07 oktober 2024

Half Waif - See You At The Maypol

Nandi Rose Plunkett’s project Half Waif levert met See You At The Maypol een complex maar ook wonderschoon album af, dat zoveel bijzondere details bevat dat het je duizelt, maar uiteindelijk valt veel op zijn plek
De vorige albums van Half Waif werden veelvuldig vergeleken met de muziek van Kate Bush, wat een van de mooiste complimenten is die een muzikant kan krijgen. Ook See You At The Maypol doet me af en toe wel wat denken aan de muziek van Kate Bush, maar Nandi Rose Plunkett heeft de invloeden uit het verleden op bijzondere wijze naar het heden getild. Het nieuwe album van Half Waif imponeert met prachtige klanken en weelderige arrangementen, maar trekt ook de aandacht met de bijzondere stem van Nandi Rose Plunkett en haar persoonlijke songs. Ik vond de vorige albums van Half Waif best lastig, maar See You At The Maypol is een uur lang prachtig.



Half Waif is een project van de klassiek geschoolde muzikante Nandi Rose Plunkett. De muzikante uit New York maakt ook nog lange tijd deel uit van de band Pinegrove, maar ze stopt de afgelopen jaren de meeste energie in haar soloproject. Dat leverde de afgelopen jaren een aantal bijzondere albums op. 

Ik ontdekte de muziek van Half Waif zelf in de lente van 2018, toen Lavender, het derde album van het project van Nandi Rose Plunkett verscheen. Op Lavender trok de Amerikaanse muzikante de aandacht met bijzondere elektronische klankentapijten, die werden gecombineerd met de expressieve stem van Nandi Rose Plunkett. Ik omschreef het album destijds zelf als de muziek die Kate Bush zou hebben gemaakt als ze veertig jaar later zou zijn geboren. 

De muziek van Half Waif was op Lavender niet altijd makkelijk te doorgronden, maar als je eenmaal werd meegezogen in de bijzondere songs op het album groeide de waardering razendsnel. Dat gebeurde bij mij overigens niet bij beluistering van opvolger The Caretaker, al kan ik achteraf niet goed uitleggen waarom dit zo was. 

Met het in 2021 verschenen Mythopoetics overtuigde Half Waif mij weer wel, al was ook dit album met deels door piano gedragen en deels met flink wat elektronica ingekleurde songs zeker niet makkelijk. Mythopoetics krijgt deze week een vervolg met See You At The Maypol en ook dit is weer een album met meerdere gezichten. 

Nandi Rose Plunkett kreeg voor het opnemen van haar nieuwe album te maken met ziektegevallen in haar omgeving en kreeg zelf een miskraam. Het voorziet See You At The Maypol van een deken van melancholie, waardoor het niet het wat lichtvoetiger klinkende album is geworden dat Nandi Rose Plunket eigenlijk voor ogen had. 

Ook het nieuwe album van Half Waif is weer een complex album, dat het best tot zijn recht komt wanneer je het met de koptelefoon beluistert. Er gebeurt ook dit keer van alles in het deels organische en deels elektronische geluid van de New Yorkse muzikante en het zit ook dit keer razend knap in elkaar. 

See You At The Maypol is voorzien van een sfeervol geluid, zeker wanneer strijkers, blazers en de harp goed zijn voor sprookjesachtige klanken, maar onder de oppervlakte broeit er van alles. De muziek op See You At The Maypol is complex en soms lastig te doorgronden, maar de fraaie klanken op het album zijn zeker niet ontoegankelijk. 

Ook de zang van Nandi Rose Plunkett is opvallend, maar ook de expressieve stem van de Amerikaanse muzikante is dit keer vooral mooi. Het doet me af en toe wat denken aan de muziek van Tori Amos, maar ook Kate Bush blijft relevant vergelijkingsmateriaal, al is de stem van Nandi Rose Plunkett warmer en minder schel. 

Nandi Rose Plunkett heeft met See You At The Maypol een emotioneel album gemaakt en mede hierdoor raakt het album me net wat meer dan zijn voorgangers. In het verleden vond ik de muziek van Half Waif vaak wat ongrijpbaar, maar het nieuwe album van Nandi Rose Plunkett is eigenlijk alleen maar mooi. 

Met 17 songs en nagenoeg een uur muziek is See You At The Maypol aan de lange kant, maar door de veelkleurige instrumentatie en de keer op keer bijzondere arrangementen en klanken houdt Nandi Rose Plunkett de aandacht makkelijk vast. Haar vorige albums waren vooral geschikt voor een wat kleiner publiek, maar met See You At The Maypol heeft Half Waif een album gemaakt dat ondanks alle complexiteit een breder publiek verdient. Erwin Zijleman

De muziek van Half Waif is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://halfwaif.bandcamp.com/album/see-you-at-the-maypole.


See You At The Maypol van Half Waif is verkrijgbaar via de Mania webshop: