16 februari 2021

Tussendoortje: Nancy Sinatra - Start Walkin' 1965-1976

De ultieme verzamelaar van het werk van Nancy Sinatra is er nu en uiteraard is ook Lee Hazlewood van de partij
Het muziekjaar 2021 is de afgelopen weken flink losgebarsten, waardoor het dringen is op deze BLOG, maar het deze maand verschenen verzamelalbum van Nancy Sinatra verdient, tussen alle nieuwe releases door, wel een paar woorden. Start Walkin' 1965-1976 vermaakt immers ruim 70 minuten met nostalgische popmuziek, waarbij uiteraard ook Lee Hazlewood met enige regelmaat aanschuift. Heerlijk album.


Nancy Sinatra vierde vorig jaar haar tachtigste verjaardag en kan terugkijken op een prachtige carrière in de muziek (en als actrice). De dochter van Frank Sinatra stond al op zeer jonge leeftijd in de spotlights en was natuurlijk onlosmakelijk verbonden met haar wereldberoemde vader, maar desondanks slaagde Nancy Sinatra er in om aan de weg te timmeren met een geluid dat anders klonk dan dat van haar vader. 

Dat eigen geluid kreeg vooral vorm door de samenwerking met de eigenzinnige singer-songwriter Lee Hazlewood, die veel albums van Nancy Sinatra produceerde, een groot deel van haar songs schreef en bovendien bijdroeg aan een aantal memorabele duetten. 

Nancy Sinatra maakte het grootste deel van haar albums in de tweede helft van de jaren 60 en de vroege jaren 70, waarna ze zich concentreerde op het moederschap. In de nadagen van haar carrière (die inmiddels een aantal decennia beslaan) maakte Nancy Sinatra ook nog een aantal albums, maar de magie van weleer was verdwenen. 

Ik had wel wat van Nancy Sinatra in huis, om precies te zijn de twee albums die ze maakte met Lee Hazlewood, maar ik ruil ze graag in voor de deze maand verschenen verzamelaar Start Walkin' 1965-1976. Het is een verzamelaar met ruim 70 minuten muziek en in die 70 minuten komen alle bekende songs van Nancy Sinatra voorbij. 

Hieronder natuurlijk haar grootste hit These Boots Are Made For Walkin’ en de themasong van de James Bond film You Only Live Twice, maar ook geweldige duetten met Lee Hazlewood als Sand, Jackson, Summer Wine en Some Velvet Morning. 

Het zijn songs die afwisselend in de hokjes AM Pop, Sunshine Pop, Psychedelic Pop, Baroque Pop en Country-Pop passen (aldus AllMusic.com), maar het predicaat nostalgische en zorgeloze pop volstaat ook. 

Aan alles dat eerder is geschreven over de muziek van Nancy Sinatra kan ik niet veel toevoegen en dat doe ik dan ook niet. Ik weet wel dat Start Walkin' 1965-1976 zo op zijn tijd echt onweerstaanbaar lekker is, zeker tijdens deze grauwe en regenachtige dagen. Erwin Zijleman


Start Walkin' 1965-1976 van Nancy Sinatra is verkrijgbaar via de Mania webshop: