08 juni 2022

Mary Gauthier - Dark Enough To See The Stars

Mary Gauthier debuteerde 25 jaar geleden en laat ook met haar nieuwe album Dark Enough To See The Stars weer horen waarom ze al geruime tijd gerekend moet worden tot de grootheden binnen de rootsmuziek
Het lijkt wel of Mary Gauthier steeds beter wordt. Haar vorige twee albums schaar ik onder de allerbeste albums van de muzikante uit Nashville en ook het deze week verschenen Dark Enough To See The Stars doet niet onder voor haar beste werk. Ook op haar nieuwe album laat Mary Gauthier horen dat ze een groot songwriter en een uitstekend verhalenverteller is. Het zijn verhalen met een lach en een traan, die de muzikante uit Nashville met veel gevoel vertolkt. De Amerikaanse muzikante gaat steeds beter zingen en heeft ook haar nieuwe album weer laten inkleuren door een aantal gelouterde muzikanten. Dark Enough To See The Stars is een degelijk album, maar ook een album dat louter kwaliteit ademt.


Mary Gauthier was al achter in de dertig toen ze in 1999 doorbrak met het bijzondere Drag Queens In Limousines, het tweede album van de muzikante die werd geboren in New Orleans, Louisiana. Drag Queens In Limousines trok de aandacht door de opvallend rauwe en doorleefde stem van Mary Gauthier en door haar teksten die focusten op de zelfkant van de samenleving. 

Het doorbraakalbum van Mary Gauthier was overigens deels autobiografisch, want ze worstelde in haar jongere jaren niet alleen met haar seksualiteit maar ook met verslavingen. Drag Queens In Limousines gaf een nieuwe invulling aan het genre ‘country-noir’ en was bovendien de start van een zeer succesvolle carrière. 

Sinds Drag Queens In Limousines zijn drieëntwintig jaren verstreken en in die jaren heeft Mary Gauthier gebouwd aan een bijzonder fraai oeuvre, waarin wat mij betreft Mercy Now uit 2005, Trouble & Love uit 2014 en Rifles And Rosary Beads (dat door de oorlog in Oekraïne weer heel actueel is) uit 2018 er uit springen. De laatstgenoemde twee albums zijn de directe voorgangers van het deze week verschenen Dark Enough To See The Stars en ik had dan ook alle reden om met hooggespannen verwachtingen uit te kijken naar het negende studioalbum van Mary Gauthier. 

Dark Enough To See The Stars is zeker geen album vol verrassingen, maar het is wel een album dat kwaliteit ademt, waardoor het voldoet aan mijn hoge verwachtingen. Wanneer ik Dark Enough To See The Stars vergelijk met het eerder genoemde Drag Queens In Limousines hoor ik overeenkomsten en verschillen. 

Mary Gauthier vertelt nog altijd bijzondere verhalen, maar ze zijn op haar nieuwe album wel wat minder donker dan op haar doorbraakalbum. Zo is er dit keer ruimte voor het bezingen van het liefdesgeluk met collega muzikante Jaimee Harris, maar moet ook afscheid worden van muzikale helden en vrienden als John Prine, David Olney en Nanci Griffith, die overleden tijdens de coronapandemie. 

Net als op haar doorbraakalbum zingt Mary Gauthier ook op haar nieuwe album vol gevoel en doorleving, maar ze is wel veel beter gaan zingen en kan bovendien beter overweg met wat meer ingetogen songs. In vocaal opzicht zit het goed op Dark Enough To See The Stars en ook met de kwaliteit van de songs en de verhalen is niets mis, waardoor het nieuwe album van Mary Gauthier eigenlijk al niet meer teleur kan stellen. 

In muzikaal opzicht klinkt Dark Enough To See The Stars vooral degelijk. De muzikante uit Nashville, Tennessee, heeft een aantal geweldige muzikanten om zich heen verzameld en die tekenen voor een warm en betrekkelijk rijk ingekleurd geluid, al bevat het album ook een aantal wat soberder ingekleurde songs. Het is niet het typische countrygeluid dat we eerder hoorden bij de Amerikaanse muzikante, maar een veelzijdig geluid dat de Amerikaanse rootsmuziek in de breedste zin van het woord omvat. 

Haar geliefde Jaimee Harris was niet alleen een inspiratiebron voor een aantal songs, maar schreef ook mee aan een aantal songs en draagt bovendien fraaie achtergrondvocalen toe, die de stem van Mary Gauthier flink optillen. Mary Gauthier neemt, zeker de afgelopen vijftien jaar, de tijd voor haar albums, maar de albums die ze aflevert zijn van een bijzonder hoog niveau en laten horen dat Mary Gauthier niet voor niets wordt gerekend tot de betere singer-songwriters in het genre. Erwin Zijleman

De muziek van Mary Gauthier is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://marygauthier.bandcamp.com/album/dark-enough-to-see-the-stars-2.


Dark Enough To See The Stars van Mary Gauthier is verkrijgbaar via de Mania webshop: