20 juni 2022

Perfume Genius - Ugly Season

Ugly Season bevat een aantal karakteristieke ingrediënten uit het bijzondere Perfume Genius geluid, maar de voor een dansvoorstelling bedoelde muziek slaat ook een aantal nieuwe wegen in
Ik heb een tijd moeten wennen aan de muziek van de Amerikaanse muzikant Perfume Genius, maar met name het in 2020 uitgebrachte Set My Heart on Fire, Immediately vond ik geweldig. Het deze week verschenen Ugly Season sluit zeker niet naadloos aan op zijn voorganger. De voor een dansvoorstelling bedoelde songs zijn hier en daar behoorlijk ver verwijderd van de popsong met een kop en een staart en beperken zich tot beeldende klanken. Het is allemaal wat minder toegankelijk dan op het vorige album, maar ook Ugly Season is prachtig en zeker niet alleen wanneer de Amerikaanse muzikant toch weer wat tegen de popsong aan schurkt. Bijzonder album.


Het deze week verschenen Ugly Season is het zesde album van de Amerikaanse muzikant Mike Hadreas, die we sinds zijn debuutalbum uit 2010 kennen onder de naam Perfume Genius. Ik heb met name de eerste jaren wel wat geworsteld met de muziek van Perfume Genius, maar sinds No Shape uit 2017 ben ik helemaal overtuigd van de kwaliteiten van de Amerikaanse muzikant. 

Hoogtepunt in het oeuvre van Perfume Genius was en is voor mij het in 2020 verschenen en door Blake Mills werkelijk prachtig geproduceerde Set My Heart on Fire, Immediately, waarop de muziek van Perfume Genius zowel uiterst ingetogen of zelfs minimalistisch kon klinken als uitbundig tot bijna bombastisch. 

Vergeleken met Set My Heart on Fire, Immediately is Ugly Season een duidelijk ander album, waarop met name de popsong met een kop en een staart flink aan terrein heeft verloren. Dat is ook niet zo vreemd, want het album is voor een belangrijk deel gevuld met de muziek die Mike Hadreas maakte voor de dansvoorstelling The Sun Still Burns van de Amerikaanse choreograaf Kate Wallich. 

Ugly Season moet het, nog veel meer dan Set My Heart on Fire, Immediately, hebben van zich langzaam voortslepende klanken, die een bijzondere sfeer creëren. Ik ken de dansvoorstelling van Kate Wallich niet, en dat geldt voor bijna iedereen want door de coronapandemie werden de meeste voorstellingen geannuleerd, maar ik kan me alles voorstellen bij de combinatie van dans en de bijzondere klanken op Ugly Season. 

Net als op zijn vorige album kan het bij Perfume Genius weer meerdere kanten op. Ook op het nieuwe album van Perfume Genius staan bijna minimalistische klanken die zich uiterst langzaam voortslepen, maar ook wat grootser ingekleurde songs. Mooie en bijna klassiek aandoende klanken worden gecombineerd met elektronica en hier en daar de karakteristieke stem van Mike Hadreas. 

Zeker in de sferische en zeer beeldende tracks op het album is de popsong met een kop en een staart heel ver weg, maar de bijzondere klanken en de spannende wijze waarop klassieke klanken worden vermengd met elektronica vervelen me geen moment. De liefhebber van het wat toegankelijkere werk van Perfume Genius komt overigens ook aan zijn of haar trekken, want Ugly Season bevat ook een aantal songs die aansluiten bij het vroegere werk van de Amerikaanse muzikant en flirten met onder andere synthpop en reggae. Ook in deze songs valt op hoe mooi en bijzonder de klanken zijn, hoe knap verschillende werelden worden verenigd en hoe mooi de ingetogen falsetstem van Mike Hadreas kan zijn. 

Door het oorspronkelijke doel van de muziek op Ugly Season is het niet helemaal duidelijk of we het album moeten zien als de opvolger van Set My Heart on Fire, Immediately of dat we het moeten zien als een intermezzo. Ik neig zelf naar het laatste, zeker als de popsong helemaal uit het oog wordt verloren en je je uiterste best moet doen om de beelden bij de muziek te bedenken, maar Ugly Season is wel een intermezzo dat de fantasie prikkelt en het oor streelt. 

Het is bovendien een intermezzo dat heel nieuwsgierig maakt naar de volgende stap van Perfume Genius, want de Amerikaanse muzikant laat op Ugly Season wel horen dat hij zijn creatieve piek nog niet heeft bereikt. Ik ben er niet altijd voor in de stemming, maar zo af en toe is dit nieuwe album ruim vijftig minuten wonderschoon. Erwin Zijleman

De muziek van Perfume Genius is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://perfumegenius.bandcamp.com.


Ugly Season van Perfume Genius is verkrijgbaar via de Mania webshop: