04 juni 2022

Angel Olsen - Big Time

Angel Olsen slaagt er tot dusver in om op ieder album weer anders te klinken, maar wel garant te staan voor kwaliteit, wat haar ook weer lukt met het vooral met countrysongs gevulde Big Time
Angel Olsen kreeg het afgelopen jaar te maken met intense vreugde en intens verdriet en waarin kun je dit beter bezingen dan in countrysongs. Het door Jonathan Wilson geproduceerde Big Time wordt Angel Olsen’s countryalbum genoemd en daar valt veel voor te zeggen, al maakt de Amerikaanse muzikante ook wel wat uitstapjes naar andere genres. Jonathan Wilson heeft het door topmuzikanten volgespeelde album fraai geproduceerd, maar het is de zang van Angel Olsen die ook dit keer de meeste indruk maakt. Haar stem riep in het verleden nog wel eens wat weerstand op, maar op haar countryalbum zingt Angel Olsen de sterren van de hemel. Een volgend topalbum in een fascinerend oeuvre.


Het is precies tien jaar geleden dat de Amerikaanse singer-songwriter Angel Olsen haar eerste album uitbracht. Half Way Home trok in 2012 niet heel veel aandacht, maar muziekliefhebbers die wel bij de les waren kregen een voornamelijk ingetogen folkalbum in handen, waarop Angel Olsen als songwriter, maar vooral als zangeres indruk maakte. 

De muzikante die opgroeide in St. Louis, Missouri, doorbrak vanuit Chicago en tegenwoordig vanuit Asheville, North Carolina, opereert, heeft de afgelopen tien jaar een fraai stapeltje albums uitgebracht. Het zijn albums die verrassend verschillend klinken, want Angel Olsen maakte de afgelopen tien jaar ingetogen folk, gruizige indierock, rijk georkestreerde pop en vooral elektronisch ingekleurde muziek met een vleugje postpunk. 

Het zijn albums die zich bewegen in totaal verschillende genres, maar toch zijn het allemaal typische Angel Olsen albums, wat vooral de verdienste is van haar stem. De Amerikaanse muzikante keert deze week terug met Big Time, dat is aangekondigd als Angel Olsen’s countryalbum en dat ook een opvallend ingetogen album is.

Angel Olsen kreeg het afgelopen jaar te maken met hoge pieken en diepe dalen in haar persoonlijke leven en die hebben zeker sporen nagelaten op haar nieuwe album, al maakt ze van haar nieuwe album geen tranendal en trekken evenmin grote aantallen roze wolken over. De Amerikaanse muzikante vond eindelijk de moed om uit de kast te komen en werd verliefd, maar ze verloor ook in korte tijd haar beide ouders. De vreemde combinatie van geluk en verdriet heeft hier en daar een plek gekregen op Big Time, dat inderdaad Angel Olsen’s countryalbum is, maar ook veel meer dan dat. 

Big Time werd opgenomen met muzikant en producer Jonathan Wilson, die Angel Olsen uitnodigde in zijn studio in California. Jonathan Wilson is niet vies van een geluid met flink wat echo’s uit de jaren 70 en heeft bovendien een zwak voor country. Zeker wanneer de muzikanten op het album er flink wat snareninstrumenten bij pakken en de vertrouwde pedal steel (dit keer van niemand minder dan Spencer Cullum) opduikt, schuift Angel Olsen flink op richting country. Het is een kant die we nog niet zo goed kennen van de Amerikaanse muzikante, maar haar stem en emotievolle voordracht met hier en daar een lichte snik passen uitstekend bij het genre. 

Big Time heeft zich stevig laten beïnvloeden door de countrymuziek, maar het klinkt toch ook weer als een echt Angel Olsen album. Het is net als zijn voorgangers een veelzijdig album, want country is misschien het belangrijkste bestanddeel van veel songs op het album, maar er zijn ook uitstapjes richting omliggende genres met raakvlakken naar alle vorige albums van de muzikante uit Asheville. In de openingstrack komt bovendien nog wat soul voorbij, terwijl Angel Olsen zich aan het eind van het album een waardig crooner toont in songs die het vooral moeten doen met piano en strijkers. 

Ik heb persoonlijk altijd een zwak gehad voor de stem van de Amerikaanse muzikante, maar zo mooi als op Big Time heb ik Angel Olsen nog niet horen zingen, wat ook de verdienste is van het ingetogen maar zeer smaakvolle geluid. Big Time klinkt weer anders dan al zijn voorgangers en is wat mij betreft een zeer waardevolle aanvulling op een prachtig oeuvre. Ik ben nu al benieuwd in welke genres Angel Olsen zich op haar volgende album gaat bewegen, al bevallen de keuzes die ze heeft gemaakt op Big Time me uitstekend, waardoor een pas op de plaats zeker niet vervelend zou zijn. Erwin Zijleman

De muziek van Angel Olsen is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://angelolsen.bandcamp.com.


Big Time van Angel Olsen is verkrijgbaar via de Mania webshop: