04 oktober 2024

Nina Nesbitt - Mountain Music

De Schotse muzikante Nina Nesbitt debuteerde op jonge leeftijd veelbelovend, koos vervolgens vol voor de pop, maar laat op haar nieuwe album haar folky wortels weer horen, wat een interessant album oplevert
Ik begon met bijzonder lage verwachtingen aan het deze week verschenen vierde album van Nina Nesbitt, maar vind Mountain Music een aangename verrassing. Ik hoorde op het tweede en derde album van de Schotse muzikante persoonlijk niets meer van de belofte van haar debuutalbum, maar Mountain Music is een smaakvol album met flink wat invloeden uit de folk en aangename invloeden uit de Americana en de (indie)pop. Nina Nesbitt heeft zich ontwikkeld tot een uitstekende zangeres en getalenteerd songwriter en heeft een album afgeleverd waarmee ze een nieuw publiek kan aanboren. Ik had het niet meer verwacht, maar er is echt niets mis met Mountain Music.



Nina Nesbitt was pas 19 jaar oud toen in 2014 haar debuutalbum Peroxide verscheen. Het was misschien geen sensationeel goed debuutalbum, maar de Schotse muzikante liet wat mij betreft wel horen dat ze een belofte was voor de toekomst. Dat had haar platenmaatschappij al lang gehoord, want voor het debuutalbum van Nina Nesbitt schoven twee ervaren producers aan (Jake Gosling en Iain Archer), die het album voorzagen van een aantrekkelijk geluid. 

De folky popsongs van Nina Nesbitt spraken absoluut tot de verbeelding, wat werd versterkt door haar charmante Schotse tongval. Het deed wel wat denken aan de muziek van landgenote Amy McDonald, al zat er wel wat meer pop in de songs van Nina Nesbitt. Wat meer pop werd veel te veel pop op het tweede album van Nina Nesbitt dat in 2019 verscheen. Op The Sun Will Come Up, The Seasons Will Change was het charmante geluid van het debuutalbum van Nina Nesbitt vervangen door een 13 in een dozijn popalbum waar smaak nog kraak aan zat. 

Het in 2022 uitgebrachte Älskar was wel weer een stap in de goede richting, maar voegde wat mij betreft niets toe aan alles dat er al was. Dat hoorde een groot publiek anders, want Nina Nesbitt werd met Älskar definitief een wereldster. Na twee zwakke albums had ik Nina Nesbitt zelf al min of meer afgeschreven, maar ik ben toch wel gecharmeerd van haar vierde album, dat deze week is verschenen. 

Op Mountain Music hoor ik eindelijk weer wat van de belofte van het debuutalbum van de Schotse muzikante. Invloeden uit de folk die nog dominant aanwezig waren op haar debuutalbum schitterden door afwezigheid op de twee popalbums die volgden, maar ik hoor ze gelukkig wel weer op Mountain Music. 

Nina Nesbitt beperkt zich dit keer niet tot haar folky wortels, want de songs op haar vierde album sluiten ook goed aan bij de indiepop van het moment en bevatten ook een fraai vleugje Americana. Het zijn invloeden waarmee je je op het moment lastig kunt onderscheiden als jonge vrouwelijke singer-songwriter, maar waar ik de songs op de vorige twee albums van Nina Nesbitt vaak zouteloos vond klinken, heeft de Schotse muzikante een aantal aansprekende en in een aantal gevallen zeer aanstekelijke songs geschreven voor haar nieuwe album. 

Een track als I’m Coming Home is een ‘instant hit’ en zo staan er meer op Mountain Music. Waar het geluid met name op het tweede album van Nina Nesbitt was dichtgesmeerd met een elektronische brei, is Mountain Music voorzien van een ruimtelijk geluid, waarin ruimte is voor ingetogen akoestische klanken en voor zang met veel gevoel. 

De Schotse tongval van Nina Nesbitt is grotendeels verdwenen, maar ze heeft zich inmiddels wel ontwikkeld tot een uitstekende zangeres, wat je vooral hoort in de meer ingetogen en wat soberder ingekleurde songs. Als ik Mountain Music vergelijk met het inmiddels tien jaar oude Peroxide, hoor ik een veel volwassener en ook veel beter album. 

Het is ook een gewaagd album, want Nina Nesbitt neemt op haar nieuwe album afstand van de pop die haar wereldberoemd maakte en probeert het publiek dat gecharmeerd was van haar debuutalbum weer te veroveren. Of dat gaat lukken is maar de vraag, maar iedereen die afhaakte bij het tweede album van de Schotse muzikante moet normaal gesproken concluderen dat Mountain Music een enorme stap in de goede richting is. Erwin Zijleman


Mountain Music van Nina Nesbitt is verkrijgbaar via de Mania webshop: