13 oktober 2024

Tucker Zimmerman - Dance Of Love

De Amerikaanse band Big Thief neemt de wat vergeten en ondergewaardeerde Amerikaanse singer-songwriter Tucker Zimmerman op sleeptouw, wat met Dance Of Love een fraai en emotioneel album oplevert
Big Thief neemt de tijd voor haar nieuwe album, maar vond wel de tijd om mee te spelen op het nieuwe album van Tucker Zimmerman. De Amerikaanse singer-songwriter is de 80 inmiddels gepasseerd en kreeg nooit de waardering van een groot publiek, ondanks het feit dat hij werd bewonderd door een aantal grote muzikanten. De combinatie met Big Thief pakt verrassend goed uit. De band kan goed uit de voeten met de ingetogen folk en country die is te horen op het album, terwijl de stem van frontvrouw Adrianne Lenker fraai combineert met die van Tucker Zimmerman. Hier en daar slaat de meligheid wat toe, maar over de hele linie is Dance Of Love een mooi en indringend album.



Tucker Zimmerman is volgens AllMusic.com een onderschatte Amerikaanse singer-songwriter, die al vanaf het eind vanaf de jaren 60 aan de weg timmert, maar wiens muziek nooit op de juiste waarde is geschat. Ik had echt nog nooit van Tucker Zimmerman, die look lange tijd in Engeland en België verbleef, gehoord en dat was waarschijnlijk niet veranderd wanneer de inmiddels 83 jaar oude singer-songwriter deze week geen album had uitgebracht waarop ook de Amerikaanse band Big Thief is te horen. 

Big Thief’s Adrianne Lenker bewonderde Tucker Zimmerman al een tijdje en hielp de Amerikaanse muzikant aan een platencontract bij het gerenommeerde 4AD label, waar ook Big Thief onderdak heeft gevonden. Het levert deze week het album Dance Of Love op en dat album krijgt door de bijdragen van Big Thief veel meer aandacht dan de vorige albums van Tucker Zimmerman. Big Thief tekende voor de muziek op en de productie van Dance Of Love, terwijl Adrianne Lenker in de meeste songs, samen met Tucker Zimmerman, tekent voor de zang. 

Als ik een tijdje niet naar de stem van Adrianne Lenker heb geluisterd moet ik altijd weer even wennen aan haar kwetsbare en soms wat onvaste stemgeluid. Wat dat betreft is Dance Of Love dubbel wennen, wat ook de door de jaren getekende stem van Tucker Zimmerman klinkt behoorlijk kwetsbaar en ook wel wat onvast. 

In muzikaal opzicht borduurt Dance Of Love voor op de door country en folk gedomineerde songs op Big Thief’s laatste album Dragon New Warm Mountain I Believe In You, dat inmiddels ruim tweeënhalf jaar oud is. In de openingstrack is fraai pedal steel spel te horen en ook het gitaarwerk van Buck Meek is, zoals altijd, dik in orde. De gitarist heeft weer meerdere geluiden in de aanbieding en ze zijn allemaal mooi en trefzeker. 

Dance Of love bevat ingetogen en met veel gevoel gespeelde songs en deze passen waarschijnlijk het best bij de zang van Tucker Zimmerman en Adrianne Lenker. Het is zang waar ik weer even aan moest wennen, maar uiteindelijk passen de stemmen van de twee perfect bij elkaar en slagen de twee kwetsbaar en wat onvast klinkende stemmen er in om elkaar fraai te versterken. De Big Thief zangeres en de oude folkie zingen ook allebei met veel emotie, wat de songs op het album voorziet van urgentie. 

Tucker Zimmerman is in het verleden door velen geprezen als songwriter (David Bowie was ook een fan) en dat dit niet voor niets was hoor je in de songs op Dance Of Love, die makkelijk blijven hangen en die het vakmanschap van Tucker Zimmerman etaleren. Dance Of Love klinkt hier en daar als een album dat als een vloek en een zucht in elkaar is geflanst, maar dit geeft het album een bepaalde charme en zorgt er bovendien voor dat de samenwerking tussen Big Thief en Tucker Zimmerman puur en oprecht klinkt. 

Dance Of Love wakkert bij mij zeker het verlangen naar een nieuw Big Thief album aan, maar de samenwerking met de mij volkomen onbekende Tucker Zimmerman vind ik ook zeer geslaagd. Dance Of Love zet de inmiddels 83 jaar oude muzikant niet alleen terecht in de spotlights, maar is ook een mooie aanleiding om zijn oude werk eens te beluisteren. Ik zou beginnen bij zijn overtuigende debuutalbum Ten Songs By Tucker Zimmerman uit 1969, dat werd geproduceerd door niemand minder dan Tony Visconti en waarop ook topmuzikanten als Rick Wakeman en Aynsley Dunbar zijn te horen. Erwin Zijleman

De muziek van Tucker Zimmerman is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://tuckerzimmerman.bandcamp.com/album/dance-of-love.


Dance Of Love van Tucker Zimmerman is verkrijgbaar via de Mania webshop: