11 oktober 2024

Dawn Richard & Spencer Zahn - Quiet In A World Full Of Noise

Dawn Richard heeft een verleden in de R&B en Spencer Zahn is vooral bekend als componist, maar de werelden van beiden vloeien op prachtige wijze samen op het in alle opzichten bijzondere Quiet In A World Full Of Noise
Quiet In A World Full Of Noise is een album vol beeldende en bijzonder mooie klanken. Het zijn klanken van de hand van componist Spencer Zahn, die ook goed uit de voeten kan met filmmuziek. Het is muziek waarin je eigenlijk geen zang verwacht, maar die zang is er wel en komt van R&B zangeres Dawn Richard, die ook op haar eigen albums al buiten de lijntjes kleurde, maar op Quiet In A World Full Of Noise de grenzen nog wat steviger verlegt met Spencer Zahn. Het lijkt een wat vreemde combinatie, maar het pakt echt prachtig uit. Spencer Zahn en Dawn Richard hebben een album gemaakt dat zowel in muzikaal als in vocaal opzicht betovert en dat je een kleine 40 minuten mee neemt naar een andere wereld.



Ik volg de ontwikkelingen binnen de R&B zeker niet op de voet, maar waar ik het genre een jaar of tien geleden nog volledig links liet liggen, luister ik inmiddels naar een flink deel van de nieuwe albums binnen de R&B en heb ik een zwak voor de wat avontuurlijkere albums binnen het genre. R&B muzikanten als Solange, Tirzah, Kelela, Janelle Monáe, Cleo Sol en Amel Larrieux wisten de afgelopen jaren zelfs mijn jaarlijstje te halen en de term R&B komt inmiddels terug in vele tientallen recensies op de krenten uit de pop. 

Ook de Amerikaanse R&B muzikante Dawn Richard trok aan het eind van 2021 mijn aandacht met haar album Second Line, dat in meerdere jaarlijstjes opdook. Het is een album waarop Dawn Richard de grenzen van de R&B opzoekt, net zoals de bovengenoemde muzikanten dat deden op hun albums. Het was mijn eerste kennismaking met de muziek van Dawn Richard, die al een jaar of vijftien meedraait en inmiddels een respectabel aantal albums op haar naam heeft staan. 

De Amerikaanse muzikante duikt deze week op met een album dat ze heeft gemaakt met de eveneens Amerikaanse componist en multi-instrumentalist Spencer Zahn. Het is niet de eerste keer dat de twee samenwerken, want in 2022 verscheen al het album Pigments. Het is een album dat me twee jaar geleden niet is opgevallen, maar het is een fascinerend album, waarop Spenzer Zahn op bijzondere wijze invloeden uit de jazz en de neoklassieke muziek combineert en Dawn Richard tekent voor de vocalen. 

Het deze week verschenen Quiet In A World Full Of Noise is weer een duidelijk ander album, maar het is wederom een album waarop de niet voor de hand liggende samenwerking tussen Dawn Richard en Spencer Zahn verrassend goed werkt. Met R&B heeft het niet zo gek veel te maken, al zijn er zeker nog wat subtiele invloeden uit het genre verstopt in de zang op het album, al hoor ik meer invloeden uit de soul en de jazz. 

Op Quiet In A World Full Of Noise draait in eerste instantie alles om de composities van Spencer Zahn. De Amerikaanse muzikant ging door een diep dal na een breakup en schreef een aantal door piano gedomineerde en behoorlijk stemmige en melancholische tracks. De stemmige klanken, die af en toe ook veel rijker zijn georkestreerd met een flinke batterij aan strijkers, worden gecombineerd met de wederom zeer ingetogen maar ook zeer smaakvolle zang van Dawn Richard, die nog meer dan op Pigments en haar R&B getinte albums laat horen dat ze een uitstekende zangeres is. 

De zang van Dawn Richard is op Quiet In A World Full Of Noise iets dominanter aanwezig dan op Pigments en komt wat mij betreft ook beter tot zijn recht in het vooral neoklassieke maar ook met elektronica verrijkte geluid op het album. Het is mijlenver verwijderd van de muziek waarmee Dawn Richard een paar jaar geleden mijn aandacht trok en bij eerste beluistering moest ik er echt flink aan wennen, maar inmiddels vind ik Quiet In A World Full Of Noise niet alleen een bijzonder, maar ook een heel mooi album. 

Ik ben op zich heel benieuwd naar de volgende R&B verrichtingen van Dawn Richard, maar ook de samenwerking met Spencer Zahn smaakt zeker naar meer. Met Quiet In A World Full Of Noise hebben Dawn Richard en Spencer Zahn een album gemaakt dat je even op je in moet laten werken, maar dat vervolgens al snel verandert in een fascinerende en meestal bedwelmend mooie luistertrip. Erwin Zijleman

De muziek van Dawn Richard en Spencer Zahn is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het tweetal: https://dawnrichard.bandcamp.com/album/quiet-in-a-world-full-of-noise.


Quiet In A World Full Of Noise van Dawn Richard en Spencer Zahn is verkrijgbaar via de Mania webshop: