12 juni 2022

Michaela Anne - Oh To Be That Free

De Amerikaanse muzikante Michaela Anne trok terecht flink wat aandacht met het prachtige Desert Dove en ook het net wat meer naar countrypop neigende Oh To Be That Free is weer een prima album
Je moet het maar durven. Michaela Anne leverde mede dankzij de prachtige productie van twee gelouterde krachten in 2019 met Desert Dove een geweldig album af, maar produceert haar nieuwe album gewoon zelf, samen met haar partner. Oh To Be That Free klinkt wat anders dan zijn voorganger, maar op de productie heb ik niets aan te merken. Ook het nieuwe album van Michaela Anne is voorzien van een mooi verzorgd geluid, dat misschien net wat meer tegen de countrypop aan schuurt dan zijn voorganger. De songs zijn ook dit keer sterk, maar het is vooral de prachtige zang van de muzikante uit Nashville die Oh To Be That Free ruim boven de middelmaat uit tilt.


De Amerikaanse muzikante Michaela Anne bracht in 2014 en 2016 twee degelijke maar wat mij betreft zeker niet opzienbarende country(pop) albums uit, voor ze in 2019 de aandacht trok met het uitstekende Desert Dove. Dat Desert Dove de aandacht trok van flink wat liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek was voor een belangrijk deel de verdienste van de fraaie productie van Sam Outlaw en Kelly Winrich (Delta Spirit), die het album voorzagen van een mooi vol en wat mij betreft onderscheidend geluid. Het was een geluid dat de songs van Michaela Anne flink optilde en dat haar kwaliteiten als zangeres en songwriter nog eens extra onderstreepte. 

De muzikante uit Nashville, Tennessee, deed voor haar nieuwe album Oh To Be That Free geen beroep op de producers van haar vorige album of op een andere producer van naam en faam, maar produceerde het album zelf, samen met haar partner Aaron Shafer-Haiss, die vooral bekend is als drummer en in die hoedanigheid ook was te horen op de eerste twee albums van Michaela Anne. Het is een enorme gok, zeker omdat Desert Dove zoveel baat had bij het werk van ervaren producers. 

Het pakt gelukkig goed uit. Michaela Anne heeft de kunst van het produceren kennelijk goed afgekeken, want Oh To Be That Free klinkt mooi verzorgd. Waar Desert Dove wat opschoof richting Amerikaanse rootsmuziek, kruipt het nieuwe album van Michaela Anne juist weer wat meer tegen de countrypop aan, maar gelukkig blijft het album altijd aan de goede kant van de streep, waardoor het een brede groep liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek aan moet kunnen spreken.

Oh To Be That Free volgt op een voor de Amerikaanse muzikante zware periode. De tour die volgde op Desert Dove werd afgebroken door de coronapandemie en hiernaast was er de nodige persoonlijke misère, maar gelukkig waren er ook positieve ervaringen als het moederschap. Het heeft allemaal zijn sporen nagelaten op Oh To Be That Free, dat over het algemeen optimistisch klinkt. 

Michaela Anne en Aaron Shafer-Haiss hebben het album lekker vol ingekleurd, maar het klinkt gelukkig nergens overdadig, al moet je wel houden van hier en daar stevig aangezette strijkers. Het doet me af en toe wel wat denken aan de eerste albums van Kacey Musgraves, al zit de muziek van Michaela Anne dichter tegen de country dan tegen de countrypop aan. Verder is de vergelijking met Kacey Musgraves er wat mij betreft een waar Michaela Anne trots op mag zijn. 

Oh To Be That Free klinkt wat minder veelzijdig en ook wel wat braver dan zijn voorganger, maar ik kan zelf prima uit de voeten met dit album. Michaela Anne schrijft lekker in het gehoor liggende maar ook aansprekende songs en ze is bovendien een uitstekende zangeres. Ze beschikt niet alleen over een stem die gemaakt is voor de countrymuziek, maar vertolkt haar songs ook met veel gevoel, waardoor de songs op Oh To Be That Free zich makkelijk opdringen. 

Ik had ook deze week weer flink wat nieuwe rootsalbums liggen en het was zeker geen gelopen koers dat Michaela Anne de selectie zou doorstaan. Dat was in eerste instantie ook niet het geval, maar Oh To Be That Free is een album dat je het beste meerdere keren kunt beluisteren voor het geven van een definitief oordeel. Het was uiteindelijk de prachtige stem van de Amerikaanse muzikante die me over de streep trok, maar ook al het andere is op Oh To Be That Free dik in orde. Erwin Zijleman

De muziek van Michaela Anne is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://michaelaanne.bandcamp.com.


Oh To Be That Free van Michaela Anne is verkrijgbaar via de Mania webshop: