19 februari 2021

Abbey - Red Wine & Cigarettes

De Nederlandse actrice Abbey Hoes laat als Abbey horen dat ze ook als muzikante uitstekend uit de voeten kan, met het bijzonder aangenaam klinkende rootsalbum Red Wine & Cigarettes als resultaat
Laat Red Wine & Cigarettes uit de speakers komen en de ruimte wordt gevuld met warme en aangename klanken, die zich vooral hebben laten beïnvloeden door de Amerikaanse countrymuziek. Het zijn smaakvolle klanken die zich nergens teveel opdringen en alle ruimte geven aan de even aangename als mooie stem van Abbey, die haar songs ook nog eens vol gevoel vertolkt. En omdat het debuut van Abbey ook nog eens vol staat met aansprekende songs, heeft de Nederlandse muzikante een debuutalbum in handen waarmee ze de internationale concurrentie aan kan. Een zeer aangename verrassing al met al.


Vandaag domineert de Amerikaanse rootsmuziek van eigen bodem op de krenten uit de pop. Vanmiddag aandacht voor het debuut van NinaLynn, dat deze week is verschenen, maar eerst aandacht voor het een paar maanden geleden al verschenen debuut van Abbey. Achter deze Abbey gaat de Nederlandse actrice Abbey Hoes schuil. 

Ik kende haar zelf eerlijk gezegd niet van haar films (en dat zijn er inmiddels flink wat), maar alleen maar van een berichtje in de lokale pers over een gewonde roofvogel die ze heeft gered. Sinds een week ken ik haar echter ook van haar debuutalbum Red Wine & Cigarettes. Het is de perfecte titel voor een album in het countrysegment en dat is ook precies het hokje waarin het debuutalbum van Abbey thuis hoort. 

Ik heb wel wat vooroordelen over actrices die zo nodig moeten zingen, maar bij beluistering van Red Wine & Cigarettes verdwenen deze vooroordelen als sneeuw voor de zon. Abbey beschikt immers over een prachtige stem en slaagt er bovendien in om haar songs met veel gevoel te vertolken. Alleen door de zang was ik binnen een paar minuten overtuigd van de kwaliteit van het debuutalbum van Abbey en het is ook nog eens zang die alleen maar mooier wordt. 

De zachte en warme stem van Abbey Hoes maakt van Red Wine & Cigarettes een mooi en intiem album dat zich met name in de avonduren genadeloos opdringt. Het is een stem die alle ruimte krijgt in de betrekkelijk sobere instrumentatie op het album en dat is een wijs besluit. 

Ook met deze instrumentatie is overigens niets mis. Abbey heeft zoals gezegd gekozen voor een betrekkelijk sobere instrumentatie, maar het is ook een zeer smaakvolle instrumentatie, die slechts een enkele keer wat voller wordt ingekleurd. Red Wine & Cigarettes heeft zich stevig laten beïnvloeden door de Amerikaanse countrymuziek en kiest voornamelijk voor akoestisch ingekleurde ballads. 

Red Wine & Cigarettes klinkt wat minder traditioneel dan de country uit Nashville, Tennessee, en minder rauw dan de Amerikaanse rootsmuziek uit Austin, Texas. Wanneer er ook nog een randje zonnige pop opduikt, kom je terecht bij de countrymuziek zoals die in Los Angeles wordt gemaakt en dat is ook precies waar het album is opgenomen. 

Red Wine & Cigarettes werd geproduceerd door de Amerikaanse producer Rich Jacques, die nog geen heel imposant CV heeft, maar wel een Grammy verdiende met zijn productie van het laatste album van Lisa Loeb. Ook met Red Wine & Cigarettes heeft deze Rich Jacques vakwerk afgeleverd, want het album is niet alleen voorzien van een zeer smaakvol geluid, maar het is ook een geluid dat zich fraai om de mooie stem van Abbey Hoes vlijt en dat bovendien de ruime aangenaam verwarmt. 

Abbey beschikt niet alleen over een hele aangename stem, maar de Nederlandse muzikante toont zich op Red Wine & Cigarettes ook een getalenteerd songwriter. De songs op haar debuut doen niet onder voor die van haar Amerikaanse soortgenoten die momenteel aan de weg timmeren en laten een groot deel van deze soortgenoten achter zich. 

Red Wine & Cigarettes van Abbey is hier een tijd op de stapel blijven liggen helaas, maar is inmiddels een graag geziene gast in de cd speler en verricht, met name in de avonduren, wonderen. Sterk album. Erwin Zijleman


Red Wine & Cigarettes is verkrijgbaar via de Mania webshop: