15 juni 2022

Jordana - Face The Wall

De Amerikaanse muzikante Jordana moet concurreren met een heel legioen aan jonge vrouwelijke singer-songwriters in het indiesegment, maar houdt zich makkelijk staande met haar bijzondere songs
Jordana Nye is pas eenentwintig jaar oud, maar maakt inmiddels al heel wat jaren muziek. Met haar ‘bedroom pop’ trok ze al de nodige aandacht, maar het onlangs verschenen Face The Wall vind ik een stuk interessanter. Op haar nieuwe album kiest Jordana voor een voller ingekleurd popgeluid. Het is een popgeluid dat aansluit bij de eigenzinnige pop van het moment, maar Jordana kent ondanks haar jonge leeftijd ook haar klassiekers uit de jaren 90. Op het eerste gehoor klinken de songs van Jordana vooral aangenaam en aanstekelijk, maar de Amerikaanse muzikante schrijft ook songs die net wat dieper graven, waardoor Face The Wall zich makkelijk weet te onderscheiden van de stapels albums van de concurrentie.


Ik ben door het enorme aanbod van de afgelopen jaren inmiddels wat selectiever geworden wanneer het gaat om albums van jonge vrouwelijke muzikanten in het indiesegment. Face The Wall van Jordana heb ik daarom een aantal weken geleden laten liggen, maar op een of andere manier dook het album toch iedere keer weer op en langzaam maar zeker raakte ik steeds meer overtuigd van de kwaliteiten van de Amerikaanse muzikante, die pas eenentwintig is, maar al een jaar of negen songs schrijft. 

Face The Wall is de eerste muziek die ik van Jordana tegen kom, maar ze was de afgelopen twee jaar al behoorlijk productief. Zo debuteerde ze in 2020 niet alleen met het goed ontvangen Classical Notions Of Happiness, maar bracht ze in hetzelfde jaar met Something To Say en ...To You ook nog eens twee EP’s uit, die later aan elkaar werden gesmeed tot het album Something To Say To You en tenslotte was er vorig jaar ook nog eens de EP Summer’s Over, die Jordana maakte met TV Girl. 

Ik heb het inmiddels allemaal beluisterd, maar vind het onlangs verschenen Face The Wall toch met afstand het meest interessante werk van de jonge muzikante uit New York. Jordana (Nye) heeft de bedroom pop uit haar jonge jaren inmiddels verruild voor mooi geproduceerde pop met hier en daar flirts met de dansvloer. Face The Wall werd geproduceerd door Cameron Hale, die eerder het ijzersterke album van Claud produceerde. 

Het debuutalbum van Claud is absoluut relevant vergelijkingsmateriaal, maar ik hoor af en toe ook wel iets van Billie Eilish in de muziek van Jordana, die ook niet vies is van wat invloeden uit de 90s indierock van bijvoorbeeld Liz Phair of invloeden van de perfecte indiepop van een band als The Cardigans. Jordana bevindt zich met de muziek die ze maakt in een overvolle vijver, maar de muzikante uit New York is wat mij betreft voldoende eigenzinnig om zich te onderscheiden van het grootste deel van haar concurrenten. 

Face The Wall is in muzikaal opzicht interessant dankzij bijzondere ritmes en een mooie mix van elektronica en gitaren. Ook in vocaal opzicht weet de Amerikaanse muzikante me vrij makkelijk te overtuigen en Face The Wall staat ook nog eens vol met lekker in het gehoor liggende of zelfs aanstekelijke popliedjes, die ook de fantasie volop prikkelen en in tekstueel opzicht ook nog ergens over gaan. 

Jordana heeft een album gemaakt dat aansluit bij een hele stapel albums van jonge vrouwelijke muzikanten in het indiesegment, maar ze sluit wel aan bij de betere albums in het genre en slaagt er ook in om iets van zichzelf toe te voegen aan alles dat er al is. Face The Wall is bovendien een album dat zich direct bij eerste beluistering aangenaam opdringt, maar dat pas na meerdere keren horen diepgang laat horen. 

Het is knap hoe Jordana invloeden uit het verleden combineert met invloeden uit het heden in songs die complexer zijn dan je bij eerste beluistering door hebt en het is nog knapper hoe de muzikante uit New York er in slaagt om met flink wat even tijdloze als onweerstaanbaar lekkere popliedjes op de proppen te komen. Ik heb het album zoals gezegd zelf vrij snel opzij gelegd, maar wat ben ik blij dat ik dit album nog een tweede kans heb gegeven. Jordana is nog piepjong, maar laat op Face The Wall horen dat ze bulkt van het talent. Erwin Zijleman

De muziek van Jordana is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://jordananye.bandcamp.com.


Face The Wall van Jordana is verkrijgbaar via de Mania webshop: