10 februari 2021

Aaron Lee Tasjan - Tasjan! Tasjan! Tasjan!

De Amerikaanse muzikant Aaron Lee Tasjan overtuigde al eerder, maar strooide nog niet zo driftig met tijdloze en meestal volstrekt onweerstaanbare popliedjes als op zijn nieuwe album
Ik heb een zwak voor de eerste twee albums van de Amerikaanse muzikant Aaron Lee Tasjan, maar het deze week verschenen Tasjan! Tasjan! Tasjan! is nog een stuk beter. De muzikant neemt je een aantal decennia mee terug in de tijd en eert dit keer alleen de allergrootste helden. Aaron Lee Tasjan doet dit met songs die je onmiddellijk bekend in de oren klinken, maar het zijn ook songs die alleen maar leuker en onweerstaanbaarder worden. Van McCartney tot de Traveling Wilburys tot 80s pop met een randje elektronica. Aaron Lee Tasjan beheerst het op zijn derde soloalbum allemaal en neemt je mee terug naar een tijd waarin het leven nog zorgeloos was.


Enige liefde voor retro is absoluut een voorwaarde om te kunnen houden van de muziek van de Amerikaanse muzikant Aaron Lee Tasjan, maar als deze liefde er is, valt er ook op zijn nieuwe album Tasjan! Tasjan! Tasjan! weer veel te genieten. 

Aaron Lee Tasjan verdiende ooit zijn geld als gitarist en dook zelfs even op bij The New York Dolls, maar sinds een jaar of vijf timmert hij aan de weg als solomuzikant. Tasjan! Tasjan! Tasjan! is zijn derde soloalbum na Silver Tears uit 2016 en Karma For Cheap uit 2018 en laat net als zijn voorgangers tijdloze popmuziek horen. 

Ook Tasjan! Tasjan! Tasjan! slingert je direct vanaf de eerste noten een aantal decennia terug in de tijd, maar op zijn derde album legt Aaron Lee Tasjan net wat andere accenten. In de openingstrack kruipt de muzikant uit Nashville in de huid van Roy Orbison, terwijl in tracks twee en drie George Harrison en Tom Petty lijken te worden geëerd. 

Met deze drie muzikanten hebben we meteen drievijfde van The Traveling Wilburys te pakken en de muziek van deze roemruchte gelegenheidsband is zeker relevant vergelijkingsmateriaal voor het derde album van Aaron Lee Tasjan. 

Wanneer ook nog eens Electric Light Orchestra achtige koortjes worden toegevoegd duikt ook Traveling Wilburys lid Jeff Lynne nog eens op als vergelijkingsmateriaal en ook de productie van het album lijkt geïnspireerd door het werk van deze Jeff Lynne. 

Aaron Lee Tasjan beperkt zich zeker niet tot het werk van de eind jaren 80 samengebrachte grootheden, want in het fraaie Another Lonely Day springt de Amerikaanse muzikant van George Harrison naar Paul McCartney en komt ook Harry Nilsson binnen bereik. En zo laat Tasjan! Tasjan! Tasjan! steeds weer wat andere invloeden horen, al blijft Tom Petty in vrijwel alle songs opduiken als inspiratiebron. 

Aaron Lee Tasjan is zeker niet de enige muzikant die zich laat beïnvloeden door uiteenlopende grootheden uit het verleden, maar dat biedt nog geen garantie op een goed album. De muzikant uit Nashville heeft dat goede album wel gemaakt. Tasjan! Tasjan! Tasjan! laat het ene na de andere geweldige popsong uit de speakers komen. 

Het zijn stuk voor stuk popsongs waarvan je alleen maar heel vrolijk kunt worden en ze zitten ook allemaal nog eens heel goed in elkaar. De instrumentatie is even smaakvol als gevarieerd. De ene keer uiterst ingetogen, de volgende keer behoorlijk uitbundig, maar altijd trefzeker. Hetzelfde geldt voor de zang van de Amerikaanse muzikant, die meerdere kanten op kan met zijn stem en dat ook doet. 

Tasjan! Tasjan! Tasjan! klinkt als de verzamel cassettebandjes die je in de jaren 80 maakte voor vrienden. Een cassettebandje vol popliedjes die je wilt koesteren, qua genres niet te eenvormig, maar ook wel enigszins consistent. 

Aaron Lee Tasjan schotelt je 37 minuten lang onweerstaanbaar lekkere popliedjes voor. Het zijn popliedjes die je al jaren lijkt te kennen en het zijn popliedjes die na een keer horen voorgoed in je hoofd zitten. Dat kan er bij herhaalde beluistering wel eens voor zorgen dat je het wel weet, maar Tasjan! Tasjan! Tasjan! blijft leuk. 

Enige voorliefde voor retro is zoals gezegd vereist, maar liefhebbers van retro hebben het de laatste tijd toch niet veel beter gehoord dan op het derde album van Aaron Lee Tasjan. Erwin Zijleman

De muziek van Aaron Lee Tasjan is ook verkrijgbaar via zijn bandcamp pagina: https://altobviously.bandcamp.com/album/tasjan-tasjan-tasjan.


Tasjan! Tasjan! Tasjan! van Aaron Lee Tasjan is verkrijgbaar via de Mania webshop: