Mark Shue en drummer Kevin March mag inmiddels dan ook best de ultieme bezetting van Guided By Voices worden genoemd en ook producer Travis Harrison is inmiddels een vaste waarde. 

Ondanks de vaste bezetting en de bijna onwaarschijnlijk hoge productie van de band was ieder album van Guided By Voices de afgelopen jaren de moeite waard en deze albums waren zeker niet tegen elkaar inwisselbaar. Het is deze keer overigens echt wel weer eens tijd voor een nieuw album van de band uit Dayton, Ohio, want Strut Of Kings is pas het eerste album van de band in 2024 en komt maar liefst zeven maanden na Nowhere To Go But Up, het derde Guided By Voices album uit 2023. 

Het veertigste studioalbum van de band werd voor de afwisseling opgenomen in Brooklyn, New York, en ook dit keer werden Robbert Pollard, Bobby Bare Jr., Doug Gillard, Mark Shue en Kevin March bijgestaan door producer Travis Harrison. Ook Strut Of Kings voegt wat mij betreft weer wat toe aan alles dat Guided By Voices de afgelopen jaren heeft uitgebracht. Het album is met een kleine 36 minuten relatief kort en met slechts elf tracks is het aantal nieuwe Guided By Voices songs dit keer ook beperkt. 

In muzikaal opzicht legt de Amerikaanse band weer net wat andere accenten. De songs zijn wat voller en complexer dan veel van de songs op de vorige albums en in een aantal songs hoor ik duidelijke invloeden uit de progrock, wat goed past bij de stem van Robbert Pollard, die vaak wel wat heeft van Peter Gabriel in zijn Genesis jaren. 

Naast wat proggy songs (overigens niet nieuw voor Guided By Voices) bevat Strut Of Kings ook een aantal lekker stevige rocksongs en hiernaast een aantal tracks die mij vooral aan R.E.M. in topvorm doen denken. Ik hou altijd wel van de lekker rechttoe rechtaan songs van Guided By Voices, maar ook de wat complexere songs op het nieuwe album van de band dringen zich makkelijk op, zeker voor een ieder die progrock als jeugdliefde of jeugdzonde had. 

Robert Pollard zag zelf ook in dat Strut Of Kings een wat minder toegankelijk album is dan zijn voorgangers, waardoor de Amerikaanse muzikant de fans van zijn band de tijd geeft om te wennen aan het album en heeft aangekondigd dat het in 2024 bij één Guided By Voices album blijft. Dat geloof ik pas wanneer het jaar inderdaad voorbij is gegaan zonder tweede en misschien zelfs wel derde album van de band, maar Strut Of Kings is inderdaad een album dat wat meer luisterbeurten vraagt dan zijn voorgangers. Na die luisterbeurten kan ik alleen maar concluderen dat Strut Of Kings de zoveelste interessante aanvulling is op een even omvangrijk als interessant oeuvre. Erwin Zijleman

De muziek van Guided By Voices is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://guidedbyvoices.bandcamp.com/album/strut-of-kings.


Strut Of Kings van Guided By Voices is verkrijgbaar via de Mania webshop: