vrijdag 5 februari 2021

PJ Harvey - Is This Desire - Demos

Het kunstje is na de vorige releases bekend, maar ook de demo’s van PJ Harvey’s Is This Desire? grijpen je weer makkelijk bij de strot met uiterst sobere en prachtig ruwe klanken en vocalen
PJ Harvey mag van mij weer eens een echt nieuw album uitbrengen, maar ook haar albums met demo’s van haar oude albums zijn zeer de moeite waard. Ze begon vorig jaar bij haar debuut en is inmiddels aangeland bij album nummer vier. Is This Desire? leek in 1998 wat tegen te vallen, maar doet inmiddels niet onder voor de andere albums van de Britse muzikante. Ook de demoversies van de songs op het album spreken weer zeer tot de verbeelding. Rauw en puur, ontdaan van alle opsmuk en voorzien van flink wat extra lading. Geen alternatief voor de originele versies van de songs, wel een mooie aanvulling. En er komen nog wat bijzondere series demo’s aan.


The Hope Six Demolition Project uit 2016 is het laatste reguliere studioalbum van de Britse muzikante PJ Harvey en inmiddels dus bijna vijf jaar oud. In 2019 verscheen nog wel de soundtrack bij de film All About Eve, die ik eerlijk gezegd nooit heb beluisterd, en verder is PJ Harvey het afgelopen jaar druk bezig geweest met het uitgeven van albums met demoversies van de songs van haar eerste albums. 

De Britse muzikante houdt hierbij grotendeels vast aan de volgorde waarin de originele albums zijn verschenen, want vorig jaar verschenen de demo’s van Dry uit 1992 en To Bring You My Love uit 1995. Rid Of Me uit 1993 werd vorig jaar overgeslagen, maar de demo’s van dat album werden ruim 15 jaar geleden al eens uitgebracht als 4-Track Demos. 

Dit jaar gaat PJ Harvey vrolijk verder met het uitbrengen van albums met demoversies van de songs van haar reguliere albums, waardoor het later deze maand tijd is voor de ruwe versies van de songs van mijn favoriete PJ Harvey album, Stories From The City, Stories From The Sea uit 2000. Twee jaar voor dit album verscheen Is This Desire? en dat album is deze week aan de beurt. 

Nu is het uitbrengen van demo’s wat mij betreft meestal een wat overbodige exercitie. Leuk op een luxe of superdeluxe editie van een album, maar ook niet meer dan dat. Het los uitbrengen van albums met demoversies van songs leek me op voorhand totaal overbodig, maar de albums die PJ Harvey vorig jaar uitbracht waren absoluut de moeite waard, al had ik het chiquer gevonden als de Britse muzikante ze had toegevoegd aan een gunstig geprijsde reissue van het originele album. 

Ook de reissue van de reguliere versie van Is This Desire? is deze week verschenen, maar iedereen die ook de demoversies van de songs wil horen zal nogmaals in de buidel moeten tasten, of genoegen moeten nemen met de versie die op de streaming media diensten is te horen. 

Is This Desire? was in 1998 het vierde reguliere album van PJ Harvey en verscheen na het in 1986 uitgebrachte Dance Hall at Louse Point dat de Britse muzikante samen met producer John Parish maakte. Is This Desire? kreeg wat minder positieve recensies dan zijn drie voorgangers, maar heeft zich langzaam maar zeker ontwikkeld tot een uitstekend album. 

Het is betrekkelijk rauw en sober album, maar dat het nog een stuk rauwer en soberder kan is te horen op Is This Desire? - Demos. De demoversies van de songs die uiteindelijk op het album terecht kwamen zijn tot op het bot uitgekleed en zeer ruw. Alle versiersels zijn verdwenen en alleen de essentie is overgebleven. 

Het pakte vorig jaar verrassend goed uit op de albums met de demo’s van Dry en To Bring You My Love en het pakt ook op de nu verschenen demo’s van Is This Desire? geweldig uit. De sobere versies van de songs zijn voorzien van een bijzondere lading en intimiteit, waardoor de imperfecties er al snel niet meer toe doen en je je zelfs verheugt op schoonheidsfoutjes in de instrumentatie en een ruwe uithaal in de vocalen. 

Het is zeker niet zo dat het originele album overbodig wordt door de demoversies van de songs, maar deze ruwe demo’s vormen zeker een mooie aanvulling op de originelen. Zo mooi dat je bijna kunt begrijpen dat PJ Harvey ze als apart album uitbrengt. Op naar Stories From The City, Stories From The Sea - Demos. Erwin Zijleman


Is This Desire? en Is This Desire? - Demos van PJ Harvey zijn verkrijgbaar via de Mania webshop: