20 oktober 2024

Ella Raphael - Mad Sometimes

Mad Sometimes van Ella Raphael is allereerst een album van een echt geweldige zangeres, maar ook in muzikaal opzicht is Mad Sometimes een bijzonder album, dat je zowel door de tijd als over de wereld sleept
Je hebt van die albums die direct bij eerste beluistering een onuitwisbare indruk maken. Mad Sometimes van Ella Raphael is er zo een. Die onuitwisbare indruk maakt het debuutalbum van de Britse muzikante in eerste instantie met haar bijzonder mooie stem, die lastig is te karakteriseren, maar song na song betovert. Dat doet Mad Sometimes ook in muzikaal opzicht, want het debuutalbum van Ella Raphael is een bonte mix van folk, Franse popmuziek, jazz en veel meer. De Britse muzikante springt ook nog eens met zevenmijlslaarzen door de tijd, waardoor haar debuutalbum steeds weer weet te verrassen en ondertussen vermaakt met zwoele en zonnige klanken. Heerlijk album.



Ella Raphael groeide op in Londen en kreeg de muziek thuis met de paplepel ingegoten. De uit de kluiten gewassen platencollectie van haar vader bevatte flink wat albums van de grote jazzzangeressen uit de jaren 50 en 60, maar ook de albums van The Beatles lagen vaak op de draaitafel. Beide invloeden hoor je terug op het deze week verschenen debuutalbum van Ella Raphael. 

Hier blijft het zeker niet bij, want de Britse muzikante probeerde het ook een tijdje op het prestigieuze Berklee College Of Music in Boston, maakte haar muziekopleiding uiteindelijk af in het Spaanse Valencia en reisde vervolgens uitvoerig door Australië en Europa. Met heel veel en behoorlijk diverse muzikale bagage begon ze vervolgens aan haar muzikale carrière, die deze week pas echt van start gaat met de release van Mad Sometimes. 

Het is een album, of met ruim 26 minuten muziek misschien eerder een mini-album, dat na een paar noten al laat horen dat Ella Raphael een fantastische zangeres is. De stem van de Britse muzikante is opvallend zuiver, maar het is ook een stem met een duidelijk eigen karakter en veel warmte. Het is bovendien een stem die in meerdere genres uit de voeten kan. Dat laatste komt goed uit, want Mad Sometimes is een album dat alle kanten op kan. 

Amerikaanse folk uit de jaren 60 is een belangrijke inspiratiebron voor de songs op Mad Sometimes, maar Ella Raphael is ook de Britse folk niet vergeten en heeft bovendien een zwak voor Franse popmuziek, die ze tijdens haar opleiding in Valencia ontdekte. Die opleiding heeft meer sporen nagelaten op het debuutalbum van Ella Raphael, want de instrumentatie op Mad Sometimes doet soms wat Mediterraan aan of schuift zelfs op richting Tropicalia. 

Dat kan zo weer veranderen, want de albums van The Beatles die ze in haar jeugd zo vaak beluisterde hoor je terug in een aantal arrangementen op het album en hier en daar in het gitaarwerk. Dat gitaarwerk neemt je overigens veel vaker mee terug naar de jaren 50, waardoor Mad Sometimes soms klinkt als een album dat vele decennia oud is, tot Ella Raphael je toch weer het heden in sleurt met modern klinkende synths. En dan zijn er ook nog de grote jazzzangeressen uit de platencollectie van haar vader, die je hoort in een aantal songs met een duidelijke jaren 50 en 60 vibe en in de songs met een vleugje Norah Jones. 

Ondanks de vele invloeden, de teksten in meerdere talen en het veelkleurige geluid is Mad Sometimes zeker geen ratjetoe geworden. Dat ligt enerzijds aan de over het algemeen genomen redelijk ingetogen klanken op het debuutalbum van Ella Raphael, maar het ligt vooral aan de prachtige stem van de Britse muzikante, die track na track imponeert met zang die het oor genadeloos streelt. 

Door de bijzondere stem, de hang naar het verleden en de veelheid aan invloeden klinkt Mad Sometimes anders dan al die andere albums van vrouwelijke singer-songwriters, maar het is een album dat zich bijzonder makkelijk opdringt. Ik was zelf zoals gezegd al na een paar noten overtuigd van de schoonheid van de stem van Ella Raphael en ook de songs en de muziek op het album, waarvoor een flinke bak instrumenten uit de kast is getrokken, hadden niet veel meer tijd nodig. De herfst en de winter komen er aan, maar met de prachtige klanken van Mad Sometimes van Ella Raphael door de speakers is het nog even lente of zomer. Erwin Zijleman

De muziek van Ella Raphael is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://ellaraphaelmusic.bandcamp.com/album/mad-sometimes.


Mad Sometimes van Ella Raphael is verkrijgbaar via de Mania webshop: