06 februari 2021

The Weather Station - Ignorance

The Weather Station maakte met de vorige twee albums al behoorlijk wat indruk, maar het deze week verschenen en prachtig ingekleurde Ignorance laat in alle opzichten verdere groei horen
We hebben een tijd moeten wachten op nieuwe muziek van The Weather Station, want het laatste album van de band van de Canadese muzikante Tamara Lindeman stamde tot voor kort uit 2017. Het was het wachten zeker waard, want Ignorance is wat mij betreft het beste album van The Weather Station tot dusver. De groei hoor je in de prachtige instrumentatie en productie, in de vele uitstapjes richting uiteenlopende genres en in de stem van Tamara Lindeman die nog beter is gaan zingen. Ignorance staat ook nog eens vol aansprekende songs. Het zijn songs die de fantasie prikkelen, maar die ook nog eens ergens over gaan. Vooralsnog een van de hoogtepunten van 2021.


De Canadese muzikante Tamara Lindeman maakt inmiddels een jaar of vijftien muziek onder de naam The Weather Station. Het leverde de afgelopen twaalf jaar vier albums op en het zijn albums waarop de muzikante uit Toronto keer op keer flinke stappen heeft gezet. 

De eerste twee albums van The Weather Station waren folky en uiterst sober, maar sinds het in 2015 verschenen Loyalty werkt Tamara Lindeman aan een steeds net wat voller geluid. Dat leverde met Loyalty een geweldig album op, maar persoonlijk vond ik het in 2017 verschenen titelloze album van The Weather Station nog net wat beter. 

Dat de rek er nog altijd niet uit is, laat de Canadese muzikante horen op het deze week verschenen Ignorance, dat overigens al in het voorjaar van 2019 werd opgenomen. Direct bij de eerste noten hoor je dat The Weather Station haar muziek nog wat voller heeft ingekleurd. Door de inzet van flink wat keyboards en strijkers en een enkele blazer neemt Tamara Lindeman nog wat meer afstand van het uiterst ingetogen geluid waarmee ze ooit debuteerde. 

Een voller geluid is niet per definitie een mooier geluid, maar het geluid op Ignorance is prachtig. Het is een warm en wat broeierig geluid dat zich niet onmiddellijk in een hokje laat duwen en het is een geluid dat prachtig kleurt bij de fluisterzachte zang van Tamara Lindeman. 

Het is bovendien een geluid dat bij herhaalde beluistering steeds meer tot de verbeelding spreekt. De warme en broeierige klanken slaan zich bij eerste beluistering vooral als een warme deken om je heen, maar bij herhaalde beluistering komen er steeds meer fraaie details aan de oppervlakte en blijf je je maar verbazen over de wijze waarop de grote hoeveelheid instrumenten steeds weer tot een eenheid wordt gesmeed. 

Het is een eenheid die af en toe een tijdloos popgeluid laat horen, maar die ook vol jazzy accenten zit, wat The Weather Station een duidelijk ander geluid geeft dan op de vorige albums. Wat voor de fraaie instrumentatie geldt, geldt overigens ook voor de stem van Tamara Lindeman. Het is een stem die in eerste instantie vooral warm en verleidelijk klinkt, maar die flink wint aan diepgang en emotie wanneer je het album vaker hoort. 

Het doet me vanwege de zang wel wat denken aan het prachtige Amen van Paula Cole uit 1999, maar in muzikaal opzicht heb ik ook associaties met de latere albums van Talk Talk om maar eens één naam te noemen. Die associaties blijven niet beperkt tot de instrumentatie, maar strekken zich ook uit tot de songs, die stuk voor stuk warm en aangenaam klinken, maar die ook allemaal dieper graven dan gemiddeld. 

Het zijn songs die me ook wel wat doen denken aan die op Titanic Rising van Weyes Blood, dat in 2019 flink wat aansprekende jaarlijstjes haalde. Na één keer horen vond ik Ignorance al het beste album van The Weather Station tot dusver, maar het is ook een album dat nog wel even door zal groeien en dat iedere keer weer wat nieuws en wat moois laat horen. 

Met de klimaatcrisis als centraal thema is het album ook in tekstueel opzicht interessant. Het verbaast me daarom niet dat het vijfde album van The Weather Station wereldwijd is ontvangen met zeer lovende recensies. Het zou reden genoeg moeten zijn om de muziek van The Weather Station vanaf nu dan eindelijk in brede kring te omarmen. Dat verdiende de muzikante uit Toronto ook al met haar vorige twee albums, maar Ignorance is nog een klasse beter. Erwin Zijleman

De muziek van The Weather Station is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://theweatherstation.bandcamp.com/album/ignorance.


Ignorance van The Weather Station is verkrijgbaar via de Mania webshop: