18 oktober 2024

Clinic Stars - Only Hinting

Het Amerikaanse duo Clinic Stars put op haar debuutalbum Only Hinting stevig uit de archieven van de slowcore en de dreampop, maar de songs van het tweetal blijken ook al snel van een bijna onwerkelijke schoonheid
Only Hinting van Clinic Stars is een album om heerlijk bij weg te dromen. De zich langzaam voortslepende en atmosferisch klinkende muziek van de band waait breed uit en combineert prachtig met de dromerige en fluisterzachte stem van Giovanna Lenski. Bij het wegdromen komen herinneringen aan flink wat bands uit het verleden aan de oppervlakte, maar Only Hinting van Clinic Stars is zeker niet alleen maar goed voor wegdromen en herinneringen ophalen. De songs van het duo uit Detroit zitten knap in elkaar, laten steeds weer nieuwe dingen horen en weten op inventieve wijze een brug te slaan tussen bedwelmende klanken en aansprekende popsongs. Een memorabel debuutalbum wat mij betreft.



Bij beluistering van het deze week verschenen debuutalbum van de Amerikaanse band Clinic Stars had ik in eerste instantie twee oordelen. Het eerste oordeel is dat het allemaal wel erg bekend in de oren klinkt. Het duo uit Detroit, Michigan, maakt zeker geen geheim van haar inspiratiebronnen, die vooral uit de jaren 80 en 90 komen. Het tweede oordeel is een stuk positiever, want wat klinken de songs van Giovanna Lenski en Christian Molik in eerste instantie aangenaam en wat zijn ze in tweede instantie wonderschoon. 

Clinic Stars had in mijn geval het geluk dat ik zo ongeveer alle inspiratiebronnen van de Amerikaanse band heel hoog heb zitten, waardoor ik het debuutalbum van het duo niet los kon laten. Die inspiratiebronnen zijn er uiteindelijk heel wat, want iedere keer als ik naar Only Hinting luister komen er weer nieuwe namen op. 

Giovanna Lenski en Christian Molik beginnen bij de hypnotiserende klanken van de Britse band Cocteau Twins. De combinatie van atmosferische klankentapijten en engelachtige zang lijkt af en toe zo weggelopen uit de jaren 80, al blijft het geluid van Clinic Stars wel wat dichter bij de aarde dan dat van Cocteau Twins. Het Amerikaanse duo blijft echter zeker niet steken in de jaren 80 en put ook stevig uit de archieven van de slowcore, shoegaze en dreampop uit de jaren 90. 

Het tempo ligt laag, de prachtige akoestische en elektrische gitaarlijnen van Christian Molik vullen op bijzondere wijze de ruimte, wat wolkjes synths zorgen voor wat mystiek, de ritmesectie legt een aardse basis en dan is er ook nog de fluisterzachte en wat mij betreft bijzonder mooie stem van Giovanna Lenski. De eerste keer dat ik naar het debuutalbum van Clinic Stars luisterde vond ik het vooral een mooie en aangename flashback naar het verleden, maar Only Hinting is een album dat uiteindelijk veel meer is dan dat. 

De songs van Giovanna Lenski en Christian Molik kwamen bij mij pas echt tot leven toen ik het album wat vaker had gehoord en ik alle bijzondere details in de muziek van het tweetal uit Detroit hoorde (tip: dit is echt een album voor de koptelefoon). De songs van Clinic Stars zijn een stuk subtieler dan veel muziek die in de jaren 80 en 90 werd gemaakt in de genoemde genres en is minder afhankelijk van gruizige gitaren en dikke wolken synths. 

De raakvlakken met de inspiratiebronnen uit de jaren 80 en 90 zijn er absoluut, maar Clinic Stars kiest ook zeker haar eigen weg. De soundscapes die de band uit de speakers of door de koptelefoon tovert lijken in eerste instantie vooral atmosferisch en bedwelmend, maar met name de gitaarlijnen op het album steken knap in elkaar en laten steeds weer net wat andere dingen horen. 

De songs van Clinic Stars zijn zeker wat zweverig, maar de band houdt toch ook verrassend vaak vast aan de popsong met een kop en een staart en levert bijvoorbeeld met de titeltrack een songs af die kan uitgroeien tot zo’n popsong die je je over flink wat jaren nog steeds herinnert. 

Op fluisterstemmen raak ik meestal na een tijdje wel wat uitgekeken (of uitgehoord), maar de ingetogen vocalen van Giovanna Lenski worden naarmate het album van Clinic Stars vordert alleen maar mooier. Dat geldt ook voor de songs, waardoor Only Hinting een album is dat het best tot zijn recht komt wanneer je het 8 songs en 38 minuten lang ondergaat. Bij mij begon Spotify vervolgens weer vrolijk opnieuw en ook dat is geen straf, want ik heb albums liever net wat langer dan 38 minuten. Erwin Zijleman

De muziek van Clinic Stars is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse duo: https://clinicstars.bandcamp.com/album/only-hinting.


Only Hinting van Clinic Star is verkrijgbaar via de Mania webshop: