09 oktober 2024

Erisy Watt - not either or but everything

De Amerikaanse singer-songwriter Erisy Watt heeft de sfeer van het zonnige en zorgeloze Californië uit het verleden en heden prachtig gevangen op haar tweede en zeer aangename album not either or but everything
Ik kon in eerste instantie slechts vluchtig luisteren naar het album van de mij onbekende Erisy Watt, maar haar nieuwe album heeft me direct zeer aangenaam verrast. Het is een album dat met één been in het verleden staat, maar ook met één been in het heden. Het is een album met songs die zowel herinneren aan folkies en singer-songwriters uit het verleden als aan de indiemuzikanten van het moment. not either or but everything voelt direct aan als het spreekwoordelijke warme bad door de lome klanken en de aansprekende stem van Erisy Watt, maar het album staat ook vol uitstekende songs vol groeipotentie. Fraai album, dat echt de aandacht verdient.



Je struikelt momenteel bijna over de jonge vrouwelijke singer-songwriters met een hart voor indie of Americana (of allebei) en zelfs voor een groot liefhebber van deze genres als ik wordt het af en toe wel wat veel van het goede. Toch heb ik geen moment getwijfeld over not either or but everything (geen hoofdletters) van Erisy Watt. 

Het is het tweede album van de muzikante uit Los Angeles, want in het voorjaar van 2022 debuteerde ze met Eyes Like The Ocean. Het is een album dat me destijds niet is opgevallen, maar het is een zeer aangenaam album met vooral folky songs, dat in 2022 best een plekje op de krenten uit de pop had verdiend. Dat geldt zeker voor het deze week verschenen not either or but everything, dat ik nog een stuk beter vind. 

Ook op haar tweede album maakt Erisy Watt muziek die bijzonder lekker in het gehoor ligt en vaak zwoel en warm klinkt. Op haar debuutalbum koos de muzikante uit Los Angeles vaak voor ingetogen en hierdoor folky aandoende songs, maar op not either or but everything heeft ze haar geluid flink verrijkt. 

De songs van Erisy Watt bevatten flink wat invloeden uit de folkmuziek en vooral de singer-songwriter muziek uit het verleden en met name uit de jaren 70, maar ze heeft al deze invloeden fraai geïntegreerd in een geluid dat ook eigentijds en hier en daar wat indie klinkt. Dat is knap gedaan, maar not either or but everything overtuigt in eerste instantie vooral door de opvallend aangename sfeer in de songs van de Amerikaanse muzikante. 

Het is een sfeer die je meeneemt naar Californische zomers en zorgeloze tijden. De songs van Erisy Watt klinken warm en soms wat broeierig, maar het zijn ook songs met een laidback en ontspannende sfeer. Het album werd opgenomen op meerdere plekken in California en hoewel ik niet veel informatie heb over het opnameproces klinkt het album alsof het is gemaakt op warme zomeravonden en zonder al te veel zorgen. 

Erisy Watt wordt op haar tweede album bijgestaan door een aantal prima muzikanten, onder wie multi-instrumentalist Kosta Galanopoulos, en door producer Luke Temple, die ik eigenlijk alleen ken van het tweede soloalbum van Big Thief’s Adrianne Lenker. De muzikanten en de producer hebben gezorgd voor een zeer smaakvol geluid en het is een geluid dat goed past bij de stem van Erisy Watt. 

De singer-songwriter uit Los Angeles beschikt over een zacht en warm stemgeluid dat alleen maar beter wordt wanneer je er vaker naar luistert en hoort dat de zang op het album verrassend veelzijdig is. Hier en daar klinkt ze als een folkie uit een ver verleden, maar Erisy Watt kan in meerdere genres uit de voeten en heeft een eigen geluid. 

Door het grote aanbod van het moment valt het niet mee om op te vallen als jonge vrouwelijke singer-songwriter en ik lees dan ook nog niet veel over not either or but everything, dat zeker de afgelopen weken stapels concurrenten heeft. Ik bleef zelf vooral hangen door de zomerse en zorgeloze sfeer op het album, maar werd vervolgens aangenaam verrast door de prachtige klanken, de mooie stem van Erisy Watt en de sterke songs op haar tweede album. 

Ondanks de slechte vooruitzichten van een paar dagen geleden schijnt de zon nog altijd heerlijk vandaag en dat voelt nog net wat aangenamer aan met de warmbloedige songs van Erisy Watt op het uitstekende not either or but everything. Absoluut een aanrader. Erwin Zijleman

De muziek van Erisy Watt is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://erisywatt.bandcamp.com/album/not-either-or-but-everything.