13 februari 2021

Jillette Johnson - It's A Beautiful Day And I Love You

It's A Beautiful Day And I Love You is het derde album van de Amerikaanse singer-songwriter Jillette Johnson en het is er wederom een vol geweldige songs, veel invloeden en een prachtstem
De albums van Jillette Johnson doen tot nu toe niet veel in Nederland (en de rest van Europa). Dat is jammer, want de singer-songwriter heeft met het deze week verschenen It's A Beautiful Day And I Love You inmiddels drie prima albums op haar naam staan. De vorige was vooral een tijdloos singer-songwriter album, maar op haar nieuwe album strijden Amerikaanse rootsmuziek en pop en rock om de aandacht. Het levert wederom een tijdloos album op dat iedere keer weer een andere invalshoek kiest, maar alle songs zijn even onweerstaanbaar, klinken even lekker en natuurlijk is er altijd de prima stem van Jillette Johnson die haar songs gloedvol vertolkt.


De Amerikaanse singer-songwriter Jillette Johnson debuteerde acht jaar geleden zeer verdienstelijk met het fraaie Water In A Whale, dat in Nederland helaas weinig deed, maar dat in de Verenigde Staten kon rekenen op goede kritieken. Vier jaar geleden verscheen het nog veel betere All I Ever See In You Is Me, maar ok dit album wist Nederland maar nauwelijks te bereiken. 

We zijn inmiddels weer vier jaar verder en deze week verscheen daarom It's A Beautiful Day And I Love You, het derde album van Jillette Johnson. Op haar debuutalbum vermengde de singer-songwriter uit Nashville, Tennessee, invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek met pop en dat deed ze op zeer smaakvolle wijze. Het tweede album van Jillette Johnson was veel soberder ingekleurd met vooral piano en schoof op richting de tijdloze singer-songwriter muziek uit de jaren 70. 

Het is een lijn die de Amerikaanse singer-songwriter slechts in zeer beperkte mate doortrekt op haar nieuwe album. It’s A Beautiful Day And I Love You ligt in het verlengde van het debuut van Jillette Johnson en schuift weer wat meer op richting pop, terwijl hiernaast invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek worden verwerkt, met hier en daar wat uitstapjes richting classic rock. 

De muzikante uit Nashville heeft dit keer niet gekozen voor een eenvormig geluid, maar schiet alle kanten op. De ene keer domineert de pop, de volgende keer de country of toch de rock. It’s A Beautiful Day And I Love You is qua stijlen een bont album, maar de instrumentatie is nog wat veelkleuriger. 

Jillette Johnson kiest op haar derde album vooral voor tijdloze klanken en ze zijn in alle gevallen even sfeervol als smaakvol. Voor liefhebbers van pure Amerikaanse rootsmuziek is het waarschijnlijk wat te vol en gepolijst, maar voor mij voelt het geluid op It’s A Beautiful Day And I Love You iedere keer weer aan als de op deze winterdagen zo gewenste warme deken. 

Het geluid op het derde album van Jillette Johnson is gloedvol en tijdloos en dat geldt ook voor de songs op het album. Het zijn stuk voor stuk songs van alle tijden en het zijn niet alleen songs die zich makkelijk in het geheugen nestelen, maar het zijn ook nog eens songs die je humeur een flinke boost geven. 

It’s A Beautiful Day And I Love You is voor mij het feelgood album dat de titel suggereert. Dit predicaat dankt het album aan het mooie geluid en de aansprekende songs, maar zeker ook aan de bijzonder aangename stem van Jillette Johnson, die alle songs op het album nog een stukje verder optilt met uitstekende vocalen. 

Net als met de eerste twee albums speelde Jillette Johnson voor mij weer vrijwel onmiddellijk een gewonnen wedstrijd en de songs op It’s A Beautiful Day And I Love You verliezen bij herhaalde beluistering zeker niet aan kracht. Integendeel. Met name de gitaarlijnen op het album worden mooier en mooier, terwijl de zang van de Amerikaanse muzikante alleen maar onweerstaanbaarder wordt. 

Jillette Johnson is in Nederland volslagen onbekend, maar It’s A Beautiful Day And I Love You is voltreffer nummer drie. Valt er dan helemaal niets te klagen bij beluistering van het derde album van Jillette Johnson? Ja, met 31 minuten is het album aan de korte kant. Gelukkig zijn de eerste twee albums er ook nog. Erwin Zijleman

De muziek van Jillette Johnson is ook verkrijgbaar via haar bandcamp pagina: https://jillettejohnson.bandcamp.com of via haar webshop: https://jillettejohnson.merchmadeeasy.com.