04 juni 2024

Beak> - >>>>

Na zes jaar stilte keert de Britse band Beak> terug met een nieuw album en de band rond voormalig Portishead lid Geoff Barrow levert ook met >>>> weer een fascinerend en bezwerend album af
De Britse band Beak> schotelt de luisteraar op >>>> ruim vijftig muziek voor en het is fascinerende muziek. Beak> staat bekend om een veelheid aan invloeden en een vat vol tegenstrijdigheden en dat is op >>>> niet anders. Invloeden uit de psychedelica hebben wat aan terrein gewonnen, maar de Britse band sleept er ook op haar nieuwe album van alles bij. >>>> springt soms van de hak op de tak, maar bevat ook lang uitgesponnen en dromerige passages. Beak> maakt muziek waarin je jezelf volledig moet onderdompelen en als je dit doet is ook >>>> weer een album waarop veel te genieten valt. Het nieuwe album van Beak> heeft lang op zich laten wachten, maar stelt zeker niet teleur. Integendeel. Prachtalbum.Twee weken na de release van het eerste soloalbum van Beth Gibbons laat ook haar voormalige Portishead collega Geoff Barrow weer van zich horen. Het nieuwe album van zijn band Beak> werd pas vorige week aangekondigd, maar was een paar dagen later al te vinden op de streaming media diensten. 

Geoff Barrow formeerde Beak> vijftien jaar geleden, maar ik ontdekte de band zelf pas toen het in de herfst van 2018 verschenen derde album van de band opdook in flink wat met name Britse jaarlijstjes. >>> van Beak> bleek een buitengewoon fascinerende luistertrip met psychedelica, jazzrock, Krautrock, progrock, elektronica en folk als de belangrijkste ingrediënten. 

Bijna zes jaar na het fascinerende derde album van Beak> is deze week het vierde album verschenen en over de titel heeft Geoff Barrow vast niet lang hoeven na te denken. Ook >>>> is weer een bijzonder album geworden en ook dit keer maakt Beak> muziek die is te omschrijven als een fascinerende en/of bezwerende luistertrip. 

Bij vluchtige beluistering of beluistering op de achtergrond blijft er niet veel over van de bezwerende muziek van Beak>, dat naast Geoff Barrow bestaat uit Billy Fuller en Will Young. Net als zijn voorgangers is >>>> een album waar je in moet duiken en dat je moet ondergaan. Beluister het album met de koptelefoon en je wordt negen songs en ruim 51 minuten lang getrakteerd op een beeldend en bezwerend muzikaal landschap. 

Beak> sleepte er op het vorige album flink wat invloeden bij, maar kiest op >>>> voor een wat consistenter geluid. Het is een geluid dat vooral is beïnvloed door de psychedelica uit de late jaren 60 en vroege jaren 70. Zeker bij eerste beluistering had ik sterke associaties met het vroege en psychedelische werk van Pink Floyd, maar dit is slechts een deel van het geluid van Beak> op het nieuwe album. 

Invloeden uit de psychedelica hebben wat aan terrein gewonnen op het album, maar ook invloeden uit de Krautrock, de progrock en de jazzrock zijn nog steeds hoorbaar. Het zorgt er voor dat >>>> een album is waar ik in ieder geval even aan moest wennen, want het is, net als het album van Beth Gibbons twee weken geleden, zeker geen makkelijk album. 

Openingstrack Strawberry Line, een eerbetoon aan de overleden hond van Geoff Barrow, gooit de luisteraar meteen acht minuten lang in het diepe. Het is een zich langzaam voortslepende track met een paar orgelakkoorden en wat lome zang, maar langzaam maar zeker wordt de spanning steeds verder opgebouwd. Het is muziek die de sfeer van het verleden ademt, maar het is ook muziek die alleen maar in het nu kan zijn gemaakt. 

Het gekke is dat wanneer je eenmaal gegrepen wordt door de bezwerende klanken van >>>> het opeens geen ontoegankelijk album meer is. De songs van Beak> zijn niet alleen zweverig en bezwerend maar ook heel melodieus, waardoor het merendeel van de songs zeer aangenaam klinkt. 

Ik vind >>>> uiteindelijk toegankelijker, consistenter en hierdoor ook beter dan het zes jaar geleden zo uitvoerig bejubelde >>>. Beak> heeft een album gemaakt dat je eenvoudig meesleept, maar vergeet ook zeker niet te luisteren naar de razend knappe wijze waarop de Britse band muziek maakt, waarna je nog veel meer bijzondere details hoort in de muziek op >>>>. Een week geleden wisten we nog van niets, maar wat is de comeback van Beak> mooi en welkom. Erwin Zijleman

De muziek van Beak> is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://beak.bandcamp.com/album/--3.


>>>> van Beak> is verkrijgbaar via de Mania webshop: