02 juni 2024

Kashena Sampson - Time Machine (2021)

Time Machine van Kashena Sampson trok bijna drie jaar geleden nauwelijks aandacht, maar het is een indrukwekkend album met een tijdloos country- en folkgeluid en een stem die je genadeloos bij de strot grijpt
Je moet een beetje geluk hebben als muzikant en dat geluk had Kashena Sampson de afgelopen jaren zeker niet. De muzikante uit Nashville overwon de nodige tegenslagen en had met haar in 2021 verschenen album Time Machine een veel beter lot verdiend. Time Machine neemt je in de meeste tracks mee terug naar de folk en country uit de jaren 70. De muziek van Kashena Sampson is stemmig en met de nodige melancholie ingekleurd en past prachtig bij de stem van de Amerikaanse muzikante. Het is een stem die diepe indruk maakt, want wat zingt Kashena Sampson mooi en krachtig en wat zingt ze met veel gevoel. Time Machine klinkt als een vergeten klassieker, maar het is er een die nu de aandacht verdient.De zondagavond reserveer ik op de krenten uit de pop voor al dan niet vergeten klassiekers uit het verre verleden, maar ook vergeten albums uit een recenter verleden komen in aanmerking voor een recensie. Deze week werd ik op, het overigens zeer aan te bevelen, muziekplatform MusicMeter.nl gewezen op het in de herfst van 2021 verschenen Time Machine van de mij onbekende singer-songwriter Kashena Sampson en wat ben ik blij met deze tip. 

Alleen het levensverhaal van de Amerikaanse singer-songwriter is al de moeite waard. Ze groeide op in Las Vegas, zocht op jonge leeftijd haar geluk in Los Angeles, viel ten prooi aan drank en drugs, speelde als muzikant op een cruiseschip, vestigde zich volledig berooid in Nashville en kreeg zowaar de kans om een album op te nemen, het in 2017 verschenen Wild Heart, dat echter nauwelijks werd opgepikt. 

Het succes moest vervolgens gaan komen met het in 2019 opgenomen Time Machine, maar net toen Kashena Sampson haar leven weer redelijk op orde had en klaar was voor de release van het album werd ze zwaar getroffen door de tornado die in 2020 huis hield in Nashville. Deze tornado verwoeste onder andere de bar waarin ze werkte, waardoor ze haar inkomen verloor. Time Machine verscheen uiteindelijk toch nog in de herfst van 2021 en kreeg, mede door de coronapandemie, zeker niet de aandacht die het album verdiende. Ik ben het album zelf bijna drie jaar geleden ook niet tegen gekomen en ontdekte het pas deze week na een min of meer toevallige tip. Kashena Sampson verdient veel meer, want Time Machine is echt een verpletterend mooi album. 

Die verpletterende indruk maakt Kashena Sampson in eerste instantie met haar stem. Het is een hele krachtige stem, die minstens met orkaankracht uit de speakers komt, maar de muzikante uit Nashville kan ook doseren en met veel gevoel en emotie zingen. Het is bovendien een hele mooie stem en het is een stem die is gemaakt voor de country en de folk die domineren op het album. 

Time Machine, dat opent met een versie van Shocking Blue’s Hello Darkness, is overigens een zeer toepasselijke titel voor het album, want de muziek van Kashena Sampson lijkt in een aantal tracks zo uit de jaren 70 te komen, om vervolgens ook weer met enige regelmaat in het heden terecht te komen. Het album klinkt hierdoor als een vergeten klassieker uit het verre verleden, met hier en daar een eigentijdse twist. 

Het is vooral de stem van Kashena Sampson die je bij de strot grijpt, maar ook de muziek op het album is prachtig. Producer en multi-instrumentalist Jon Estes heeft de krachtige vocalen op het album gecombineerd met een tijdloos maar ook verrassend veelkleurig geluid, waarin met name gitaren en strijkers een belangrijke rol spelen. Het is, vooral door de strijkers, een vaak wat weemoedig klinkend geluid en dat past echt perfect bij de imposante stem van Kashena Sampson, die het ook goed doet in de wat stevige songs. De melancholie op het album past bovendien goed bij haar persoonlijke teksten. 

Time Machine had zich in 2021 moeiteloos moeten scharen tussen de beste albums met Amerikaanse rootsmuziek van het betreffende jaar, maar helaas sneeuwde het album onder, al ben ik niet de enige die met terugwerkende kracht nog lovende woorden over heeft voor het album, dat vorig jaar al eens een nieuwe kans kreeg. Het is te hopen dat Kashena Sampson weer snel opduikt met een nieuw album, maar ook het weergaloze Time Machine verdient alsnog alle aandacht. Erwin Zijleman

De muziek van Kashena Sampson is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://kashenasampson.bandcamp.com/album/time-machine.