11 juni 2022

Shearwater - The Great Awakening

Shearwater leek de afgelopen jaren wat van de radar, maar keert deze week terug met het werkelijk prachtige The Great Awakening, dat een betoverend mooi en zeer sfeervol geluid laat horen
Shearwater bracht de afgelopen zes jaar geen regulier album uit, maar keert deze week terug met het fraaie The Great Awakening. Het is een sfeervol album dat opvalt door prachtige klankentapijten en een uit vele lage bestaande productie. Shearwater doet op haar nieuwe album af en toe wel wat denken aan Talk Talk in haar meer experimentele dagen en dat is zeker geen straf. De songs van de band uit Austin, Texas, kiezen op het nieuwe album nooit voor de makkelijkste weg en dat doet ook de zang van voorman Jonathan Meiburg niet, maar desondanks imponeert het album vrijwel onmiddellijk, waarna de luistertrip van The Great Awakening alleen maar fascinerender wordt.


De Amerikaanse band Shearwater maakte tussen 2001 en 2016 negen uitstekende albums, waarvan het in 2008 uitgebrachte Rook mijn favoriete album is. Shearwater begon ooit met de samenwerking tussen de Amerikaanse muzikanten Will Sheff van de band Okkervil River en Jonathan Meiburg van de band Kingfisher. Okkervil River, waarvan Jonathan Meiburg ook deel ging uitmaken, en Shearwater bestonden lange tijd naast elkaar en zijn samen goed voor een flinke stapel prachtige albums. 

Sinds 2016 was het op het eerste gezicht stil rond Shearwater (en ook van Okkervil River hebben we al een jaar of vier niets meer gehoord). Jonathan Meiburg heeft sinds 2016 echter zeker niet stil gezeten. Tijdens een Shearwater tour raakte hij zo onder de indruk van support act Cross Record, dat hij Emily Cross en Dan Duszynski, de twee leden van deze band, uitnodigde om samen een band te formeren. Het leverde tot dusver twee uitstekende albums van de band Loma op. 

Shearwater voerde hiernaast de Berlijn trilogie van Bowie live uit (de registratie is uitsluitend te verkrijgen via een prijzige bandcamp download), luisterde de coronapandemie op met een aantal instrumentale albums met quarantaine muziek en Jonathan Meiburg schreef bovendien een veelgeprezen boek. En nu is er dus een nieuw album, The Great Awakening. 

Van de terugkeer van Shearwater had ik overigens geen hele hoge verwachtingen. Het in 2016 verschenen Jet Plane And Oxbow beviel me echt een stuk minder dan de andere albums van de band uit Austin, Texas. Shearwater koos op het politiek getinte album voor wat steviger en hier en daar 80s pop georiënteerd geluid. Jet Plane And Oxbow had, zeker in de wat meer ingetogen en sfeervolle songs, zijn momenten, maar over het algemeen genomen was mijn oordeel niet heel positief. 

The Great Awakening klinkt gelukkig heel anders dan zijn voorganger. Het is een behoorlijk ingetogen en zeer sfeervol album geworden, dat veel meer dan zijn voorganger het experiment zoekt en veelvuldig buiten de lijntjes van de standaard popsong kleurt. In de eerste recensies van het album wordt het nieuwe album van Shearwater met Talk Talk vergeleken en dat begrijp ik wel. The Great Awakening is met een beetje fantasie te typeren als Shearwater’s Spirit Of Eden en dat moet de Amerikaanse band zien als een groot compliment. 

Shearwater kiest op haar nieuwe album vooral voor sfeervolle en vaak atmosferische klanken, die fraai kleuren bij de bijzondere stem van Jonathan Meiburg, die altijd wat plechtig over komt, maar me dit keer totaal niet in de weg zit. De instrumentatie op het album is ruimtelijk en open en is over het algemeen genomen zeer subtiel, al zijn een uitbarsting of aanzwellende strijkers nooit ver weg. 

Shearwater zoekt op haar nieuwe album meer het experiment dan op haar vorige album, maar The Great Awakening is zeker geen ontoegankelijk album. Integendeel. Ik moest in het verleden altijd even wennen aan nieuwe muziek van de Amerikaanse band, maar het prachtig ingekleurde The Great Awakening wist me onmiddellijk te betoveren. 

Het is bovendien een album waarop heel veel te ontdekken valt, want wat is er veel moois verstopt in de rijke instrumentatie, in de prachtige productie (van de band en Loma’s Dan Duszynski) en in de bijzondere songs. Hoewel het de afgelopen jaren niet zo stil was rond Shearwater als het leek, durf ik het ook nog eens bijna een uur durende The Great Awakening best een glorieuze comeback te noemen. Prachtalbum. Erwin Zijleman

De muziek van Shearwater is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://shearwater.bandcamp.com/album/the-great-awakening-2022.


The Great Awakening van Shearwater is verkrijgbaar via de Mania webshop: