09 juni 2024

Marina Allen - Eight Pointed Star

Marina Allen borduurt op haar tweede album voort op haar zo goede debuutalbum, maar kiest ook voor net wat minder complexe songs en voegt bovendien een zeer aangename country vibe toe aan haar songs
Ik weet nog goed dat Marina Allen voor het eerst opdook met het fraaie mini-album Candlepower. We zijn inmiddels drie jaar verder en toe aan het tweede volwaardige album van de Amerikaanse muzikante. Net als haar debuutalbum is ook Eight Pointed Star een album dat in muzikaal opzicht dieper graaft dan de meeste andere singer-songwriters albums van het moment en dat wat complexere songs bevat. Het zorgt ervoor dat er van alles valt te ontdekken in de songs van Marina Allen, die dit keer niet alleen invloeden uit de folk en jazz verwerkt, maar ook een vleugje country heeft toegevoegd aan haar album, dat net als zijn voorganger de aandacht trekt met prachtige zang.Het in de lente van 2021 verschenen Candlepower duurde nog geen twintig minuten, maar in de zeven tracks op het mini-album maakte de Amerikaanse muzikante Marina Allen, die ook in de band Sylvie speelt, wat mij betreft een onuitwisbare indruk. Dat deed de singer-songwriter uit Los Angeles door flink wat invloeden uit de late jaren 60 en vroege jaren 70 te verwerken, waarbij ze zich zowel liet inspireren door de Laurel Canyon folk als door de tijdloze singer-songwriter pop en de psychedelische folk uit deze periode. 

Candlepower viel op door behoorlijk complexe songs, door de veelkleurige en avontuurlijke instrumentatie en door de mooie maar ook bijzondere zang van Marina Allen, die anders klonk dan de meeste andere vrouwelijke singer-songwriters van dat moment. Dat deed ze ook op haar in de herfst van 2022 verschenen debuutalbum Centrifics, dat het bijzondere geluid van Candlepower perfectioneerde en invloeden uit de jazz toevoegde aan haar al zo bijzondere geluid. 

De muziek op Centrifics was nog wat tijdlozer, de songs waren nog wat complexer en de zang op het album, die me met enige regelmaat aan Karen Carpenter herinnerde, was nog wat mooier. Het gekke is dat ik bij eerste beluisteringen van het album zo onder de indruk was van de muziek van Marina Allen dat een plek in mijn jaarlijstje een zekerheid leek, maar uiteindelijk ben ik Centrifics toch verrassend snel vergeten. 

Dat is jammer, heel jammer zelfs, want toen ik het album vorige week weer eens beluisterde was ik eigenlijk direct weer diep onder de indruk van de songs van Marina Allen. De reden om weer eens naar haar muziek te luisteren was de release van het tweede album van de muzikante uit Los Angeles. Het deze week verschenen Eight Pointed Star is met een speelduur van 32 minuten wat aan de korte kant, maar ook dit keer maakt Marina Allen makkelijk indruk met haar bijzondere songs. 

Voor de productie deed ze ook dit keer een beroep op muzikant en producer Chris Cohen (Ohmme, Weyes Blood, Amber Arcades, Le Ren), maar Eight Pointed Star klinkt duidelijk anders dan voorganger Centrifics. Ook het nieuwe album van Marina Allen is voorzien van een hele mooie en veelkleurige instrumentatie en ook de zang van de Amerikaanse muzikante is weer prachtig. Dat Eight Pointed Star anders klinkt dan het debuutalbum van Marina Allen en het mini-album dat er aan vooraf ging heeft vooral te maken met de songs, die wat minder complex en ook minder jazzy zijn dan in het verleden. 

Het zijn songs die in een aantal gevallen een subtiele country injectie hebben gekregen door bijdragen van de pedal steel, maar invloeden uit de folk spelen nog altijd de belangrijkste rol op het album, dat gevarieerder is dan het debuutalbum van de Amerikaanse muzikante en dat ik ook wat eigentijdser vind klinken. Door het minder complexe karakter dringen de songs van Marina Allen zich wat mij betreft wat makkelijker op, maar het zijn nog altijd songs die de fantasie uitvoerig prikkelen, al kan er ook zomaar een verrassend aanstekelijke popsong met een vleugje rock opduiken. 

Net als voorganger Centrifics is ook Eight Pointed Star echt veel te mooi om in de vergetelheid te raken de komende maanden. Ik ga er zelf daarom alles aan doen om dit bijzonder mooie album voor de afwisseling eens niet te vergeten, al is het maar omdat de songs van Marina Allen ook over flink wat groeipotentie beschikken. Erwin Zijleman

De muziek van Marina Allen is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://marinagallen.bandcamp.com/album/eight-pointed-star.


Eight Pointed Star van Marina Allen is verkrijgbaar via de Mania webshop: