07 juni 2024

Bat For Lashes - The Dream Of Delphi

Bat For Lashes keert na een afwezigheid van vijf jaar terug met The Dream Of Delphi en kiest voor een rijk en betoverend geluid, dat ook dit keer prachtig past bij de bijzonder mooie stem van frontvrouw Natasha Khan
Na het wat mij betreft zeer teleurstellende Lost Girls verwachte ik eerlijk gezegd weinig meer van Bat For Lashes. Deze week keert Natasha Khan echter, bijna uit het niets, terug met een nieuw album van haar project. Op The Dream Of Delphi slaat de Brits-Pakistaanse muzikante weer andere wegen in dan op het vorige album en keert ze deels terug naar het geluid van haar vroege albums. The Dream Of Delphi doet soms bijna klassiek aan, maar bevat ook elektronische impulsen. Verder is er natuurlijk de bijzondere stem van Natasha Khan, die ook op haar nieuwe album veel associaties oproept, maar uiteindelijk toch vooral klinkt als Natasha Khan. Mooi dat ze terug is.In een week waarin de van oorsprong Pakistaanse muzikante Arooj Aftab nadrukkelijk de aandacht trekt met het prachtige Night Reign, laat ook de eveneens uit Pakistaan afkomstige Natasha Khan weer van zich horen. Natasha Khan dook in 2006 op met haar project Bat For Lashes en maakte direct indruk met het debuutalbum van haar band. Fur And Gold viel op door een wat mysterieus en sprookjesachtig geluid en zeker ook door de stem van Natasha Khan, die afwisselend deed denken aan Björk, Sinéad O'Connor, Tori Amos, Siouxsie Sioux, PJ Harvey en Kate Bush, niet de minsten. 

Op het in 2009 verschenen Two Suns borduurde Bat For Lashes voort op het geluid van Fur And Gold, maar klonk het geluid van de band wel wat gepolijster, terwijl het in 2012 verschenen The Haunted Man een wat soberder geluid liet horen. Bat For Lashes overtrof wat mij betreft de eerste drie albums op alle fronten met het prachtige conceptalbum The Bride uit 2016, dat zowel in vocaal als muzikaal opzicht imponeerde. Na het prachtige The Bride vond ik het in 2019 verschenen Lost Girls een flinke tegenvaller. De prachtige stem van Natasha Khan verzoop in een overdaad aan elektronica en ook de songs van de Brits-Pakistaanse muzikante bleven ver achter bij die op haar vorige albums. 

Bijna vijf jaar na Lost Girls keert Natasha Khan terug met een nieuwe album van Bat For Lashes. In de tussentijd kreeg Natasha Khan haar dochter Delphi, die centraal staat op The Dream Of Delphi. Op haar nieuwe album heeft Natasha Khan de goedkoop klinkende elektronica van Lost Girls weer achter zich gelaten en keert ze terug naar het sprookjesachtige geluid van haar vroege albums. Op The Dream Of Delphi laat de stem van Natasha Khan zich weer omringen door prachtige pianoklanken en flink wat strijkers, waarna het klankenpalet nog wat verder wordt verrijkt met elektronica. 

In de openingstrack en titeltrack gooit Natasha Khan er ook nog wat triphop beats tegenaan, maar overdadig wordt het nooit. Veel tracks op The Dream Of Delphi doen wat klassiek aan en moeten het doen met ijle klanken, die alle ruimte krijgen en fraai combineren met de prachtige stem van Natasha Khan. Hiertegenover staan met subtiele elektronica verrijkte songs, die echter een vergelijkbare en wat serene sfeer hebben. 

Natasha Khan reflecteert op The Dream Of Delphi op de geboorte van haar dochter en alles wat hier bij kwam kijken, maar ze kijkt ook naar de boze buitenwereld waarin haar dochter moet opgroeien. The Dream Of Delphi is net als The Bride een conceptalbum, maar waar Natasha Khan op The Bride een verhaal verzon, heeft ze op The Dream Of Delphi te maken met de werkelijkheid, wat meer gevoel toevoegt aan de songs op het album. 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik Bat For Lashes na het vorige album min of meer had afgeschreven, maar het nieuwe album van het project van Natasha Khan is echt heel mooi. The Dream Of Delphi is een album dat de ruimte prachtig vult, maar het is ook een album dat het verdient om met volledige aandacht te worden beluisterd, waarbij de teksten niet moeten worden vergeten. Het is een album dat in tegenstelling tot zijn voorganger ver verwijderd is van de toegankelijke popsongs, maar liefhebbers van de vroege albums van Bat For Lashes zullen waarschijnlijk, net als ik, blij zijn met het nieuwe album, waarop Natasha Khan laat horen dat ze het maken van prachtige albums nog niet is verleerd. Erwin Zijleman


The Dream Of Delphi van Bat For Lashes is verkrijgbaar via de Mania webshop: