08 juni 2022

Local Tourist - Other Ways Of Living

De Nieuw-Zeelandse band Local Tourist nam haar debuutalbum vanwege visa problemen op in alle haast, maar dat is niet te horen op een prachtig klinkend album vol subtiele klanken en mooie vocalen
Local Tourist kwam bij toeval tot stand toen de Amerikaanse singer-songwriter Erin Umstead in de muziekscene van Christchurch de Nieuw-Zeelandse muzikanten Joe Sampson en Rory Dalley tegen het lijf liep, maar bij Local Tourist is 1 plus 2 veel meer dan drie. Het debuutalbum van de band, die hopelijk geen gelegenheidsband blijkt, valt op door subtiele en hier en daar zelfs bijna minimalistische klanken met een hoofdrol voor fraaie gitaarlijnen. Deze combineren prachtig met de stem van Erin Umstead. Het valt niet mee om de muziek van Local Tourist in een hokje te duwen, maar ontoegankelijk zijn de fraaie klanken van de band zeker niet. Weer een gouden tip van Flying Out uit Auckland.


De nieuwsbrief van het Nieuw-Zeelandse Flying Out Music zette me deze week op het spoor van Other Ways Of Living van de band Local Tourist. Local Tourist is een vooralsnog uit Christchurch opererende band rond de Nieuw-Zeelandse muzikanten Joe Sampson (gitaar, bas) en Rory Dalley (drums) en de Amerikaanse singer-songwriter Erin Umstead. 
Laatstgenoemde verbleef een tijd in Christchurch en kwam bij het ontdekken van de levendige muziekscene van de Nieuw-Zeelandse stad haar twee toekomstige bandgenoten tegen. 

Het leverde uiteindelijk het album Other Ways Of Living op, dat vlak voor de vanwege visa problemen gedwongen terugkeer van Erin Umstead naar de Verenigde Staten werd afgerond in slechts een paar dagen tijd. Hoe het verder moet met Local Tourist blijft nog even de vraag, maar het fraaie debuutalbum neemt niemand het drietal meer af. 

Other Ways Of Living viel me tussen de releases van deze week direct op. Enerzijds vanwege de mooie stem van Erin Umstead en haar aangename manier van zingen en anderzijds vanwege het bijzondere geluid van de band. Het debuutalbum van Local Tourist valt op door een behoorlijk sober of zelfs minimalistisch geluid dat hier en daar een 90s vibe heeft, maar toch vooral een album van deze tijd is. 

De ritmesectie speelt vooral ingetogen, waardoor in muzikaal opzicht alles op Other Ways Of Living draait om de gitaarlijnen van Joe Sampson. De Nieuw-Zeelandse muzikant speelt prachtig ruimtelijk, maar speelt geen noot teveel, al mag het gitaarwerk een enkele keer wat steviger klinken. 

Door de relatief sobere instrumentatie en de vaak repeterende gitaarlijnen heeft de muziek van Local Tourist hier en daar een bijna hypnotiserende uitwerking, maar de popsongs van het drietal zijn ook prachtig en bovendien aangenaam dromerig. Door het dromerige karakter doet de muziek van Local Tourist zo nu en dan wat psychedelisch aan, maar ik vind het lastig om de muziek van de band in een hokje te duwen en ga dan ook geen poging wagen. 

Other Ways Of Living zou uitstekend voldoen als soundtrack bij het ultieme seizoen van Twin Peaks, maar ook zonder de curieuze beelden van David Lynch valt er veel te genieten op het album. De bijna minimalistische of in ieder geval redelijk sobere klanken maken van het debuutalbum van Local Tourist een rustgevend album, waarbij het heerlijk ontspannen is. Het is deels de verdienste van de twee prima muzikanten, maar ook de bijzonder aangename stem van Erin Umstead, die prachtig kleurt bij de subtiele klanken, draagt stevig bij aan het zo fraaie eindresultaat. 

Erin Umstead en Joe Sampson tekenen niet alleen voor wonderschone vocalen en minstens even mooie gitaarlijnen, maar ze hebben het debuutalbum van hun band ook nog eens knap geproduceerd. Ik zeg het vaker, maar ook dit is weer zo’n album dat pas echt tot leven komt wanneer je het met een goede koptelefoon beluistert en alle fraaie details die zijn opgenomen in de songs op Other Ways Of Living aan de oppervlakte laat komen. 

Buiten de nieuwsbrief van Flying Out Music blijft het vooralsnog vooral stil rond het debuutalbum van Local Tourist, maar ik denk dat dit een album is dat in betrekkelijk brede kring in de smaak moet kunnen vallen. Ik ben in ieder geval blij dat ik het ontdekt heb, want dit is nou echt een krent uit de pop. Erwin Zijleman

De muziek van Local Tourist is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nieuw-Zeelandse band: https://localtouristmusic.bandcamp.com/album/other-ways-of-living.ff