03 juni 2022

Elephant - Big Thing

De Rotterdamse band Elephant verrijkt het onweerstaanbare zomergevoel van het Excelsior label met een flinke dosis Americana uit vervlogen tijden, wat de ultieme soundtrack voor de zomer oplevert
Big Thing van Elephant heeft maar een paar minuten nodig om indruk te maken. De Rotterdamse band verrast in die paar minuten met lome en zonnige klanken, met dromerige vocalen en wonderschone harmonieën, met een subtiel spelende ritmesectie, met geweldig gitaarwerk en met flink wat echo’s uit de Amerikaanse countryrock uit de jaren 70. Het is muziek die goed is voor zonnestralen en de ultieme verleiding, maar het is ook muziek die nieuwsgierig maakt, omdat Elephant met enige regelmaat subtiel buiten de lijntjes kleurt. Big Thing is de soundtrack voor een zorgeloze zomer, al is het ook een album dat niet bang is voor wat melancholie. Een geweldige verrassing deze band uit Rotterdam.


Van het Excelsior label verwacht ik, zeker in het huidige jaargetijde, bijzonder aangename gitaarmuziek, die het verlangen naar een eindeloze zomer stevig aanwakkert. Big Thing van de Nederlandse band Elephant is een heerlijke gitaarplaat, die zomaar zou kunnen uitgroeien tot de soundtrack van deze zomer, maar het debuutalbum van de Rotterdamse band is zeker geen typisch Excelsior gitaaralbum. 

Elephant put op haar debuutalbum zeker uit de archieven van het inmiddels roemruchte Nederlandse label, maar heeft haar muziek ook voorzien van een stevige Americana injectie. Zeker als de Americana domineert in de muziek van de band neemt Big Thing je mee naar de Californische woestijn en wordt de tijd een jaar of vijftig terug gedraaid. 

Elephant is op Big Thing zeker niet vies van de Amerikaanse countryrock uit de jaren 70, maar geeft ook een eigen draai aan de invloeden uit het verleden. Dit zorgt er voor dat de muziek van de band hier en daar opschuift richting The Jayhawks in hun allerbeste jaren, maar Big Thing is ook voorzien van een bijzondere twist, die hoort bij het eigenzinnige label waarop het album is uitgebracht. 

De invloeden uit de countryrock hoor je het best wanneer Elephant tekent voor wonderschone harmonieën, die herinneren aan de hoogtijdagen van de Amerikaanse countryrock. Ook de lome en wat dromerige sfeer op het album herinnert aan muziek uit een ver verleden, maar Big Thing valt ook op door geweldig gitaarspel dat de band weer een hele andere richting opduwt. 

Elephant staat op haar debuutalbum tien songs lang garant voor prachtige gitaarloopjes, maar er wordt ook heerlijk en soms opvallend ruw gesoleerd. Het gitaarwerk op het album kleurt buiten de lijntjes van de traditionele countryrock, maar ook de ritmesectie voorziet het geluid van Elephant van bijzondere accenten. 

Hier en daar vallen de songs van de Nederlandse band op door opvallende ritmes, maar ook als de ritmesectie vooral ondersteunend speelt, zijn de bijdragen van bas en drums opvallend mooi. Zeker als de gitaren er even uit mogen springen schieten de zonnestralen in grote aantallen uit de speakers, maar ook de wat dromerige zang en harmonieën doen verlangen naar lange en bij voorkeur broeierige en als het even kan zorgeloze zomeravonden. 

Big Thing is het debuutalbum van Elephant, maar de Rotterdamse band klinkt op haar eerste album als een gelouterde band. Het roept associaties op met heel wat legendarische bands uit het verleden, maar er is altijd wel iets dat de muziek van Elephant een eigentijds karakter geeft. De songs van de Nederlandse band zitten betrekkelijk eenvoudig in elkaar, maar dat maakt de songs alleen maar tijdlozer en onweerstaanbaarder. 

Ik heb nog niets gezegd over de productie van het album, maar ook die is fantastisch. Pablo van de Poel van de Limburgse band DeWolff heeft Big Thing prachtig analoog opgenomen en heeft er voor gezorgd dat het album direct vanaf de eerste noten is voorzien van een enorme verleidingskracht. 

Ik was na één keer horen compleet verkocht en was nog even bang dat het album na een paar keer horen zou gaan vervelen, maar dat is absoluut niet het geval. Big Thing van Elephant wordt alleen maar leuker en aangenamer en gaat de zomer van 2022 zeker overleven. Een geweldig debuut van eigen bodem en de zoveelste prachtplaat op het fantastische Excelsior label. Erwin Zijleman


Big Thing van Elephant is verkrijgbaar via de Mania webshop: