02 juni 2024

Anna Tivel - Living Thing

Anna Tivel staat inmiddels al tien jaar voor hoge kwaliteit en die is ook te horen op haar nieuwe album Living Thing, dat op bijzonder fraaie wijze wat meer buiten de lijntjes van de Amerikaanse rootsmuziek kleurt
Ik heb inmiddels al heel wat jaren een zwak voor de mooie en wat mij betreft ook bijzondere stem van de Amerikaanse muzikante Anna Tivel. Die stem trekt ook op Living Thing weer makkelijk de aandacht, maar het album verrast ook met een bijzonder, zeer veelzijdig en avontuurlijk geluid. Anna Tivel kleurt hier en daar nadrukkelijk buiten de lijntjes van de Amerikaanse rootsmuziek, zonder het pad van haar vorige albums volledig te verlaten. Zeker in muzikaal opzicht klinkt Living Thing anders dan de vorige albums van de Amerikaanse muzikante, maar door de hoge kwaliteit van de songs en de prachtige zang is het wat mij betreft een typisch Anna Tivel album.De Amerikaanse singer-songwriter Anna Tivel debuteerde deze maand precies tien jaar geleden met het album Before Machines. Het is een album dat destijds stevig werd bewierookt door het op Amerikaanse rootsmuziek gerichte tijdschrift No Depression, maar mijn aandacht trok de muzikante uit Portland, Oregon, pas met het in 2017 verschenen Small Believers, haar derde album. Small Believers dook uiteindelijk op in de allerhoogste regionen van mijn jaarlijstje en daar sta ik nog altijd volledig achter. 

Op haar derde album imponeerde Anna Tivel met sfeervol ingekleurde rootssongs en vooral met een stem waar ik onmiddellijk verliefd op werd. Sindsdien is de Amerikaanse muzikante een graag geziene gast op de krenten uit de pop en ook in mijn jaarlijstjes. The Question uit 2019 deed niet onder voor het fraaie Small Believers en ook Outsiders uit 2022 is echt een prachtig album. Van beide albums verschenen ook nog fraaie en intieme live-albums en ook de herinterpretaties van oud werk die terecht kwamen op het in 2021 verschenen Blue World waren zeer de moeite waard. 

Anna Tivel heeft in tien jaar tijd een mooi en interessant oeuvre opgebouwd en dat wordt deze week uitgebreid met Living Thing. De coronapandemie ligt inmiddels al weer een tijd achter ons, maar de songs op het nieuwe album van Anna Tivel stammen nog uit de tijd van de corona lockdowns. De muzikante uit Portland maakte haar nieuwe album samen met producer en multi-instrumentalist Shane Leonard, maar het feit dat het aantal muzikanten op het album zeer beperkt is betekent niet dat Living Thing een heel sober album is geworden. 

Ik durf zelfs wel te beweren dat Living Thing het volst ingekleurde album van Anna Tivel is, maar vol is wel een relatief begrip in het geval van de Amerikaanse muzikante. De meeste songs op het album zijn nog altijd relatief ingetogen, maar hier en daar wel voorzien van net wat meer versiersels dan we van Anna Tivel gewend zijn. Zo schuift Anna Tivel in de openingstrack wat op richting de Amerikaanse indiepop en indierock van het moment, maar in de meeste tracks blijft ze de Amerikaanse rootsmuziek trouw, al zoekt ze wel met enige regelmaat de grenzen op met bijzondere en zo nu en dan spannende klanken, zoals de regen- en onweersbui die de slottrack van het album op fascinerende wijze domineren. 

Ik ben zelf wel gecharmeerd van het net wat moderner en voller klinkende geluid van Anna Tivel, al is het maar omdat haar stem uitstekend gedijt in het zeer fraaie klankenpalet, dat net zo goed rijk en melodieus als minimalistisch kan klinken, zoals in het bijzondere Two Truths. Die stem is ook op Living Thing weer het sterkste wapen van Anna Tivel, die mij in ieder geval song na song weet te verleiden met haar heldere stem, zoals ook Kacey Musgraves dat kan. 

Dat verleiden doet de muzikante uit Portland, net als op haar vorige albums, ook met haar songs, die zich makkelijk opdringen, maar die ook iets bijzonders hebben en die bovendien verrassend gevarieerd zijn. Living Thing bevat negen prachtsongs en dat is ook het enige dat ik heb aan te merken op het nieuwe album, dat met net iets meer dan 35 minuten aan de korte kant is. 

In die 35 minuten weet de Amerikaanse muzikante wel een bijzonder hoog niveau vast te houden en mede door de eigenzinnige songstructuren en de wat vollere maar ook bijzondere klanken is Living Thing bovendien een album dat je probleemloos twee keer achter elkaar kunt beluisteren. Anna Tivel maakte de afgelopen tien jaar al veel moois, maar voegt met Living Thing een volgend fraai hoofdstuk toe aan haar bijzondere oeuvre. Erwin Zijleman

De muziek van Anna Tivel is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://annativel.bandcamp.com/album/living-thing.


Living Thing van Anna Tivel is verkrijgbaar via de Mania webshop: