17 juni 2022

POLIÇA - Madness

De Amerikaanse band POLIÇA is alweer toe aan haar vijfde album en ook Madness is weer een album dat een uniek en betoverend mooi geluid laat horen, waaraan de band weer wat dimensies heeft toegevoegd
Give Up The Ghost van POLIÇA maakte elf jaar geleden een onuitwisbare indruk en sindsdien slaagt de band uit Minneapolis er in om haar geluid iedere keer weer te voorzien van net wat andere ingrediënten, zonder dat het uit duizenden herkenbare POLIÇA geluid verloren gaat. Het deze week verschenen Madness is de opvolger van en aanvulling op het twee jaar geleden verschenen When We Stay Alive, maar klinkt toch net weer wat anders dan deze voorganger. Madness is een helaas wat korte, maar zeker fascinerende luistertrip met bijzondere klankentapijten en de mooie vocalen van Channy Leaneagh, die je meesleuren in het bijzondere muzikale universum van POLIÇA.


De Amerikaanse band POLIÇA dook in 2011 voor het eerst op met het prachtige Give Up The Ghost. De band uit Minneapolis, Minnesota, maakte op haar debuutalbum indruk met een bijzondere mix van synthpop, triphop, atmosferische pop en een vleugje dance en vooral door het creëren van een bijzondere sfeer, die afwisselend associaties opriep met de muziek van Portishead, Cocteau Twins, Grimes en The Xx, om maar een paar namen te noemen. 

Give Up The Ghost werd in 2013 gevolgd door Shulamith, dat een wat toegankelijker en ook wat moderner geluid liet horen. Dat toegankelijkere geluid werd weer overboord gezet op het wat mij betreft interessantere United Crushers uit 2016, mijn persoonlijke favoriet binnen het oeuvre van POLIÇA. 

Hierna sloeg het noodlot toe voor zangeres Channy Leaneagh, die bij het sneeuwruimen op haar dak (!) ernstig gewond raakte na een val. POLIÇA keerde pas in 2020 weer terug met When We Stay Alive, dat me in eerste instantie vooral tegen viel, maar dat uiteindelijk toch weer van het niveau bleek dat we inmiddels van POLIÇA gewend zijn. 

Het album krijgt deze week een opvolger met Madness en hoewel de echte verrassing er inmiddels misschien wat af is, ben ik toch weer zeer onder de indruk van het nieuwe album van de Amerikaanse band. Madness is gemaakt als een aanvulling op When We Stay Alive (in het Engels zo mooi een ‘companion piece’ genoemd), wat overigens niet betekent dat het in muzikaal opzicht in het verlengde van zijn voorganger ligt. 

Op Madness maakt POLIÇA gebruik van een nieuwe productietechniek die is ontwikkeld door POLIÇA producers Ryan Olson en Seth Rosetter. Het is een techniek die de naam Allovers heeft gekregen en die naar verluidt is gebaseerd op Antropomorfisme, het toekennen van menselijke eigenschappen aan niet menselijke zaken. 

Het moet er voor zorgen, als ik het goed heb begrepen tenminste, dat de elektronische klankentapijten van de band organischer klinken. Of dat gelukt is durf ik niet direct te zeggen, maar Madness klinkt wat mij betreft prachtig en bovendien als een eenheid waarin organische en elektronische klanken op zijn minst mooi samenvloeien. De muziek klinkt wat warmer dan op het vorige album van de band, terwijl de vocalen juist wat killer klinken. 

Door het toch duidelijk andere geluid is Madness wat mij betreft meer dan een aanvulling op het vorige album. Ik heb eigenlijk maar één ding aan te merken op Madness er na net iets meer dan een half uur al weer op zit. In dat half uur maakt de band uit Minneapolis muziek zoals alleen POLIÇA die kan maken. 

Ik noemde hierboven een divers rijtje namen als vergelijkingsmateriaal voor het debuutalbum van de band en hoewel ze niet allemaal meer even relevant zijn, heeft de muziek van de Amerikaanse band nog altijd een uniek karakter. Ook op Madness slaagt POLIÇA er weer in om een unieke sfeer te creëren. De elektronische klankentapijten zorgen voor een wat onheilspellende sfeer en die wordt nog wat versterkt door de hier en daar vervormde zang van Channy Leaneagh. 

De muziek van POLIÇA is vooral donker, maar het is ook muziek van een bijzondere schoonheid en wat voor de muziek geldt, geldt ook voor de zang op het album. Na een half uurtje zit het er al weer op, maar Madness is wel een half uur genieten en voegt weer een nieuwe dimensie toe aan het fascinerende oeuvre van POLIÇA. Erwin Zijleman

De muziek van POLIÇA is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://polica.bandcamp.com/album/madness.


Madness van POLIÇA is verkrijgbaar via de Mania webshop: