25 februari 2021

En de andere interessante nieuwe releases van deze week



Er zijn wel vaker weken dat er meer interessante nieuwe albums verschijnen dan ik kwijt kan op de krenten uit de pop, maar met een beetje selecteren kom ik er altijd wel uit. De afgelopen week was het anders. Ook na streng selecteren had ik nog veel te veel albums over. Ik heb uiteindelijk een keuze gemaakt, maar met pijn in het hart, vooral omdat zich onder de afvallers veel albums bevinden die niet al teveel aandacht zullen krijgen, maar deze aandacht wat mij betreft wel verdienen. 

Omdat het ook de komende weken dringen is aan het releasefront, ga ik er niet van uit dat de albums nog heel snel aan bod gaan komen (al hoop ik het wel). Daarom bij hoge uitzondering een rijtje albums met slechts een hele korting bespreking. Stuk voor stuk voer voor verdere beluistering wat mij betreft. Ook voor mezelf. Erwin Zijleman

Another Michael - New Music and Big Pop
Zonnige en licht eigenzinnige popliedjes met een folky inslag, die in eerste instantie vooral vermaken, maar uiteindelijk veel meer te bieden hebben. Denk aan Whitney en Foxwarren.


Catherine Britt – Home Truths
Overtuigend rootsalbum van deze van oorsprong Amerikaanse singer-songwriter, die in meerdere genres uit de voeten kan, maar een voorliefde heeft voor gloedvolle country.



Edie Brickell & New Bohemians - Hunter and the Dog Star
Edie Brickell kennen we vooral van lieflijke popliedjes, maar op dit nieuwe album schiet het alle kanten op, wat het een lastig te beoordelen, maar zeker ook interessant album maakt.



José James - New York 2020 (Live)
Een live album maken tijdens de corona pandemie is lastig, maar José James heeft het gedaan. Het levert een mooi dubbelalbum vol jazz en soul op, dat de live vibe aardig weet te vangen.



Katy Kirby - Cool Dry Place
Katy Kirby is de volgende jonge vrouwelijke singer-songwriter in het indie segment en overtuigt met prachtig melodieuze popliedjes met een twist en met een mooie stem.


Kinlaw - The Tipping Scale
Kinlaw maakt elektronische popmuziek met mooie vocalen. Soms uptempo, soms uiterst ingetogen, soms richting electropop en soms richting new age, maar altijd interessant.



Lainey Wilson - Sayin' What I'm Thinkin'
Verrassend veelzijdig rootsalbum. Soms lekker stevig en bluesy, soms volledig ondergedompeld in de country. De ene keer  behoorlijk traditioneel, dan weer modern. 


Smith & Burrows - Only Smith & Burrows Is Good Enough
Bijzonder lekker in het gehoor liggende popliedjes die de zon zeer uitbundig laten schijnen. De diepgang is beperkt, maar soms is een zonnig album als dit precies wat je nodig hebt.



Snowpoet - Wait For Me
Een van de interessantste albums van de afgelopen week, maar ook zo ongrijpbaar dat het meer tijd nodig heeft dan ik had. Elektronisch, folkjy, jazzy en altijd avontuurlijk. Onthouden.



Stephanie Struijk – Fijn Zo
Stevie Ann liet de Engelstalige popsongs achter zich en werd Stephanie Struijk. De popliedjes zijn nog mooier dan op haar vorige album en bovendien nog wat sfeervoller. Mooi album.



Tenfold - Reply to All
Veelkleurige indie-folk uit Nederland. De instrumentatie is mooi en verrassend veelzijdig, de popliedjes zijn inventief en avontuurlijk, de zang bijzonder. Een groeiplaat die tijd verdient.


Valley Maker - When the Day Leaves
Snel terzijde geschoven, maar dit is een album dat steeds mooier wordt. Folky songs die langzaam maar zeker steeds voller worden ingekleurd en aan schoonheid en kracht winnen.



Wild Pink - A Billion Little Lights
Fraai klinkende indie-rock. Soms groots en meeslepend, soms down to earth. Muziek die makkelijk verleidt, maar die ook interessanter is dan je in eerste instantie zult vermoeden.



Xixa – Genesis

Xixa is een rootsband die niet bang is om er wat andere invloeden bij te slepen. In eerste instantie wist ik echt niet wat ik er van moest vinden, maar Genesis dringt zich steeds meer op.