11 juni 2024

Bloomsday - Heart Of The Artichoke

Bloomsday, het alter ego van de Amerikaanse muzikant Iris James Garrison, trok twee jaar geleden in kleine kring de aandacht, maar verdient nu echt alle aandacht voor het zeer fraaie Heart Of The Artichoke
Albums met sfeervolle klanken en een mix van indiefolk en Amerikaanse rootsmuziek zijn er volop en ook albums die de aandacht trekken met een mooie stem zijn in ruime mate verkrijgbaar. Op Heart Of The Artichoke van Bloomsday zijn zowel de muziek als de zang bijzonder mooi en het project van de Amerikaanse muzikant Iris James Garrison verrast ook nog eens met een serie uitstekende songs. De muzikant uit Brooklyn, New York, zet op het debuutalbum van Bloomsday een flinke stap vooruit en levert een album af dat zeker niet onder doet voor de betere albums van het moment. Het is dringen in de genres waarin Iris James Garrison zich beweegt, maar dit is echt een topalbum.Van Bloomsday verscheen bijna precies twee jaar geleden het mini-album Place To Land. Het mini-album trok de aandacht met sfeervolle indiepop, indiefolk en indierock, met een hele mooie stem en met een fraaie en veelkleurige instrumentatie. Mede door de beperkte speelduur, maar ook door de vele raakvlakken met de muziek van de groten in de genoemde genres, maakte Bloomsday niet direct een onuitwisbare indruk, maar het mini-album was wel goed genoeg om de naam te onthouden. 

Bloomsday is een project van de uit Brooklyn, New York, afkomstige singer-songwriter Iris James Garrison, die zichzelf ziet als non-binair persoon. De Amerikaanse muzikant maakte Place To Land met zeer bescheiden middelen, maar kon op het deze week verschenen debuutalbum Heart Of The Artichoke wat grootser uitpakken. Het album werd opgenomen in de studio van het duo Babehoven (check absoluut hun eerder dit jaar verschenen prachtalbum Water's Here In You) in upstate New York. Babehoven’s Ryan Albert produceerde het album, waarop meerdere gastmuzikanten uit de New Yorkse muziekscene zijn te horen. 

Bloomsday maakte op het eerder verschenen mini-album al indruk met een mooi geluid, maar het geluid op Heart Of The Artichoke is nog mooier. Het is een warm en sfeervol geluid, dat vergeleken met de vorige songs van Bloomsday wat meer invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek bevat, met hier en daar een gruizige gitaar. Iris James Garrison schuurde op het mini-album van twee jaar geleden vrij dicht tegen de muziek van onder andere Phoebe Bridgers en Lucy Dacus aan, maar laat op Heart Of The Artichoke een meer eigen geluid horen. 

Het is een geluid dat is te karakteriseren als een mix van indiefolk en Amerikaanse rootsmuziek, al laat de muziek van Bloomsday zich niet altijd in een hokje duwen. Ik ben zeer gecharmeerd van het geluid op het album, dat aan de ene kant ingetogen en sfeervol is, maar ook is gevuld met heel veel mooie details, waaronder prachtige bijdragen van de pedal steel. Het is een wat loom en dromerig geluid dat het vast goed gaat doen op mooie zomerdagen, maar dat ook bij alle regen van het moment aangenaam klinkt. 

Door de zeer fraaie instrumentatie op het album en de net wat andere mix van stijlen heeft Bloomsday op Heart Of The Artichoke zoals gezegd een meer eigen geluid en dit wordt versterkt door de zang op het album. Iris James Garrison overtuigde twee jaar geleden al vrij makkelijk met mooie zang, maar de zang op Heart Of The Artichoke is nog een stuk mooier. Het is vrij zachte zang, maar de muzikant uit Brooklyn zingt prachtig zuiver en met veel precisie en gevoel. De combinatie van de sfeervolle klanken en de echt hele mooie zang is voor mij al vrijwel onweerstaanbaar, maar het debuutalbum van Bloomsday valt ook nog eens op door persoonlijke songs die zich stuk voor stuk moeiteloos opdringen. 

Iris James Garrison is momenteel zeker niet de enige die muziek maakt als de muziek die is te horen op Heart Of The Artichoke, waardoor verzadiging op de loer ligt. Ik laat daarom steeds meer albums in de genoemde genres liggen, maar het debuutalbum van Bloomsday kan er wel eens een zijn die er uit springt in het enorme aanbod van het moment en uitgroeit tot een belangrijk album. Vooralsnog ben ik in ieder geval zeer te spreken over het uitstekende Heart Of The Artichoke. Erwin Zijleman

De muziek van Bloomsday is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://bl00msday.bandcamp.com/album/heart-of-the-artichoke.


Heart Of The Artichoke van Bloomsday is verkrijgbaar via de Mania webshop:
LP (plasma), 34,99 euro
CD, 16,99 euro