09 februari 2021

The Big Net - In The Service Of Song

Gitaarplaten als die van The Big Net worden meestal bejubeld, maar deze wordt vooralsnog verzwegen, wat niets, maar dan ook helemaal niets te maken heeft met de kwaliteit van het album
Na één keer horen was ik overtuigd van de kwaliteit van In The Service Of Song, het debuut van het New Yorkse trio The Big Net. De Amerikaanse band maakt gitaarmuziek zoals die in de jaren 90 zo vaak werd gemaakt, maar schuwt ook uitstapjes richting andere genres niet. Ondanks het beperkte studiobudget klinkt het album fraai en The Big Net schrijft ook nog eens prima songs, die zich niet alleen makkelijk opdringen, maar die ook een andere kant op durven te gaan dan je verwacht. The Service Of Song herinnert me aan heel veel goede gitaarplaten uit de jaren 90, maar het New Yorkse drietal voegt er ook absoluut iets van zichzelf aan toe. Leuke band, heerlijk debuut.


In The Service Of Song van de Amerikaanse band The Big Net verscheen een week of twee geleden en heeft, buiten een beperkt aantal posts op de muzieksite MusicMeter, vooralsnog echt nul komma nul aandacht gekregen. Dat is zonde, want de band uit New York heeft een prima album afgeleverd, dat echt veel meer aandacht verdient dan het tot dusver heeft gekregen. 

Ik kan op het Internet nog niet heel veel vinden over The Big Net. Ik weet dat het een trio uit New York is en ik weet dat The Big Net een platencontract heeft gehad bij het aansprekende Saddle Creek label, dat twee singles van de band heeft uitgebracht. Inmiddels zit de band bij een veel kleiner label, waarop onlangs dus het debuutalbum In The Service Of Song is verschenen. 

Volgens de bandcamp pagina van de band werd het album voor het grootste deel in slechts twee dagen opgenomen in New York. Dat hoor je overigens niet, want In The Service Of Song is een album dat met veel zorg lijkt opgenomen. 

The Big Net bestaat uit zanger en gitarist Kevin Copeland, die af en toe ook de pedal steel bespeelt, drummer Andrew Emge en bassist Logan Miley. In The Service Of Song is hierdoor een echte gitaarplaat en daarvan kunnen we er momenteel niet genoeg hebben. 

Het is een gitaarplaat die herinnert aan meerdere goede gitaarplaten uit de jaren 90, waarin de drie-eenheid van gitaar, bas en drums wel vaker wonderen verrichtte. Bij eerste beluistering van het album had ik vooral associaties met de muziek van Buffalo Tom, al is de muziek van The Big Net een stuk ingetogener en bovendien minder explosief dan die van een van de smaakmakers van de jaren 90. 

In The Service Of Song herinnert aan de betere gitaar georiënteerde indie-rock uit de jaren 90, maar wanneer de band uit New York het tempo wat lager houdt, hoor ik ook wel wat invloeden uit de slowcore. Ondanks de beperkte tijd in de studio is het debuut van The Big Net voorzien van een mooi helder geluid met hier en daar een duidelijke jaren 90 vibe. 

In The Service Of Song sluit echter zeker niet alleen aan bij de gitaarmuziek uit de jaren 90, wat duidelijk wordt wanneer de elektrische gitaar wordt verruild voor een akoestische en The Big Net qua invloeden nog wat verder terug gaat in de tijd, zeker wanneer de muziek van de band ook nog eens wordt voorzien van een psychedelisch jasje. 

Ik ga niet beweren dat The Big Net heel veel nieuwe dingen doet op haar debuutalbum. In The Service Of Song is een album dat associaties oproept met van alles en nog wat, maar het zijn wel vrijwel uitsluitend goede herinneringen die het trio uit New York ophaalt. Het is bovendien knap hoeveel invloeden de band verwerkt en er vervolgens nog steeds in slaagt om een consistent klinkend album af te leveren. 

90s indie-rock, slowcore, folk, psychedelica en country komen allemaal voorbij, maar The Service Of Song blijft ook een bijzonder lekker klinkend gitaaralbum dat bij een release in de jaren 90 zeker tot grote hoogten was gestegen. 

Dat lijkt in 2021 vooralsnog helaas niet te gebeuren, maar persoonlijk geniet ik steeds meer van dit album dat niet alleen prachtig warm en tijdloos klinkt, maar dat ook een aantal geweldige songs bevat. Stuk voor stuk met veel gevoel en precisie gespeeld en dat in slechts twee dagen. Knap. Heel knap zelfs. Erwin Zijleman

De muziek van The Big Net is verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de band: https://thebignet.bandcamp.com/album/in-the-service-of-song.