01 februari 2021

The Besnard Lakes - The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings

De Canadese band The Besnard Lakes kon al overweg met lange luistertrips, maar doet er nog een flinke schep bovenop op het nieuwe album van de band, dat 70 minuten lang benevelt en betovert
De Canadese band The Besnard Lakes opereert ondanks een aantal geweldige albums nog steeds wat in de marge. Dat moet gaan veranderen met de release van het nieuwe album van de band, want The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings is een even mooie als indrukwekkende luistertrip. Het is een luistertrip waarop absoluut het etiket psychedelica kan worden geplakt, waarbij de Canadese band zowel uit de archieven van de psychedelica als de neo-psychedelica citeert. Invloeden uit de 70s hardrock en symfonische rock maken het album nog wat fascinerender. 70 minuten smullen vanaf het puntje van de stoel als je het mij vraagt.


Ik heb wel wat met de muziek van de Canadese band The Besnard Lakes. Mijn eerste kennismaking met de muziek van de band uit Montreal, het in 2007 verschenen The Besnard Lakes Are The Dark Horse, was direct een voltreffer, maar ook opvolgers The Besnard Lakes Are The Roaring Night (2010), Until In Excess, Imperceptible UFO (2013) en A Coliseum Complex Museum (2016) vond ik stuk voor stuk bijzonder fascinerende albums. 

Deze week verscheen eindelijk weer eens een nieuw album van de Canadese band, The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings. Het is niet alleen het album met de langste titel tot dusver, maar ook het album met de langste speelduur. 

Het nieuwe album van The Besnard Lakes bevat ruim 70 minuten muziek en is een heus conceptalbum. Voorman Jace Lasek geeft op het nieuwe album van de band de dood van zijn vader een plekje, waardoor het niet zo vreemd is dat The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings bij vlagen een donker album is. De Canadese band bespreekt de dood overigens ook conceptueel en trekt steeds een plaatkant uit voor de opeenvolgende thema’s Near Death, Death, After Death en Life, waardoor het toch weer positief eindigt.

De band ging er overigens zelf ook bijna aan onderdoor de afgelopen jaren, want ondanks een aantal geweldige albums en bijzonder imponerende concerten, bleef het grote succes helaas uit. The Besnard Lakes was ooit een van de vaandeldragers van het prachtige label Jagjaguwar, maar slaat met haar nieuwe album een andere weg in op een nieuw label.

In muzikaal opzicht valt dat een andere weg in slaan gelukkig wel mee. Iedereen die The Besnard Lakes kent van bijzonder fraaie psychedelische luistertrips, kan ook met The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings zijn of haar hart ophalen. De band uit Montreal schotelt ons zoals gezegd ruim 70 minuten muziek voor en levert in deze 70 minuten negen tracks af, waarvan de kortste ruim vier minuten en de langste bijna 18 minuten duurt (al eindigt die track met 10 minuten waarin niet zo gek veel meer gebeurt). 

Het album opent heerlijk zweverig met wolken elektronica en hier en daar de opvallende hoge zang. De gitaren houden zich redelijk gedeisd in muziek die past in het hokje psychedelica, maar die ook flink wat invloeden uit de spacerock en de progrock bevat. 

Zeker wanneer het tempo laag wordt gehouden en de elektronica een bijna bezwerende uitwerking heeft, hoor je flink wat invloeden uit de symfonische rock van de jaren 70, waarin men ook niet bang was voor een conceptalbum van 70 minuten of meer, maar wanneer de gitaren incidenteel toch aan mogen zwellen, schuift The Besnard Lakes toch weer wat op richting (neo-)psychedelica of juist hardrock, al blijft The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings over de hele linie een behoorlijk ingetogen album. 

Het is een album dat waarschijnlijk door velen langdradig of zelfs saai zal worden genoemd, maar als je eenmaal wordt gegrepen door de fascinerende luistertrip die The Besnard Lakes ons voorschotelt, is het geen enkel probleem om 70 minuten lang onder te duiken in de muziek van de Canadese band. Integendeel zelfs. Bij intensieve beluistering van het album komt steeds meer moois aan de oppervlakte, waardoor je je maar blijft afvragen waarom The Besnard Lakes niet al lang wereldberoemd is. Dat moet dan maar gebeuren met dit album. Erwin Zijleman

De muziek van The Besnard Lakes is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de band: https://thebesnardlakes.bandcamp.com/album/the-besnard-lakes-are-the-last-of-the-great-thunderstorm-warnings-2.


The Besnard Lakes Are The Last Of The Great Thunderstorm Warnings van The Besnard Lakes is verkrijgbaar via de Mania webshop: