05 oktober 2024

Liza Weald - 1:1

De Nederlandse muzikante Lisa de Bruijn heeft als Liza Weald met 1:1 een intiem en betoverend mooi debuutalbum gemaakt met folky songs die steeds weer weten te verrassen en die van alles met je doen
Ook deze week verschijnen weer stapels nieuwe albums, waardoor het niet meevalt om op te vallen, zeker als je een startende Nederlandse muzikante bent. Lisa de Bruijn is zo’n startende Nederlandse muzikante, maar als Liza Weald heeft ze een album gemaakt dat absoluut de aandacht verdient. Het is een album dat opvalt door mooie klanken, een stem met veel gevoel, spirituele en persoonlijke teksten en songs die dieper graven dan de gemiddelde song van het moment. 1:1 is een intiem en vooral ingetogen album, maar het is ook een album met avontuurlijke songs die steeds weer een andere kant van het talent van Lisa de Bruijn belichten. Sluit je op met dit album en je blijft maar mooie en bijzondere dingen ontdekken in de bijzondere wereld van Liza Weald.



Min of meer bij toeval kwam ik op een van de sociale media een aankondiging tegen van de streaming media release van 1:1 van Liza Weald. Eerlijk gezegd vond ik de betreffende aankondiging wat aan de zweverige kant, maar ik ben toch gaan luisteren naar het album en werd al snel betoverd door de prachtige songs op 1:1 van Liza Weald. 

Liza Weald is het alter ego van de Nederlandse muzikante Lisa de Bruijn, wiens wieg in Brabant stond. Ze studeerde de afgelopen jaren aan de inmiddels prestigieuze Codarts University for the Arts in Rotterdam, maar besloot al tijdens haar studie dat ze haar eigen weg wilde gaan. Dat doet Lisa de Bruijn inmiddels in het dagelijks leven door rond te reizen in haar huisje op wielen en dat doet ze ook op haar debuutalbum. 

1:1 opent met een betrekkelijk sobere folky song waarin direct een aantal dingen opvallen. Zo valt op dat de Nederlandse muzikante beschikt over een even mooie als bijzondere stem en dat ze zingt met veel gevoel. Verder valt op dat de openingstrack van 1:1 betrekkelijk sober, maar ook heel smaakvol en fantasierijk is ingekleurd . Het laatste dat opvalt bij beluistering van de openingstrack van het debuutalbum van Liza Weald is dat spiritualiteit een belangrijke rol speelt in haar persoonlijke teksten. 

Het zijn ingrediënten die allemaal terugkeren in de songs die volgen en vaak nog wat sterker zijn aangezet dan in de openingstrack. De akoestische gitaar speelt een sleutelrol in vrijwel alle songs op 1:1, maar wordt in de meeste songs gecombineerd met fraaie bijdragen van piano, strijkers, blazers of elektronica. Het past prachtig bij de stem van Lisa de Bruijn, die naarmate het album vordert alleen maar mooier wordt. 

Het merendeel van de songs op 1:1 past in het hokje folksongs, maar Liza Weald kiest zeker niet voor het vaste stramien van de folksong en durft te experimenteren. Door de spirituele teksten doen de songs van de Nederlandse muzikante soms wat zweverig aan, wat wordt versterkt door sfeervolle en soms wat new age achtige klanken in een aantal van de songs. 

Toch is het te makkelijk om 1:1 te bestempelen als een zweverig album, want de songs van Liza Weald hebben ook een duidelijk aards karakter. Deze tegenstelling voorziet 1:1 van een bijzondere sfeer, die al snel een betoverende of zelfs bezwerende uitwerking heeft op de luisteraar. 

Ondertussen is het raadzaam om ook aandachtig te blijven luisteren naar de songs op het album, want Liza Weald verrast op haar debuutalbum met songs vol bijzondere verrassingen. Het verraadt de hand van een geschoolde muzikante, maar de songs van het alter ego van Lisa de Bruijn klinken ook puur en oprecht. 

Het kan op 1:1 echt alle kanten op, want na een ingetogen folksong en een wat zweverige song levert Liza Weald met Perfect Image ook een verrassend aanstekelijke indiefolk song af, die weer wordt gevolgd door een sprookjesachtige song met veel strijkers of een folky popsong met speelde accenten van elektronica. En zo gebeurt er in alle songs op 1:1 wel iets dat je aangenaam verrast en dat de liefde en bewondering voor het debuutalbum van Liza Weald nog wat verder doet groeien. 

De songs op het debuutalbum van Liza Weald maken niet alleen indruk door de steeds weer fraaie klanken en de steeds mooier wordende stem van de Nederlandse muzikante, maar ook door de intieme sfeer op het album. Zeker wanneer je 1:1 met de koptelefoon beluistert neemt Liza Weald je mee naar een wereld waarin een bijna serene rust heerst. Het zal inmiddels duidelijk zijn dat 1:1 van Liza Weald een bijzonder album is. Een wonderschoon album wat mij betreft. Erwin Zijleman

De muziek van Liza Weald is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nederlandse muzikante: https://lizaweald.bandcamp.com/album/1-1.