04 oktober 2024

JD McPherson - Nite Owls

De Amerikaanse muzikant JD McPherson heeft lang geworsteld met de opvolger van het verrassend goede kerstalbum SOCKS uit 2018, maar heeft met Nite Owls een uitstekend en ook nog eens bijzonder album gemaakt
Nite Owls, het nieuwe album van de Amerikaanse muzikant JD McPherson kwam er niet zonder slag of stoot, maar wanneer je luistert naar het album vraag je je toch echt af waar de muzikant uit Nashville zo over twijfelde. Net als zijn geweldige kerstalbum SOCKS uit 2018 is ook het deze week verschenen Nite Owls een uitstekend album. JD McPherson laat zich ook op zijn nieuwe album inspireren door de rock ’n roll van heel lang geleden, maar de Amerikaanse muzikant sleept er dit keer van alles bij. Het gitaarspel is ook op Nite Owls weergaloos, maar ook de rest van de muziek, de zang, de productie en de songs op het album kloppen. Het heeft te lang geduurd, maar Nite Owls was het wachten meer dan waard.



De Amerikaanse muzikant JD McPherson was de afgelopen jaren vooral de man achter een van de leukste kerstalbums van de afgelopen jaren of misschien zelfs wel decennia. Het geweldige SOCKS is echter alweer bijna zes jaar oud, dus het werd zo langzamerhand wel weer eens tijd voor nieuwe muziek van de goede man. Dat weet JD McPherson zelf ook wel en met een beetje geluk was de opvolger van SOCKS ook al in 2019 verschenen, maar opnames van een opvolger verdwenen in de prullenbak. 

Dat hij niet alleen geweldige kerstalbums kan maken liet de muzikant uit Nashville, Tennessee, overigens al horen op de drie albums die hij tussen 2010 en 2017 maakte. JD McPherson liet zich op Signs & Signifiers uit 2010, Let The Good Times Roll uit 2015 en Undivided Heart & Soul uit 2017 vooral beïnvloeden door stokoude rock ’n roll en rockabilly, maar sleepte er vervolgens uiteenlopende invloeden bij. Dat deed hij ook op het terecht zo bejubelde SOCKS en dat doet hij ook weer op het deze week verschenen Nite Owls, het eerste album van JD McPherson in zes jaar tijd. 

De muzikant uit Nashville was de afgelopen jaren vooral aan het touren met andere muzikanten, onder wie Robert Plant en Alison Krauss, maar had ook voldoende tijd over voor het schrijven van nieuwe songs. Hij koos de beste songs uit voor Nite Owls, dat een bijzonder sterk album is geworden. Dat had ik eerlijk gezegd ook wel verwacht na de vorige albums van de Amerikaanse muzikant, maar na zes jaar stilte weet je het maar nooit. Het is wel jammer dat het uiteindelijk maar net iets meer dan een half uur muziek oplevert, maar het is wel een heel goed half uurtje muziek. 

Zoals gezegd laat JD McPherson zich ook dit keer flink beïnvloeden door rock ’n roll en rockabilly uit de jaren 50 en hier en daar wat surfrock uit de jaren 60, maar hij is dit keer zeker niet blijven steken in het verre verleden. Ook invloeden uit de glamrock en Beatlesque pop uit de jaren 70 zijn hoorbaar op Nite Owls, meer dan eens duikt een vleugje 80s new wave en punk op en er hiernaast is er volop twang uit het heden neergedaald op het album. Het levert een nostalgisch, maar ook eigenzinnig of zelfs uniek geluid op, dat eigenlijk direct vanaf de eerste noten van het album imponeert en dat ook blijft doen. 

Met zijn gitaarwerk blijft JD McPherson ook dit keer dicht bij oude helden als Dick Dale en Link Wray en bij de onlangs overleden Duane Eddy, aan wie Nite Owls is opgedragen. Het rock ’n roll gitaarwerk was een van de sterke punten op de vorige albums van JD McPherson en dat is dit keer niet anders, maar ook de andere muzikanten die zijn te horen op het album, onder wie zijn vaste maatje Alex Hall, leveren puik werk af. De ritmesectie speelt lekker strak en ook het orgeltje trekt in positieve zin de aandacht, maar ik veer ook dit keer het meest enthousiast op voor het fraai en nostalgisch klinkende gitaarwerk van JD McPherson, die overigens ook zeer overtuigt als zanger. 

De Amerikaanse muzikant twijfelde de afgelopen jaren meer dan eens aan zijn bestaansrecht als solomuzikant, maar ook het uitstekende Nite Owls laat weer horen dat daar echt geen enkele reden voor is. Nite Owls gaat hier de komende tijd nog heel vaak voorbij komen en wanneer de kerst nadert, pak ik ook het uitstekende SOCKS er weer eens bij. En op het volgende album van JD McPherson hoeven we hopelijk een stuk minder lang te wachten. Erwin Zijleman

De muziek van JD McPherson is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://jdmcphersonjr.bandcamp.com/album/nite-owls.


Nite Owls van JD McPherson is verkrijgbaar via de Mania webshop: