21 juni 2022

Flasher - Love Is Yours

Flasher verruilt het wat donkere postpunk geluid van haar vorige album voor een zonnige mix van pop, rock en powerpop, wat even wennen is, tot de geweldige popsongs elkaar in razend tempo opvolgen
Constant Image van Flasher kon vier jaar geleden rekenen op zeer positieve recensies, maar zelf hoorde ik het album pas deze week. Het is een week waarin het nieuwe album van Flasher is verschenen. De band is inmiddels gereduceerd tot een duo en heeft niet alleen haar bassist verloren maar heeft bovendien afstand gedaan van de meeste invloeden uit de postpunk. De wat gruizige postpunk is verruild voor zonnige en melodieuze powerpop, die direct makkelijk in het gehoor ligt, maar ook verrassend knap in elkaar blijkt te steken, al hoor je dat pas wanneer je het album vaker hebt gehoord. Love Is Yours begon als een twijfelgevalletje, maar inmiddels is het voor mij een onbetwiste krent uit de pop.


Love Is Yours is het tweede album van de Amerikaanse band Flasher, maar mijn eerste kennismaking met de muziek van de band uit Washington D.C., die een paar jaar geleden begon als trio, maar inmiddels is gereduceerd tot een duo. Gitarist Taylor Mulitz en drummer Emma Baker raakten onderweg bassist Daniel Saperstein kwijt, wat niet alleen gevolgen heeft gehad voor de samenstelling van Flasher, maar ook voor de muziek die de band uit Washington D.C. maakt. 

Ik heb uit nieuwsgierigheid voorganger Constant Image ook even beluisterd en dit album laat een wat donker en gruizig geluid horen met vooral invloeden uit de postpunk. Het is muziek die mij waarschijnlijk niet zou opvallen binnen het enorme aanbod van het moment, maar opvolger Love Is Your klinkt een stuk interessanter. 

Flasher moet het na het vertrek van haar bassist doen zonder de aan postpunk herinnerende basloopjes en heeft vervolgens direct de meeste andere invloeden uit het genre ook maar overboord gegooid. Love Is Yours klinkt direct vanaf de eerste noten helderder dan zijn voorganger en is bovendien meer opgeschoven richting pop en rock. Het betekent overigens niet dat invloeden uit de postpunk helemaal zijn verdwenen uit de muziek van het Amerikaanse duo, want af en toe hoor ik er nog wel wat, maar ze zijn zeker niet dominant genoeg om Love Is Yours een postpunk album te noemen. 

Flasher heeft een album afgeleverd dat makkelijk in het gehoor ligt en dat me aan van alles en nog wat doet denken, zonder dat ik goed kan benoemen waar het nu precies op lijkt. Het is een album dat direct bij eerste beluistering aangenaam klinkt, maar ik ging er eerlijk gezegd van uit dat de popliedjes van Flasher hun smaak snel zouden verliezen. Dat valt gelukkig erg mee. 

Zeker de wat naar powerpop neigende songs op het album blijven aangenaam hangen en bovendien bevat Love Is Yours ook een aantal songs die wat dieper graven. Samen met producer Owen Wuerker hebben Taylor Mulitz en Emma Baker een album gemaakt waarop gitaren, bas en drums zorgen voor een solide basis en waarop de over het algemeen subtiele bijdragen van keyboards voor de versiersels zorgen. 

Emma Baker tekent wat vaker dan in het verleden voor de leadzang en dat is wat mij betreft een wijs besluit. Ook Taylor Mulitz zingt overigens prima met de koortjes van de twee Amerikaanse muzikanten als de kers op de taart. Love Is Yours jaagt er in 36 minuten dertien songs doorheen en het zijn songs, die zeker wanneer je het album wat vaker hoort, gevarieerder zijn dan bij eerste beluistering het geval lijkt. Het zijn ook lekker melodieuze songs, al is een bijzondere twist nooit heel ver weg. 

In Nederland lees ik helemaal niets over het nieuwe album van Flasher en ook in de Verenigde Staten loopt het nog niet echt storm, maar door de recensies van Pitchfork en Paste werd ik toch nieuwsgierig naar dit album en het heeft me zeker niet teleurgesteld. Love Is Yours was zeker na eerste beluistering een twijfelgeval, maar langzaam maar zeker ben ik steeds meer onder de indruk geraakt van de bijzonder lekkere popliedjes van Taylor Mulitz en Emma Baker, die zich verrassend soepel bewegen tussen genres, maar uiteindelijk toch ook een consistent klinkend album hebben afgeleverd. Groeiplaatje. Erwin Zijleman

De muziek van Flasher is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://flasherdc.bandcamp.com/album/love-is-yours.


Love Is Yours van Flasher is verkrijgbaar via de Mania webshop: