16 februari 2021

Framing Britney Spears


Elf dagen geleden ging de New York Times documentaire Framing Britney Spears in première. Gisterenavond was de documentaire te zien op de Nederlandse tv (Net 5). Nu zag ik rond kerst bij toeval een documentaire over het leven van Whitney Houston en deze vond ik behoorlijk schokkend. Dat een overdaad aan media aandacht rare dingen kan doen met een mens is natuurlijk geen nieuws, maar de wijze waarop Whitney Houston werd neergezet door de media en de wijze waarop ze werd behandeld door haar naasten overschreed wat mij betreft nog wat extra grenzen.

Framing Britney Spears doet er nog een schepje bovenop. De documentaire begint met beelden van een piepjonge Britney Spears op een podium. Het maakte veel ambitie los in een kind dat opgroeit in relatieve armoede op het Amerikaanse platteland, midden in de Bible Belt van Louisiana. Britney vertrekt uiteindelijk samen met haar moeder naar New York en schopt het tot The Mickey Mouse Club, een tv-show die stopt voor Britney goed en wel begonnen is.

Er volgt een periode van keihard werken, maar uiteindelijk leidt het tot het sprookje dat begint met de wereldhit Baby One More Time. We zien een jong meisje vol levenslust en ambitie, die al snel te maken krijgt met de continue aandacht van de media in het algemeen en paparazzi in het bijzonder. Dat lijkt even leuk, maar de glans verdwijnt wanneer Britney Spears moet balanceren op het snijvlak van de maagdelijke girl next door en de sexy poster die ze inmiddels is. 

Hoewel ze pas 17 jaar oud is wordt onbeschaamd gevraagd naar haar seksualiteit (onder andere door onze eigen Ivo Niehe), maar wanneer haar relatie met ster Justin Timberlake start gaan alle remmen los bij de media en wordt de jonge ster op een ongekend lage manier zwart gemaakt.

Britney vlucht in een huwelijk, krijgt kinderen, ziet het huwelijk stranden en belandt in een strijd om de voogdij, die ze uiteindelijk verliest. De stoppen slaan door bij Britney. Ze scheert haar haar af en valt fotografen aan. Niet omdat ze plotseling gek ik geworden, maar omdat ze wil ontsnappen aan de continue aandacht van media en paparazzi.In de tussentijd blijft ze muziek maken, zo af en toe met veel succes, maar ze raakt ook steeds verder bekneld in een keurslijf waaraan ze het liefst zou ontsnappen.

Het gaat Britney Spears niet in de koude kleren zitten. Door alle psychische problemen ziet haar vader kans om de wettelijke voogdij over Britney Spears en haar vermogen te verkrijgen. Iets wat hem er overigens niet van weerhoudt om zijn dochter eindeloos te laten touren, onder andere in Las Vegas, wat de kas met vele miljoenen spekt.

Britney zit inmiddels opgesloten in haar eigen wereld en communiceert via haar Instagram account die vol verborgen boodschappen zou zitten. Hier wordt de documentaire wat zweverig en eenzijdig, maar de boodschap is dan al lang duidelijk. Britney Spears is kapot gemaakt door de media, die haar te vaak en te lang negatief hebben neergezet. Seksisme in de media is nog zeker niet verdwenen, maar ik hoop toch dat de wijze waarop Britney Spears al die jaren is neergezet in 2021 niet meer mag en kan.

Britney Spears viert eind dit jaar haar veertigste verjaardag, maar is nog altijd onder curatele gesteld. Ten onrechte, als we de documentaire mogen geloven. Tot het tegendeel bewezen is zeg ik #FreeBritney. Erwin Zijleman

De documentaire Framing Britney Spears is nog terug te kijken via diverse kanalen.